Gözden kaçırmayın
Bakan Kacır: Türk sanayisi bugün ihracatın lokomotifi olduTekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, kanser taramasının önemine vurgu yapılırken, herkesin bu taramayı yaptırması istendi.
4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ KUTLANDI
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yapılan açıklamada, “Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir.”denildi.
Önemli bir halk sağlığı problemi olmasının yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açtığı bu amaçla oluşturulan ‘Dünya Kanser Günü’ her yıl 4 Şubat Günü Kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlandığı kaydedildi.
DÜNYA KANSER BİLDİRGESİ
2013 yılında gerçekleştirilen Dünya Sağlık Toplantısı’nda yayımlanan ‘Dünya Kanser Bildirgesi’ne dikkat çekilen açıklamada, “Bu bildirgede global kanser yüküne değinilerek kanser kontrolünün önemi vurgulanmıştır. Bu bildirgeye göre ana hedef ‘Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin artırılması’olarak belirlenmiştir.UICC tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar vurgulanmıştır.”ifadelerine yer verildi.
Ulusal seviyede etkili kanser mücadelesi, o ülkenin kanser yükü ve risk faktörlerine göre hazırlanmış Ulusal Kanser Kontrol Programı ile başladığı belirtilen açıklamada, “2013-2018 yılları arasında uygulanması planlanan ‘Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın 2. Fazı hazırlanmış ve uygulamaya geçilmiştir.”denildi.
SAĞLIKLI YAŞAMAYI SEÇMEK İMKANSIZ DEĞİLDİR
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün açıklamasında, sağlıklı yaşam için başlatılan programlar anlatılarak,“Ülkemizde tütün ve obezite eylem planları çok başarılı sonuçlar ile hızla devam etmektedir. Bu programlara ek olarak kanser özelinde Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı, Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planı, Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerinin İzlenmesi gibi çok yeni programlar da başlatılmıştır.”denildi.
KANSERDE ERKEN TANI
Kanserde erken tanının imkansız olmadığını anlatana açıklamada, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu çalışanları, Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve KETEM personellerinin emeğiyle 2014 yılında sadece birinci basamakta; 2012 yılında yapılan 146 bin meme kanseri taraması 335 bine, rahim ağzı taramaları 214 binden 510 bine, kolorektal taramalar ise 59 binde 774 bine çıkmıştır.”bilgisine yer verildi. Erken tanıyla birlikte tedavinin de imkansız olmadığı belirtilerek, “Uluslararası Standart Kanser Tedavisi rehberlerinde yer alan tüm tedavilere ülkemizde ücretsiz olarak ulaşım mümkün olmakla beraber yerli ilaç üretimine geçmek hususunda da ülkemizde son yıllarda önemli atılımlar yapılmıştır.”açıklamalarına yer verildi.
Kanserle ilgili olarak Türkiye’de Palyatif Bakım Yönergesi hazırlanarak yürürlüğe girerken, bu konuda en önemli adımın atıldığı hatırlatılan açıklamada, “Ayrıca kanser tedavisi gören hastalarımızın ağrı kontrolünde kullanılan morfinlere ulaşabilmeleri için başlatılan yerli morfin üretim çalışmaları da tamamlanmıştır.”denildi.
KANSER TARAMASI YAPTIRIN
Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada herkesin kanser taraması yapması gerektiğini belirtirken, “Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak çalışan KETEM’de ayrıca Sigara Bırakma Polikliniği de hizmet vermektedir. Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ; 100.Yıl Mah.Londra Asfaltı Tekirdağ Devlet Hastanesi 2.Kısım Merkez – Tekirdağ adresinde hizmet vermektedir.” açıklamalarında bulunuldu.
Marmara Haber
Yorumlar
Yorum Yap