Duran trafik düzenlemelerini TEKPARK yapacak

Tekirdağ'da otopark düzenlemeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan TEKPARK A.Ş tarafından yapılacak

GÜNDEM 8.01.2015 15:45:00 0
Duran trafik düzenlemelerini TEKPARK yapacak

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tekirdağ’daki trafik yoğunluğunun nedenlerinden biri olan park sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla kurulan ve sermayesi tamamen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan TEKPARK A.Ş faaliyetlerine başladı.

TRAFİK AKIŞI ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ’NDE YOĞUNLAŞIYOR

Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Belediye Meclisi’nce gerekli görülen alanlarda TEKPARK A.Ş vasıtasıyla belirli bir plan dahilinde düzenleme yapılacak. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Hızlı nüfus artışı, kırsal kesimlerden kentlere göç, çarpık ve plansız kentleşme gibi nedenlerden dolayı kentlerde yaşamak bir sorun haline gelmiştir. Son zamanlarda taşıt sayılarındaki hızlı artış, ticaret ve iş merkezlerinin yoğunluğu kent merkezlerindeki hayatı etkilemiş; araçların park halindeki süreleri, hareket halindeki sürelerini aşmıştır. Kentlerde yapılan yolculukların çoğunluğu, alışveriş ve iş merkezlerinin bulunduğu bölgelere olmaktadır.  Dolayısıyla bu bölgelerde mevcut trafik akışını bozmadan uygun bir yerde bekleme gereksinimi ortaya çıkmıştır.”denildi.

ZAMANINDA İYİ BİR PLANLAMA YAPILMAMIŞ

Ulaşımın bir parçası olan duran trafikle ilgili planlamanın önemi yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: “Binek araçlarında yılda ortalama toplam hareket zamanının, park ettikleri sürelerin çok altında olduğu belirtilmiştir. Otopark gereksiniminin daha fazla olduğu merkezi bölgelerde, zamanında iyi bir planlama yapılamamış olması, otopark için yeterli alanların ayrılmamış olması sorunun artarak günümüze kadar gelmesine neden olmuştur. Özellikle kentlerdeki iş ve ticaret merkezlerinin, yerleşim birimlerinin belirli bölgelerde yoğunlaşmasından dolayı mesai saatlerinde bu bölgelerin nüfusunda iki-üç kat artış yaşanmaktadır. Bu tür yoğunluğun yaşandığı yerlerde yol dışı park yerlerinin yetersiz olması nedeniyle, yol içi park edilebilecek yerlerin çok uzun sürelerle belirli kişiler tarafından kullanılması sorununu ortaya çıkarmış; bu durum otopark sorununu derinleştirmiştir.”

EMNİYETLİ PARK ÖNE ÇIKIYOR

Otopark sorunlarıyla ilgili teferruatlı bilgilendirmenin yapıldığı açıklama araçların emniyetli bir yerde park edilmesi yönünde araştırmaların ortaya çıktığı belirtilerek, “Kentlerde yaşayan insanların, araçları ile kent merkezine gidip gelmelerinde trafik ve otopark sorunundan kaynaklı büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. İnsanlar, çalışma ve dinlenme faaliyetleri sırasında taşıtlarını emniyetli ve uygun yerlere bırakmak, araçlarının çekilme veya ceza uygulaması ile karşılaşma endişelerinden uzak zaman geçirmek arzusundadırlar.” ifadelerine yer verildi.

ESNAFTA ŞİKAYETÇİ

Kent merkezindeki işyeri ve ticaret merkezi sahiplerinin de bu durumdan pek memnun olmadığı, müşterilerinin kendilerine ulaşmakta zorluk çektikleri anlatılan açıklamada, “Yol içi parkı, aracın yol içinde, kaldırımlar kenarında park edilmesidir. Bu nedenle bu şekilde yapılan parka ‘Kaldırım kenarı parkı’ da denilmektedir. İdeal şekli yol içi parklarının kısa süreli ve sadece müşteriler için kullanılması olup, yol içi parkının kısa süreli müşteriler tarafından kullanılmasını sağlamak için işyeri sahiplerine araçlarını park edecek yeterli yol dışı park yerlerinin ayrılması gerekmektedir.

Diğer yandan, araçlarını rastgele park eden kimseler istemeyerek de olsa, trafik sorunlarının yanında diğer bazı sorunlara da neden olmaktadır.”deniliyor.

Otopark alanı oluşturulmasında bilimsel çalışmalarla elde edilen bilgilerin anlatıldığı açıklama, “Sokak aralarında, bina giriş katlarının önünde park halindeki araçlar, buralarda oturan insanların özellikle yaşlı nüfusun hareket kabiliyetini kısıtlamakta, kötü niyetli ve hırsızlık yapmak isteyen kimselerin amaçlarına hizmet edebilmektedir. Ayrıca burada yaşayan insanlara gerektiğinde ambulans, itfaiye gibi acil hizmetlerin ulaşmasına engel olabilmektedir.” diye sona ererken TEKPARK A.Ş.’nin ne yapacağı da anlatıldı.

MECLİS KARARLARINA GÖRE ÇALIŞACAK

Bu nedenlerden dolayı, Büyükşehir Belediyesi sınırlarında Belediye Meclisince gerekli görülen alanlarda, otopark konusunda belirli bir plan dahilinde düzenleme yapılması zaruriyeti ortaya çıktığı belirtilirken, bu amaçla, Büyükşehir Belediyesi tarafından, sermayesi tamamen Belediye’ye ait olan TEKPARK A.Ş.’nin kurulduğu kaydedildi. TEKPARK A.Ş. eliyle duran trafik düzenlemesi yapılacak, yol içi otopark yerleri belirlenerek, özellikle merkezi yerlerdeki parklar ücretlendirilmek suretiyle yeniden düzenleneceği kaydedildi.

Marmara Haber