Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliÇerkezköy Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda, hayata geçirilmesi planlanan Rekreasyon Alanı Projesi, Pazar Yeri Projesi ve Kültür Merkezi Projesi hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda projelerin hayata geçirilmesi planlanan bölgenin hemen yanından Çorlu Deresi’nin geçtiğini anımsatan İsmail Akın, “Benze projeler için öncelikle DSİ’nin ıslah çalışmalarını tamamlamasını beklememiz gerekiyor” derken, Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Çerkezköy’ün artık kaybedecek vakti yok. Benim de kaybedecek vaktim yok. Bir an evvel projeyi hazırlamalı ve Büyükşehir’e sunmalıyız. Büyükşehir’in 2015 bütçesinden payımıza düşeni almalıyız. Dediklerinizin olmasını beklersek 2 kış daha geçer.” diye karşılık verdi.
TASLAK PROJELER HAZIRLADIK
Dün saat 15.00’da başlayan ve Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Başkanlık ettiği toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri Ömer Kılınç, Hasan Sakallı, Nedim Yılancı ve Uğur Erem, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Akın, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy ve ÇTSO Meclis Üyesi Mehmet Danyeli, Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, Halk Eğitimi Merkezi eski müdürlerinden Ali Günal Kahramanoğlu ve belediye personeli katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Biz ilçemizin nefes almasını sağlayacak ve ilçemize daha modern bir görünüm kazandıracak olan Rekreasyon Alanı, Kültür Merkezi ve Pazar Yeri ile ilgili taslak projeler hazırladık. Projelere son şeklini vermeden önce sizlerin de görüşlerini almak ve eklenmesi ya da çıkarılması gereken unsurlar varsa bunları konuşmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik” dedi.
PAZAR YERİ’NİN ALANI YARIYA DÜŞÜRÜLECEK
Başkan Akay’ın konuşmasının ardından ilk olarak Pazar Yeri projesi hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Mevcut Pazar Yeri’nin toplam 16 bin metrekare alan üzerinde bulunduğunu kaydeden Başkan Akay, “Bizim hazırladığımız taslak projede Pazar yeri alanı 8 bin 400 metrekareye düşürüldü. 81’er metrekarelik toplam 28 adet dükkan, 395 adet de Pazar standı bulunuyor. Projenin yaklaşık maliyeti de 7 milyon TL’dir” bilgisini verdi.
PAZAR YERİNİN KOTU YÜKSELTİLECEK Mİ?
Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren ÇTSO Başkan Yardımcısı İsmail Akın, “Bilindiği üzere bahse konu alanın yanından dere geçiyor. Burada taşkınlar meydana gelebilir. Tüm bu veriler ışığında yeni yapılacak proje, eski Pazar yeri ile aynı kot üzerinden mi yapılacak yoksa kot yükseltilecek mi? Bir diğer husus da gördüğüm kadarıyla yeni Pazar yerinin üzeri kapalı düşünülmüş. Bu haliyle doğal aydınlanmadan mahrum bırakılmayacak mı? Yapının çatısı için başka bir durum düşünülemez mi?” diye sordu.
PAZAR YERİ’NİN KOTU 180 SANTİM YÜKSELTİLECEK
İsmail Akın’ın yönelttiği sorulara cevap Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş’ten geldi. Gümüş, “Daha önce yaşanan sel taşkınlarında Pazar yeri alanında herhangi bir sakıncalı durum meydana gelmedi. Fakat biz yine de kendimizi garanti altına almak adına yeni yapılacak projede 180 santimetreye kadar kot yükselteceğiz. Bunun yanında doğal aydınlanma konusundaki endişenizde haklısınız. Bu yönüyle projeyi yeniden gözden geçireceğiz.” dedi.
8 BİN 400 METREKARE YETERLİ OLACAK MI?
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ise 16 bin metrekarelik Pazar yeri alanının 8 bin 400 metrekareye düşürülmesi ile ilgili tereddütlerini dile getirdi. 8 bin 400 metrekarelik alanın yeterli olacağından emin olmadığını belirten Bozdağ, “Pazar yerinde 90’a yakın yerli esnafımız var. Bir de ilçemiz dışından gelen esnaf var. Eğer siz dışarıdan gelenlere ‘Gelme’ diyemeyecekseniz bu alanın yeterli olacağını düşünmüyorum.
3 METREKARE YERİ OLAN ESNAF 20 METREKARE ALANA YAYILMIŞ
Çerkezköy Belediyesi olarak pazar yerinin bulunduğu alandaki her metrekareye ihtiyaçları olduğunu kaydeden Başkan Vahap Akay ise “Bizim dışarıdan gelen esnafa ‘Gelme’ deme gibi bir lüksümüz yok. Onlar da bu ülkenin insanları. 8 bin 400 metrekarelik alan bir şekilde tüm Pazar esnafı sığıyor. Burada önemli olan bu alanı maksimum seviyede kullanabilmektir. Mevcut haliyle 3 metrekarelik yeri olan esnaf maalesef bolluktan dolayı 20 metrekare alana yayılmış. Kayıt dışılar var. Biz bu şekilde tüm bu sıkıntıların da önüne geçmeyi amaçlıyoruz” açıklamalarında bulundu.
