Ayrıcalık değil adalet istiyoruz

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, 163 Engelli Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte engelliler için harekete geçtiklerini söyledi

GÜNDEM 22.02.2015 19:05:00 0
Ayrıcalık değil adalet istiyoruz

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “TSD olarak Devletimizin eliyle meydana gelen hak kayıplarımızı haykırmak ve sosyal devletin görev ve sorumluluklarını hatırlatmak için sokaklardayız” dedi.  

ELİMİZDE DOKÜMANLARLA TBMM’Yİ ZİYARET ETTİK

163 Engelli Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte hazırladıkları engelli hak kayıplarını ilgilendiren yasaları değiştirmek için yola çıktıklarını kaydeden TSD Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “2022 sayılı 65 yaş ve üzeri ihtiyaç sahibi kişilerin ve engellilerin gelir aldığı yasayı değiştirmek istiyoruz. 2828 sayılı evde bakım geliri alınan yasayı değiştirmek istiyoruz. Yasalardaki değişiklik tasarısını gerekçeleri ile hazırladık. Elimizde dokümanlarla TBMM’yi ziyaret ettik. Meclisteki tüm partilerle görüştük” dedi.

VEKİLLER BİZİMLE HEMFİKİR OLDU

İktidar partisi dahil tüm parti grup başkan vekilleri ve milletvekillerinin, hazırladıkları değişiklik teklifini doğru ve önemli bulduklarına dikkat çeken Çetinkaya, “Bu teklifin yasalaşması için gerekli girişimlerde bulunma sözü verdiler. Yetmedi, ilgili bakanlıkla görüşüldü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan yardımcısı ve yaşlı ve engelli genel müdürü ile önerilen yasa değişikliği teklifi görüşüldü ve bu değişikliğin haklı ve gerekli olduğu ifade edilerek bu yönde çalışacaklarının sözünü verdiler. Ayrıca görüştüğümüz onlarca milletvekili de bizimle hemfikir olduklarını belirttiler” diye konuştu.

YİRMİ GÜN GEÇTİ AMA KANUNLAR DEĞİŞMEDİ

Çetinkaya, “Alınan sözler ve destek ile döndük evlerimize ve bekledik. Aradan neredeyse yirmi gün geçti ama kanunlar değişmedi. Tüm partilerin, milletvekillerinin ve bakanlık yetkilerinin kabul ettiği bu teklif neden hala yasalaşmadı diye soruyoruz?” ifadelerini kullandı.

YA HEPİMİZ ENGELLİYİZ YA HİÇBİRİMİZ

Her iki yasanın da ihtiyaç sahibi bireyi temele almasını istediklerini söyleyen Çetinkaya, “Mevcut aile ve akrabanın gelirini esas alan yasalar, temel insan hakları belgelerine aykırı olup ciddi mağduriyetler yaşatmakta. Bir engelli arkadaşımızın dediği gibi: ‘Mevcut yasalar ailelerin parçalanmasına, eşleri boşanmasına, kardeşlerin birbirine kırılmasına ve insan onurunun kırılmasına’ sebebiyet vermektedir. Yasalar ivedilikle değişmelidir. Buradan meclisimize, saygıdeğer milletvekillerimize ve bakanlık bürokratlarımıza sesleniyoruz: Bu zulme son verin. Yine buradan ilan ediyoruz; talep ettiğimiz ve yüz binlerce engelli ve yaşlıyı ilgilendiren değişiklik tasarısı ivedilikle yürürlüğe girmez ise 2015 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda tüm Türkiye'den Ankara'da mecliste çadır kurmaya gideceğiz. Bu değişiklik yasalaşmadığı taktirde yüz binlerce insanın çektiği acının, açlığının ve sokakta kalmasının vebali üzerinde olacaktır. Ya hepimiz engelliyiz ya hiçbirimiz. Ayrıcalık değil eşitlik ve adalet istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Haber / Ahmet KARDEŞ