Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli
Cem Vakfı Çorlu Şubesi ve Çorlu Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 2. Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu önceki gün Çorlu'da gerçekleştirildi.
Çorlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük sempozyuma hem Türkiye'den, hem de Balkan ülkelerinden çok sayıda davetli katıldı. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Müftüsü Adem Gülmek, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de hazır bulunduğu sempozyumda birçok konu ele alındı.
Sempozyumun açılış töreninde Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal, Gazi Üniversitesi Türk Kültür ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gümüş, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzeddin Doğan ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan katılımcılara hitaben konuşmalar yaptı.
Sempozyuma katılım yoğun oldu.
600 YILDAN BUYANA DERGAHLAR TÜRBELER BALKAN COĞRAFYASINDA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR
Sempozyumda konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, "Çorlu Belediyemizin Gazi Üniversitesi ve Cem Vakfı ile düzenlediği Balkanlarda 2. Alevilik Bektaşilik Sempozyumu’na katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.
Değerli hocalarımızı, dede-babalarımızı ve Yunanistan’dan Bulgaristan’dan gelen dostlarımızı ilçemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum.
Sizlerin de bildiği gibi Türklerin Balkan coğrafyasını fethi yalnızca savaşlarla gerçekleşmemiştir. Tahta kılıçlı erenler kurdukları dergâhlarla yöre halkının gönüllerini de fethetmiş ve bu sayede Balkan coğrafyası İslamın tasavvufi yüzüyle tanışmıştır. Yaklaşık altı yüz yıllık bir zaman sonrasında bile bu dergâhlar, türbeler Balkan coğrafyasında yaşamaya devam etmektedirler.
Adeta atalarımızın, tarihimizin sessiz birer mührü gibi varlığını sürdürmektedirler.
Seyit Ali Sultan Dergâhı bugünkü Yunanistan topraklarında Ruşenler Köyü’nde varlığını sürdüren ilk ve en önemli dergâhlarımızdan birisidir.
Göçlerle Türkiye’ye gelip yerleşen yöre halkının yanında hala dergâhın civarında yaşayan dergâha, inançlarına kültürlerine sahip çıkan insanlarımızın olduğunu biliyorum.
Bugün Çorlu da gerçekleştirdiğimiz bu tarihi toplantı ile Seyit Ali Sultan Dergâhı hakkında bilimsel çalışmalar yapan akademisyen dostlarımızın,
hocalarımızın çalışmalarını bizlerle paylaşmalarının yanında sınırların ayırdığı Seyit Ali Sultan Dergâhı canlarının, inanç önderlerinin kavuşmalarına vesile olan bir büyük buluşma gerçekleşecektir.
Bu tarihi buluşmaya ev sahipliği yapan Çorlu İlçemizin belediye başkanı olmak bana onur veriyor.” diye konuştu.
Sempozyum hakkında bilgiler veren Baysan, şöyle devam etti: “Sempozyumun ikinci gününde Yunanistan’a giderek Dergâhı ziyaret edecek ve orada yaşayan dostlarımızla beraber olacağız.
Değerli misafirlerimiz Çorlu Belediyesi olarak 26-27 Ekim 2013 tarihinde yaptığımız I. Uluslararası Balkanlarda Alevilik Bektaşilik sempozyumunda sunulan akademik bildirileri içeren kitabımızı da Çorlu Belediyesi yayını olarak hazırladık ve bugün katılımcılarımıza sunuyoruz.
Yaptığımız çalışmaların tarihe not düşen bir kitap olarak hazırlanmasında emeği olan Sayın Mehmet Ersal’a, Cem Vakfı yönetimine, akademisyenlerimize, Gazi Üniversitesi’ne, dede babalarımıza teşekkür ediyorum.
Sempozyumumuzun Bilim dünyasına, Alevi Bektaşi Camiasına tüm insanlarımıza hayırlı olmasını diliyor Belediyemiz ve ilçemiz adına yurt içinden yurt dışından gelen tüm misafirlerimizi saygıla selamlıyorum."
Cem Vakfı yöneticileri Başkan Baysan’a sempozyuma ev sahipliği yapmasından dolayı şilt takdim etti.
OSMANLI DÖNEMİNDE TEKKE VE ZAVİYELER VARDI
Sempozyumda Doç. Dr. Rıza Yıldırım - Tarihi ve Menkıbevi Kaynaklara Göre Seyyid Ali Sultan, Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili - Kuruluşundan 19. Asra Kadar Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu, Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu - 1826-1852 Tarihleri Arasında Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu,
Prof. Dr. Ayşe Kayapınar - Kızıldeli, Otman Baba ve Yağmur Baba Üçgeninde Alevi-Bektaşi Tekke ve Zaviyeleri, Prof. Dr. Eustratiur Ch. Zenginis ve Markella Despina Bakouri - Batı Trakya’da Bektaşi Tekkeleri, Prof. Dr. Levent Kayapınar - Osmanlı Döneminde Dimetoka’da Tekke ve Zaviyeler,
Doç. Dr. Paschalis Androudis ve Dr. Samia Samara - Teselya'da İki Bektaşi Tekkesi: Tempi'deki Hasan Baba ve İreni (Pharsala)'Deki Dorbalı Sultan, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık - Trakya ve Batı Trakya’da Yaşayan Seyyid Ali Sultanlılarda Nevruz Nefesleri,
Dr. Nevena Gramatikova - Balkanların Dini ve Siyasi Tarihi Açısından İki Kaynak: Ali Sultan ve Demir Baba Velayetnamelerinin Karşılaştırılması, Seyyid, Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan Kılıç, Çamlıca Süreğinde Ocak ve Ata Kültü Olarak Seyyid Ali Sultan,
Mehmet Koç - Seyyid Ali Sultan ve Civarında Yaşayan Horasan Erenleri, Dursun Gümüşoğlu - Kızıldeli Evladı Bir Şair Sadık Abdal konulu sunumlar yaptılar.
BALKAN ÜLKELERİNDE DE DEVAM EDECEK
Sempozyumun ikinci gününde Cem Vakfı yöneticileri, akademisyenler ve katılımcılardan oluşan heyet Yunanistan’ın Dimetoka iline bağlı Sofulu ilçesinin Ruşenler Köyü’ne giderek Seyit Ali Sultan Zaviyesi’ni ziyaret etti.
Daha sonra yöresel âşıklar tarafından nefesler söylendi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nun önümüzdeki yıllarda komşu Balkan ülkelerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Marmara Haber
Yorumlar
Yorum Yap