Atık sular nasıl geri dönecek

Atık suların geri dönüşümü ve su arıtma sistemleri Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen bir panelle masaya yatırıldı.

GÜNDEM 23.02.2015 18:37:00 0
Atık sular nasıl geri dönecek

Paneli Ecoloro Türkiye Temsilcisi Mehmet Can Danyeli organize ederken, programa çok sayıda katılım gerçekleşti. Panele Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Belediye Başkanı Vahap Akay, Hollanda İstanbul Başkonsolosu  Robert Sehuddeboom Yardımcıları Villem Timmerman, Hester Yakman, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk, ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Başkan Yardımcısı İsmail Akın,Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Sefil, Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz,Ergene Derin Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceylan, Marmara Üniversitesi Su Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaettin Yalçınkaya, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İrmet Hospital Başhekimi Op.Dr. Ahmet Türker, Optimed Hastanesi Genel Müdürü Op.Dr. Ayhan Arslan, İrmet Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uz. Dr. Günay Kaya, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

HOLLANDA İLE İŞBİRLİĞİ YAPILDI

 

Konferansın açış konuşmasını Ecoloro Türkiye Temsilcisi Mehmet Can Danyeli yaptı. Danyeli mevcut su kaynaklarının iyi kullanılması gerektiğini ve özellikle evsel ve endüstriyel atık suların geri dönüşüne kavuşturulması için yeni son teknoloji ile üretilen ve bu konuda dünya’da örnek olan tek ülke olan Hollanda ile işbirliği yaparak Türkiye’de su arıtma sistemlerini hayata geçirmek için harekete geçtiklerini belirtti.

 

YER ALTI SU KAYNAKLARI SÜREKLİ KİRLENİYOR

 

Danyeli, su kaynaklarının akıllı kullanılması için bu konuda her kesimin üzerine düşeni yapması gerektiğini ve özellikle evsel ve endüstriyel atık suların tekrar geri dönüşümü ile önemli bir kazanım elde edildiğini kaydetti. Bu konuda gerek sanayicilerin gerekse belediyelerin ortak bir çalışmayı acilen yapması gerektiğini kaydeden Danyeli bir muzun yetişmesi için 150 litre su harcandığını da örnek olarak belirtti. Danyeli yer altı su kaynaklarının devamlı kirlenmesi nedeniyle su kaynaklarının yok olduğunu ve bu nedenle atık suların mutlaka arıtılması gerektiğini ifade etti.

 

HOLLANDA GERİ DÖNÜŞÜME ÖRNEK BİR ÜLKE

 

Programda konuşan Hollanda Başkonsolos Yardımcısı Hester Yakman ise, “Hollanda su ve su teknolojileri alanında dünyada bir numara ve bununla gurur duyuyoruz. Hollanda bildiğiniz gibi su kaynakları seviyesinin altında bulunuyor. Hollanda’nın su sevdası bir ülke olması dolayısıyla özellikle evsel ve endüstriyel atık sularında geri dönüşüme yeniden kazanılması için yaptığı çalışmalarla bu gün tüm dünyaya örnek olan tek ülkedir.”dedi.

 

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da programda bir konuşma yaptı. Kaymakam Kubilay, su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasının önemine vurgu yaparken, böyle bir panelin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

ARTIK ERGENEDE BALIK TUTULMUYOR

 

Daha sonra Marmara üniversitesi Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Alaettin Yalçınkaya panelde konuştu. Yalçınkaya, “Bölge bir sanayi bölgesi ama işsizlik hat safhada. Ergene’de eskiden balık tutuluyordu. Ama şimdi balık yok. Ergene devamlı kirleniyor. Diyaceksinizki Tarakyalılar mı kirletiyor hayır. Zamanında önlem alınmadığı için sanayi atıkları tarafından kirleniyor.”dedi. Yalçınkaya daha sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.

 

Programa katılan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise panelin faydalı olduğunu vurgulayarak, Belediye olarak buradaki konuları dikkate alacaklarını söyledi. 

 

İrmet Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mnikroyolojisi Uzmanı Dr. Günay Kaya ve Ergene Havzası Derin Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceylan’da panelde birer sunum yaptı.

 

Haber/Seyit SÜREN