Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliÇerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Kamuoyunu hafta nedeniyle bilgilendiren Palak, “Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser korunabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenmektedir.”diye konuştu.
ÇEVRESEL ETKENLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI KONSER VAKALARINI AZALTTI
Kanser oluşumunda çevresel etkenlerin yüzde 90-95 oranında etkili olduğunu dile getiren İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak şunları kaydetti: “Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Bu nedenle sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.”
KANSER ÖLÜM DEĞİLDİR
Kansere karşı tedavi mekanizmalarının geliştiğini anlatan Palak, “Kanser ölüm demek değildir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Modern tıptaki standart bütün tedavilere de ulaşılabilmektedir. Kanserin erken teşhisinde, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için ulusal standartlar belirlenmiş ve yayınlanmıştır.” dedi.
TEST YAPTIRMANIN ÖNEMİ
Türkiye’de göğüs kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle kanseri tarama yaşının 40’a indirildiğini hatırlatan Müdür Palak “ 0-69 yaş arası bayanların mamografi testini yaptırmaları gereklidir. Bağırsak kanserlerine yönelik ilçe genelinde, 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımız dışkıda gizli kan testini ve 30-65 yaş arası bayanlar rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için devam edilen smear (sürüntü) ve HPV-DNA testini Aile Hekimleri’ne yaptırabilirler. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir.” açıklamasında bulundu.
KETEM’DE ÜCRETSİZ TEST YAPILMAKTA
Çerkezköy Belediyesi ile işbirliği yapılarak talep doğrultusunda Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan KETEM için randevu alınarak ücretsiz smear, mamografi uygulamaları için yaş gurubuna uygun bayanların götürülmesinin sağlandığını hatırlatan Olcay Palak, “Uygulama hakkında halkımız Aile Hekimlerinden bilgi alabilirler. Kanserle mücadelede erken teşhis tarama çalışmalarının ve kansere neden olan risk faktörlerinden korunmanın gerekliliği önemlidir. Aile Sağlığı Merkezleri’nde (Aile Hekimliği) ve Tekirdağ Merkezde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) tarafından tarama programları hazırlanıyor ve halkımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi amacıyla yoğun çaba gösteriliyor.” dedi.
Emine LALE
Yorumlar
Yorum Yap