Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Meyvecilik ve arıcılık son yıllarda oldukça gelişmiştir ve kısa süre içinde de bu konuda Trakya’da söz sahibi olacak ilçelerin başında gelmektedir.

COĞRAFİ KONUMU

Pehlivanköy İlçesi Trakya bölgesinin Ergene Havzasında yer almaktadır. Kırklareli İlinin güneybatı ucunda bulunmaktadır. Doğudan ve kuzeyden Babaeski, batıdan Edirne, güneyden Tekirdağ İli ile çevrelenmiştir. Yüzölçümü 114 kilometredir. Kırklareli İl merkezine uzaklığı 64 kilometredir. Ergene Ovası nehrin taşması nedeniyle sık sık sular altında kalmaktadır. Kış ayları kuzey rüzgarına açık olduğundan soğuk, baharlar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Pehlivanköy İlçesi demiryolu ile Edirne, Kırklareli, Babaeski, Lüleburgaz ve Uzunköprü’ye bağlıdır. Şirin, güzel ve sıcak kanlı insanların bulunduğu bir yerleşim yeridir.

SU KAYNAKLARI

Pehlivanköy İlçesi’nin Ergene Nehri en önemli su kaynaklarının başında gelmektedir. Ancak son yirmi yılda Çorlu ve Çerkezköy'deki bazı sanayinin kuruluşlarının yarattığı kirlilik Ergene nehrini su kaynağı olmaktan çıkarıp zehir kaynağı haline getirmiştir. Kuştepe deresi ise İlçe sınırları içinde kalan son temiz deredir. Pehlivanköy ilçe merkezi önlerine doğru geldiğinde kanlı dere adını alır. Rivayete göre adının ise çok eski yıllarda burada Yunan işgali sırasında birçok vatandaşın katledilerek cesetlerinin dereye atıldığı ve bu nedenle derenin uzun süre kırmızı akması nedeniyle bu isimin konulduğu belirtilmektedir. Pehlivanköy’de Amatör balıkçılığın yapılabileceği DSİ'nin yaptığı Hıdırca yolunda bir adet gölet bulunmaktadır. Özellikle Amatör balıkçılar boş zamanlarında balık tutarak balık ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

ORMAN, KORULUK VE YEŞİL ALANLARI

Katırkulu, Gustil ve Koca orman mevkilerinde Pehlivanköy’deki doğal ormanların son kalıntıları olarak bulunmaktadır. Yöre halkının sürekli yeni tarla açmak istemesi yüzünden ve kaçak oduncular nedeniyle bu son kalan doğal alanlarda yok olmaktadır. Bu bölgedeki ormanların yok olmaması için çevreciler mücadele vermektedir. Mezarlığın yanında Kazım Dirik tarafından diktirilen Akasyalık adıyla anılan güzel bir ağaçlık alan bulunmaktadır.

TARIM VE HAYVANCILIK YAYGINDIR

Pehlivanköy ilçesinde Tarım son teknoloji ile yapılmaktadır. Pehlivanköy, verimli topraklarında, Buğday, Mısır, şekerpancarı, Ayçiçeği, Kanola, çeltik en çok ekilen tarım ürünleridir. Ayrıca son yıllarda meyvecilik ve arıcılıkta da oldukça ileri bir düzeyde gelişmiş bir ilçedir. Ayrıca büyük baş ve küçük baş hayvancılıkta da oldukça ileri bir düzeyde olan Pehlivanköy ilçesinde hayvanlar tamamen doğal ortamda yetiştirilmektedir. İlçe halkının yüzde sekseni tarım, hayvancılık, arıcılık ve meyvecilikle uğraşmaktadır. Az da olsa doğal ortamda tavukçuluk yapanlar da bulunmakta olup bu yönde de her yıl artış göstermektedir.

EĞİTİM

Pehlivanköy ilçesinde bir ilköğretim okulu bir de çok programlı lise bulunmaktadır. Ayrıca 2008-2009 öğretim yılında Kırklareli üniversitesine bağlı bir Meslek Yüksekokul açılarak ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır.

PEHLİVANKÖY’ÜN 3 MAHALLESİ VAR

Küçük ve şirin bir ilçe olan Pehlivanköy ilçesinde Kazımdirik Mahallesi, Ergene Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi olmak üzere üç mahalle bulunmaktadır.

MEYDANLARI

Pehlivanköy ilçesinin meydanları ise şunlardır. 94 meydanı (Pomaklar ilk olarak bu meydanın çevresine yerleşmişlerdir. Adı da 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda hicri takvime göre yerleşim tarihi meydana adını vermiştir.) Zübeyde Hanım meydanı 23 Nisan, 9 Kasım kurtuluş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri burada düzenlenerek coşkuyla kutlanmaktadır. Milli bayramlarda da İlçenin bir ismi İstasyon meydanı diğer ismi Atatürk meydanı olan meydanda da Çelenk koyma törenleri yapılmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN