Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde, sigaraya bağlı hastalıkları anlatarak, zararlarına dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlandığını hatırlatan Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde hazırlanan ve bugün itibarıyla 172 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesini (TKÇS) ülkemiz 2004 yılında imzalamıştır. Sözleşmenin imzalanmasından sonra tütün kontrolü kapsamında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler sayesinde Ülkemiz Tütünle Mücadele ve Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi projeleriyle dünyada örnek ülke haline gelmiştir.”denildi.
HER YIL 5 MİLYON KİŞİ SİGARAYA BAĞLI HASTALIKLARDAN ÖLÜYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayla ilgili verilerine dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi: “Dünya Sağlık Örgütü, sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğü, sakat ve felç kaldığını bildirmektedir. Türkiye’de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 150 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Bu rakamlar trafik kazalarından, terör kurbanlarımız vb. gibi ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat daha fazladır. “
ÖZENTİ SİGARAYA BAŞLATIYOR
Açıklamada sigaraya başlamanın nedenlerine dikkat çekilirken, şunlar kaydedildi: “Sigara başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer almaktadır. Tütün ve tütün mamullerinden imal edilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamını tehdit etmektedir. Sigaraya "Bir kereden bir şey olmaz” diye başlanıyor. "Benim iradem güçlüdür” diyerek alışıyoruz, "ben kontrol edebilirim” diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz. Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir.”
EN İYİ TEDAVİ HİÇ BAŞLAMAMAK
Sigaranın tedavisiyle ilgili bilgilere yer verilen açıklamada, “Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlandıysa da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır.” vurgusu yapıldı.
ALO 171 SİGARAYI BIRAKMA DANIŞMA HATTI
Sigarayı bırakma hususunda yapılabileceklerin anlatıldığı açıklamada, “Gelin, akciğer, yemek borusu, gırtlak, pankreas, mesane, böbrek, mide, kan kanseri ve kalp damar hastalıklarından ölüme giden 150 bin kişinin arasına katılmaya dur diyelim ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü fırsat kılarak, sigarasız ve sağlıklı bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkaralım. Bu amaçla haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabilir ya da Tekirdağ KETEM, Tekirdağ Devlet Hastanesi, Çorlu Devlet Hastanesi ve Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurabilirsiniz.”bilgilerine yer verildi.
Marmara Haber