BENDE İSTEMİYORUM AMA YER YOK
Pazar yeri projesi ile ilgili düşüncelerini paylaşan ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy ise kotu 180 santimetre yükseltilecek olan Pazar yerinin altına otopark yapılması fikrini ortaya attı. Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz ise Pazar yerinin bulunduğu bölgeden kaldırılması fikrinin de düşünülebileceğini belirtti. Bunun üzerine konuşan Vahap Akay ise “İnsanlarımızın Pazar yeri ile ilgili bir alışkanlıkları var. Ben de Pazar yerinin böylesine değerli bir alanda bulunmasına sıcak bakmıyorum fakat ilçemizde 9 bin metrekarelik başka bir alan yok. Semt pazarı sistemine de geri dönemeyiz. Dolayısıyla mevcut yer hakkında konuşmamız daha doğru olacaktır.”diye konuştu.
105 BİN METREKARELİK ALANA YAPILACAK
Toplantı, Rekreasyon Alanı Projesi tanıtımı ile devam etti. Yapılan bilgilendirmede, projenin 105 bin metrekare alanı kapsadığı kaydedildi. Projede, süs havuzları, 5 bin metrekarelik yapay gölet, oturma alanları, 7 bin metrekarelik konser alanı, kamelyalar, kubbeli geçişler, 800 kişilik amfi tiyatro, piknik alanı, spor tesisleri ve dinlenme yerleri yer alacak.
ADAPTASYON SÜRECİNİ DE HESAPLIYORUZ
Rekreasyon Alanı Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Akay, “Bu proje ile ilgili bazı sıkıntılarımız var. Mülkiyet sorunlarımız var. Dere ıslah çalışmaları hala tamamlanmadı. Biz bir yandan projenin detaylarını düşünürken, bir yandan da projenin kente adaptasyon sürecini de hesaplıyoruz” dedi. Projenin ıslah çalışmalarının ardından netlik kazanması gerektiğini kaydeden İsmail Akın ise “Biz ıslah çalışmaları tamamlanmadan bu işe girişirsek, yarın öbür gün sök yap işine dönecek. Bunun için bence biraz daha beklenmeli.” dedi.
2015 BÜTÇESİNDEN PAYIMIZA DÜŞENİ ALMALIYIZ
Bekleme fikrine sıcak bakmadığını kaydeden Başkan Akay ise “Çerkezköy’ün artık kaybedecek vakti yok! Benim de kaybedecek vaktim yok! Bir an evvel projeyi hazırlamalı ve Büyükşehir’e sunmalıyız. Büyükşehir’in 2015 bütçesinden payımıza düşeni almalıyız. Dediklerinizin olmasını beklersek 2 kış daha geçer.” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR MERKEZİ TANITILDI
Toplantıda son olarak Kültür Merkezi projesi hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Kültür Merkezi’nde olmazsa olmazlarının tiyatro salonu ve konferans salonu olduğunu söyleyen Başkan Akay, “Bunun dışında sanat atölyeleri, sergi salonları gibi kısımlar da eklenebilir” dedi. Belediyeye yeşil alan kazandırma adına gösterdiği gayretten dolayı Başkan Akay’a teşekkür eden Halk Eğitimi Merkezi eski müdürlerinden Ali Günal Kahramanoğlu, “Kültür Merkezi’nde görsel sanatların ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği alanlar da düşünülmelidir.” dedi.
HALKIN EĞİTİM ALACAĞI YER HALKA YAKIN OLMALIDIR
Belediye Başkanı Vahap Akay’ın kolaydan zora doğru gitme stratejisinin mükemmel bir strateji olduğunu ifade eden Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Ömer Kılınç ise, “Bence trafik her konunun ham maddesidir. Trafik yükü ilçe geneline yayılmalıdır. İlçemizin bir köprüye daha ihtiyacı vardır. Bir diğer düşüncem ise mevcut hükümet konağının bulunduğu alandan kaldırılması ve buraya çok katlı bir otopark yapılmasıdır. Ayrıca Halk Eğitimi Merkezi de ilçe merkezinde olmalıdır. Burada Devlet resmen vatandaşa ‘Ben sana Halk Eğitimi Merkezi yapıyorum ama sen gelme’ demiş. Halkın eğitim alacağı yer halka yakın olmalıdır” açıklamalarında bulundu. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür eden Başkan Akay, katılımcılardan iletişim bilgilerini alarak, projelerle ilgili düşüncesi olanların kendileri ile irtibata geçmesini istedi.
Haber / Ahmet KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap