Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu


Sezai Karakoç Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz’un ev sahipliğini üstlendiği toplantıya TÜB Üst Kurul Dönem Başkanı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Kırklareli Üniversitesi Rektör  Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu ve TÜB Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras katıldı.

“SAHİP OLDUĞUMUZ GÜÇLÜ KAPASİTENİN AÇIK GÖSTERGESİDİR” Yükseköğretimin son yıllarda ciddi ilerleme gösterdiğini belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bugün ülke olarak 208 üniversiteye, yaklaşık 185 bin akademisyene ve 4 milyonu örgün eğitimde olmak üzere 7 milyonun üzerinde öğrenciye sahibiz. Bu veriler, sahip olduğumuz güçlü kapasitenin açık göstergesidir” dedi.

“GÜÇLÜ YANLARINI ÖN PLANA ÇIKARACAK PROJELERE AĞIRLIK VERİYORUZ” Üniversitelerin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetleri anlamında evrensel özelliklerini korumasına önem verdiklerini dile getiren Özvar, “Bunun yanında ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri kaynaklarımızı geliştirmek ve bilimsel üretkenliği artırmak adına ülkemizin özelliklerine uygun misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma modellerini geliştiriyor ve uyguluyoruz. Üniversitelerimizin tek tipleşmesinin önüne geçecek ve güçlü yanlarını ön plana çıkaracak projelere ağırlık veriyoruz” diye konuştu.

“İSTİHDAM AÇISINDAN ÖNE ÇIKAN ALANLARDA YENİ PROGRAMLAR AÇIYORUZ” Yeni açılacak programlarla ilgili bilgi veren Özvar, “İstihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Bunlar arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilere yönelik olanlar özellikle öne çıkmaktadır. Bu alanlarda yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Veri Bilimi ve Analitiği ve Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi alanları açılacaktır” ifadelerini kullandı.

İLK 1000’DE 11 ÜNİVERSİTE YER ALIYOR Dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye'den ilk 1000'e giren yükseköğretim kurumlarının 10'dan 11'e yükseldiğini ifade eden Özvar, ilk 500'e 10 üniversiteyi sokmayı hedeflediklerini dile getirdi. TÜB Toplantı gündeminde, Trakya Üniversiteler Birliğinin tanıtımı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dönem Başkanlığında gerçekleştirilen akademik, bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerin sunumu yapılırken, TÜB Alt Kurul ve Alt Çalışma Gruplarının raporları ile 24. Üst Kurul ve 24. Alt Kurul toplantılarının takvimleri de görüşüldü.

Haber / Baştuğ Alperen KARDEŞ