Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli
Edirne Belediyesi ekipleri tarafından efsane başpehlivan ve ağa heykelleri yıkanırken, stadyum alanı da çamurdan arındırılmaya çalışılıyor.
Bulgaristan’da ve Edirne’de yaşanan şiddetli yağışların ardından kentte yaşanan sel ve su taşkınlarından en çok etkilenen bölgelerin başında Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı ‘Er Meydanı geliyor. Son yılların en yüksek debisine ulaşan Tunca’nın taşan suları ‘Er Meydanı’nı sular altında bıraktı. Tüm alanın sular altında kalmasıyla birlikte Sarayiçi’ne giden tarihi taş köprüler ve yollar aylarca trafiğe kapalı kaldı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı bölgede ise su seviyeleri 2,5 metreyi aştı.
ER MEYDANI’NDA YARALAR SARILMAYA BAŞLANDI
Yağışların azalmasıyla birlikte Tunca’daki su seviyesi de düşmeye başladı. Sular nehir yatağına çekilirken, Nehirdeki düşüşle birlikte Er Meydanı’nı aylarca kaplayan sular da çekilmeye başladı. Suların çekilmesiyle Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı stadyumdan arta kalanlar bölgede yaşanan taşkının boyutlarını ortaya çıkardı. Er meydanında bir yandan zarar tespit çalışmaları devam ederken bir yandan da belediye ekiplerin taşkının izlerini silmeye çalışıyor. Taşkınların er meydanında meydana getirdiği zararın ise 4 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor.
4 MİLYON TL ZARAR VAR
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Er Meydanı’na gelerek başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. Gürkan, 2014-2015 sezonunda tam dört kez taşkın yaşadıklarını belirterek ‘Er Meydanı’ ve bölgede yaklaşık 4,5 aylık sürede suyun hiç çekilmediğini söyledi. Bölgede 2,5 metre yüksekliğindeki su seviyesinin aylarca kaldığını dile getiren Gürkan, "Şimdi su tamamen çekildi. Bir yandan kurtarma çalışması bir yandan da zarar tespiti yapıyoruz. İlk belirlemelere göre 4 milyon TL civarında bir zarar var Kırkpınar stadyumunda. Çayır adını verdiğimiz çim alan tamamen mahvolmuş durumda. Ama şunu altını çizerek söylemek istiyorum, her ne olursa olsun, istersek gece gündüz durmadan çalışalım ve tabi ki de afet fonundan yardım talebinde de bulunarak biz bu alanı yetiştireceğiz. Bu bizim hem tarihe hem de bütün insanlığa karşı bir borcumuz ve görevimiz. Çayırı da yetiştireceğiz ve yeniden bir tesviye olacak burada. Normalde Kırkpınar çayırındaki otlar pek biçilmez çünkü onlar pehlivanlar güreşirken düştüğünde bir yastık görevi yaparlar. Ama gördüğünüz gibi burası da 4-4,5 ay su altında kalınca epey bir tahribata uğramış durumda. Ama yetiştireceğiz. 654’üncü Kırkpınar, burası hiç zarar görmemiş gibi 20 Temmuz 2015’te hazır halde olacak" dedi.
Zararın karşılanması için afet fonundan yardım talebinde bulunacaklarını anlatan Gürkan, fondan destek alsalar da almasalar da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin mutlaka yapacaklarını belirterek, "Mutlaka bu alanı 654. Kırkpınar Güreşlerine yetiştireceğiz. Çünkü bu bizim hem tarihimize ve insanlığa karşı bir borcumuz ve görevimizdir" ifadelerini kullandı.
BAŞPEHLİVAN VE AĞA HEYKELLERİ BAŞTAN AŞAĞIYA YIKANDI
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’nın girişinde Kırkpınar’a damgasını vurmuş çok sayıda başpehlivan ve ağa heykeli bulunuyor. Aralarında Adalı Halil, Ahmet Taşçı gibi efsane başpehlivanların, Hüseyin Şahin, Seyfettin Selim gibi efsaneleşmiş ağa heykelleri de taşkından olumsuz etkilendi. Taşkının önünden sürüklediği çamur ve kil, heykelleri ve üzerinde bulundukları kaideleri kirletti. İtfaiye ekipleri alana gelerek köpüklü ve tazyikli suyla ağa ve pehlivan heykellerini temizledi.
Marmara Haber
Yorumlar
Yorum Yap