Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan meclis toplantısı öncesinde konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili haftalardır gündemdeki gelişmeleri biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak yakından takip ediyoruz. Sokak hayvanlarının sorunlarının çözümü elbette uyutma değil. Çözüm, kısırlaştırma ve sahiplendirme projelerini destekleme, toplumu bilinçlendirme ve bugüne kadar yapılan yasal düzenlemelerin gerçek anlamıyla uygulanması. Buna çok kıymet veriyoruz.

2004 yılında çıkan bir yasa var, Hayvan Koruma Kanunu. 2021’de bu kanun revize edildi. Büyükşehir Belediyesi, İl Belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler için 31 Aralık 2022, diğer belediyeler için 31 Aralık 2024 tarihine kadar bir süre verildi. Bu süre içinde hayvan bakım evi yapmakla yükümlü tuttu. Ve kesinleşmiş en son bütçesinin Büyükşehir binde 3’ünü, ilçe belediyeleri de binde 5’ini bu alana ayırmak zorunda bırakıldı.

Ben bir hekim olarak da Hipokrat’tan bugüne kadar bizim en önemli değerlerimizden biri ‘önce zarar verme’. Sokakta sahipsiz hayvan sorunu da ortada bir gerçek. Sokağa terk edilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımların uygulanmaması, bu süreçte sahiplendirme projelerinin özendirilmemesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra birçok kurum, kuruluş, şirket var ülkemizde. Burada da özendirmenin ben çok kıymetli olduğuna inanıyorum.

Büyükşehir’e ait Karacakılavuz Mahallemizde sahipsiz hayvanlar için geçici bir bakım evimiz var. Çok güzel bir bakım evi. Büyük bir alanda birbirinden bağımsız birçok yaşam alanının, bakım evinin, ameliyathanenin, eczanın, karantinanın olduğu, yaklaşık 150 köpek, 150 kedi kapasiteli, gerçek anlamıyla donanımlı bir bakımevimiz var. Biz de geçtiğimiz hafta gittiğimde buradan 2 tane kediyi sahiplendik. Birinin adını Tekir, birinin adını da Dağ koyduk” dedi.

“BU SORUN, BÜTÜNCÜL YAKLAŞILACAK BİR SORUN” Ülkemizde 100 bin kapasiteli 326 adet hayvan barınağının olduğunu kaydeden Yüceer, “2 milyon sahipsiz hayvandan bahsediyoruz. Çok ciddi anlamda bakımevi, barınak ihtiyacımız var. Bakımevimizde son bir yılda 846 kısırlaştırma, bin 720 muayene ve tedavi yapılırken, 60 sahipsiz hayvan da sahiplendirildi. Umarım bunları çoğaltırız ama bu sorun bütüncül yaklaşılacak bir sorun. Hep beraber toplumsal olarak bu gerçeğin altını çizerek sorunu kabullenip, can almadan, can yakmadan bu sorunun önüne geçmek zorundayız” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BÜNYESİNDE 2 YENİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULDU Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı olmak üzere 2 yeni daire başkanlığı kurulması kararlaştırıldı.

KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ Öte yandan Meclis Toplantısında belediye birimlerinden gelen gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı, komisyon kararlarına ait dosyalar meclise sunuldu. Değerlendirilmesi gereken gündem maddeleri ise görüşülmek üzere ihtisas komisyonlarına havale edildi.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU