Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan TBM (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı) tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Yeşilay Tekirdağ Şube Başkanı Şener Çelikayar, TBM prgramı hakkında bilgiler verdi.
 
TÜRKİYE’DE YÜZDE 2.7 BAĞIMLI OLDUĞU KAYITLARA GEÇMİŞTİR
 
Çerkezköy Şanlıurfa Restaurant’ta düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Kapaklı Milli Eğitim Şube Müdürü Sait Beydoğan,Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar, Çerkezköy Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Cemal Sabırlı ve projede yer alan öğretmenler katıldı. TBM tanıtım toplantısının açılışını Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar yaptı. Çelikayar, “İnsanımızı ve evlatlarımızı geleceğimizi karartan ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek istiyorum.  Yılda 2.5 trilyon dolar paranın harcandığı 240 milyon illegal uyuşturucu kullanan var. Bunun 75 milyonun bağımlı olduğu söyleniyor. Türkiye’de dünya ortalamasının altında olmasına rağmen yüzde 2,7’sinin bu bağımlılık ile olduğu kayıtlara geçmiştir” dedi.
 
TOPLUM TABANLI MÜCADELE
 
Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin 1920’den bu yana bağımlılıkla mücadele ettiğini belirtirten Çelikayar, “Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye’de yürütülen önleme çalışmalarındaki eksikliklerden ve önleme çalışmaları konusundaki güncel bilimsel uygulamalardan yola çıkarak toplumun tüm katmanlarını bağımlılıkla mücadele konusunda mobilize etmek için okul ve aile tabanlı yöntemleri bir araya getirerek toplum tabanlı bir mücadele başlatmak adına Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programını (TBM) geliştirmiştir. TBM, ülkemizin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak bağımlılıklarla mücadelede etkin bir eylem planı olarak hayata geçirilmiştir.”açıklamasını yaptı.
 
BİLGİ VE BİLİNÇLENDİRME İLE ÖNÜNE GEÇİLMESİ AMAÇLANMAKTA
 
Türkiye’de ilk defa geniş bir kitleyi kucaklayan bir projeyi geliştirildiğini söyleyen Yeşilay Şube Başkanı Çelikayar, şöyle devam etti: “Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ülkemizde yaşayan çocuk ve gençlerin daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak amacıyla yeni neslin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir. Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek, evrensel temelli bir eğitim programıdır. Bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.” 
 
500 FORMATÖR ÖĞRETMEN VAR
 
Türkiye genelinde program kapsamında 500 formatör rehber öğretmenin görev aldığını hatırlatan Çelikayar “Formatör rehber öğretmenler Türkiye genelinde 28 bin uygulayıcı rehber öğretmeni eğitecek ve bu uygulayıcılar ile birlikte ülke genelinde 20 milyon öğrencinin bağımlılıklara karşı mücadele konusunda eğitilmesi planlanmaktadır. Tekirdağ’dan da koodinatör Mehmet Metin, İdris Gündüzalp, Kadir Sarı, Dilek Önsel, Melek Önsel, Şebnem İrteş Köden projede yer alıyor. Tekirdağ’da 6 formatör rehber öğretmen, 210 uygulayıcı rehber öğretmenle birlikte 162 bin 829 öğrenciye ulaşmayı hedefleniyor.”diye konuştu.
 
UYUŞTURUCU İLE TOPYEKÜN MÜCADELE ETMEK GEREKİYOR
 
Yeşilay Şube Başkanı Çelikayar’ın ardından Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz konuştu. Gürbüz, “Uyuştucu ile topykün mücadele etmek gerekiyor. Topyekün mücadeleye evlerden başlanmalı. Devlet evlere ise öğrenci ve velileri eğiterek girer. Önümüzdeki yıllarda Tekirdağ ve tüm Türkiye de ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programları’ bağımlılığa karşı geliştirilecektir.”dedi. Kaymakam Gürbüz, bağımlılığın küçüğü büyüğü olmadığını söyleyen Gürbüz, bununla ilgili olarak kendi başından geçen örnekler verdi. Gürbüz şunları anlattı: “Annem ve babam ben küçükken sigara içiyordu. 2004 yılında İngiltere’ye giderken akciğer röntgeni çektirmem gerekiyordu. Doktor röntgene baktığında sigarayı bırakmamı gerektiğini söyledi. Ben ise o zamana kadar hayatımda sigara kullanmamıştım. Annem ve babam evin içinde içtiği için benim ciğerlerim etkilendi. Bizden bir önceki nesil bu tehlikeyi evlerinde yaşadılar. Toplumda doğru bir algı oluşturuldu ki artık insanlar kendileri kullansalar bile evlerinde içmiyorlar. Çocuklarını büyük zarardan koruyorlar.” dedi.
 
6 FARMATÖR BİZİM BÖLGEMİZDEN ÇIKMASI ÖNEMLİ
 
Toplantıda daha sonra Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay bir konuşma yaptı.  Proje ile ilgili bilgiler veren Kaymakam Kubilay, “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programları  gerçekten çok önemli bir projedir. Bu projede Tekirdağ’da ki 6 formatör arkadaşımızın bizim bölgemizden çıkması da önemlidir. Bu arkadaşlarımız 210 kişiyi eğitecektir. Türkiye genelinde 500 arkadaşımız var. Bu proje kapsamında Türkiye genelinde 20 milyon öğrenci eğitilmiş olacaktır. Biz kurumlar olarak bu projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz.”dedi. Kubilay, projenin başarılı olacağını sözlerine ekledi.
 
Programın ardından Tekirdağ Yeşilay Şube Başkanı Şener Çelikayar ve formatör öğretmenler basın mensuplarına verdiği Yeşilay şapkaları ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi.
 
Gökhan TEKER