Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli
İşverenin 205 liralık zam teklifini kabul etmeyen bin 870 EATON Polimer Kauçuk fabrikası işçisi dün sabah 08.00 itibari ile greve çıktı. İşçiler, fabrika önünde toplanarak davul zurna eşliğinde halaylar çekip sloganlar attılar. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da işçilere destek verdi. Öztaşkın, “2016-2017 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine 26 Aralık 2014 tarihinde başladık. Yaklaşık 6 aydır devam eden görüşmelerde ne yazık ki anlaşma sağlayamadık” dedi.
SON TEKLİFİMİZ 370 LİRA
Temel anlaşmazlığın ücret zammı konusunda yaşandığına dikkat çeken Mustafa Öztaşkın, “Önce ücret sistemi üzerinde anlaşamadık. İşveren 6 aylık dilimler halinde ücret zammı uygulamak istediğini belirtiyor. Biz diyoruz ki yıllık ücret zammı uygulansın. Yıllardır bu uygulama böyledir. Sendikamız en son teklifini bu sabaha karşı 370 lira olarak verdi. Ücretlerin 370 lira artırılmasını istedik. Aramızda büyük fark var. Biz 2016 zammının da enflasyon artı 2 puan şeklinde bir artış olmasını istiyoruz. İşveren ise orada da 6 aylık dilimleri devam ettireceğini ve sadece enflasyon oranında zam vereceğini kaydediyor” diye konuştu.
BURAYI UCUZ İŞ GÜCÜ CENNETİ OLARAK GÖRÜYORLAR
Sosyal haklarda da anlaşmazlıkların olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, “Şu anda 22 maddede anlaşmazlığımız var. Sosyal haklar, doğum, ölüm, evlenme, yakacak, kıdeme teşvik pirimi, vardiya pirimi, fazla mesai ücretlerinin artırılması gibi taleplerimiz var. Biz bugün burada grevi başlattık. Bu iş yerinde ortalama brüt ücret bin 500 lira, ortalama net ücret ise bin 200 liradır. Arkadaşlarımızın ücretleri son derece düşüktür. Yaklaşık bin işçi asgari ücret almaktadır. 948 lira net ücret almaktadır. 100 ülkede faaliyet gösteren, dünya genelinde 103 bin çalışanı olduğunu belirten EATON şirketi, burayı ucuz iş gücü cenneti olarak görmektedir. Arkadaşlarımızın emeklerini sömürmektedir” ifadelerini kullandı.
İŞVEREN TEKLİFİNİ REVİZE ETMELİ
Grevin seyrini koşulların belirleyeceğini söyleyen Mustafa Öztaşkın, “İşveren teklifini revize etmeli. Bizim teklifimizi revize etmemiz mümkün değil. Biz ilk adımı işverenden bekliyoruz. İşverenin ciddi bir adım atması gerekir. Bıraksınlar, 200 lira ile bu sözleşmeler bitmez. Türkiye’de hayat pahalılığı ortada. Enflasyon her ne kadar yüzde 8,17 olarak gerçekleşse de çarşı pazar enflasyonunun yüzde 15 oranında olduğunu biliyoruz. Alım gücü düştü. Dolayısıyla işverenin bizim tekliflerimize yaklaşması gerekir. Grevin ne kadar süreceği tamamen işverene bağlıdır. Herkesin aklıselim hareket etmesini istiyoruz. Bu fabrikanın bacasının yeniden tütmesini istiyoruz. Ama bu ücretlerle yaşanamaz. Mayıs ayında Türkiye’nin açlık sınırı bin 350 liradır. Arkadaşlarımız açlık sınırının altında bir ücretle çalışıyorlar. Biz bu grevi kararlılıkla sürdüreceğiz. İsteklerimiz kabul edilinceye kadar da grevi büyük bir coşkuyla sürdürmeye kararlıyız” dedi.
AMERİKALI ŞİRKET İNSANLARI BOĞAZ TOKLUĞUNA ÇALIŞTIRIYOR
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğangül de “İki temel noktada anlaşmazlık var. Birincisi işverenin ücret zammını yıllık değil, 6’şar aylık dilimler halinde yapmak istiyor. İkincisi ise ücret zammı miktarıdır. Biz 1 Ocak’tan itibaren 370 lira zam istedik. İşveren bunu kabul etmedi. Şu anda burada 13 yıllık işçiler bin 500 lira brüt ücret alıyor. Yaklaşık bin işçi asgari ücretle çalışıyor. Bu arkadaşlarımız ağır sanayide çalışıyor. Birçok arkadaşımızda bel fıtığı var. Çalışma koşulları çok zor. Amerikalı şirket bize enflasyon kadar ücret zammı teklif ediyor. Dünyada 1 numara olduklarını iddia eden bu Amerikalı şirket insanları boğaz tokluğuna çalıştırıyor. İsyanımız bunadır. Arkadaşlarımız son derece kararlıdır. Biz bu ülkeyi işçi cehenneminden çıkarıp, işçilerin özgürce toplu pazarlık yaptığı, haklarını aldığı işçi cennetine çevirmek istiyoruz” diye konuştu.
İŞÇİLER ÇEKİLDİ GERİYE ÇÖPLERİ KALDI
Konuşmaların ardından Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve sendika yönetimi, işçilerle birlikte davul zurna eşliğinde halaylar çekti. İşçiler ellerindeki Türk bayrakları ve sendika flamalarını sallayarak “İşte sendika işte Petrol-İş”, “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Vur vur inlesin işveren dinlesin” ve “Yılmak yok direniş var” şeklinde sloganlar attılar. İşçilerin fabrika önünden daha gölge bir yere ayrılmasının ardından geriye ise su şişeleri ve poşetlerden oluşan çöp yığını kaldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap