Yeni yıl ümit vermedi!

Yeni bir yıla girdiğimiz şu günlerde esnaf ve işçilerle 2014 yılını konuştuk, 2015 yılına dair beklentilerini aldık. İşleri iyi gitmeyen esnaf, aldıkları ücretlerle geçinmekte zorlanan işçiler

GÜNDEM 7.01.2015 16:41:00 0
Yeni yıl ümit vermedi!

Çerkezköylü esnaflara 2014 yılının beklentilerine cevap verip vermediğini ve 2015 yılında neler beklediklerini sorduk. Ancak Çerkezköylü esnaf ve işçiler 2014 yılında beklentilerinin gerçekleşmediğini, 2015 yılının da pek farklı bir yıl olacağını düşünmüyor. İşte esnafın 2014 değerlendirmesi ve 2015 beklentisi:

2014 SIKINTILI GEÇTİ

Deniz OKUTAN (Okutan Gayri menkul sahibi): “2014 yılı özellikle bizim sektörümüzde sıkıntılı geçti. Birçok esnaf siftah yapmadan kepenk kapattı. Birçoğu kiralarını bile ödemekte güçlük çekti ve ödeyemeyenler  var. Bizim için 2014 tam bir karanlık yıl oldu. Hiçbir beklentimizi gerçekleştiremedik. 2015 yılından da pek umudumuz yok ama inşallah yanılırız da iş yaparız. Bu da piyasaların açılmasıyla birlikte olacak bir durum. Her kesimin olduğu gibi bizimde yeni yılda beklentilerimiz var tabi ki inşallah işler açılırda hiç kimse mağdur olmaz. Özellikle 2014 yılında ilçemizde gayrimenkul fiyatlarının aşırı derecede yüksek olması da sektörümüzde esnafımızın belini büktü! 2015’te biraz nefes almayı umut ediyoruz”

2014 İÇ ACIÇI YIL OLMADI

Mürsel TÜKKAN (Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı) “2014 işçi kesimi için pek iç açıcı yıl olmadı. Çalışanlar beklentilerini gerçekleştiremedi. Teksif Sendikası olarak 2015 yılının çalışan üyelerimizin beklentilerine uygun bir yıl olmasını ve beklentilerine cevap vermesini temenni ediyoruz. İnşallah 2015 çalışanların, alın teri dökenlerin yılı olur umudundayız.”

2014 NASIL GEÇTİYSE 2015’TE AYNI OLACAK!

Ahmet YILMAZ (TERZİ)  “2014 yılı beklentilerimize uzaktan yakından hiç cevap vermedi. İktidar partisi yaşam standardını yükselttiğini söylüyor ama zengin her zaman zengin fakir her zaman fakir. Yaşam standardı yükselmiş bir şey görmedik. Zar zor geçimimizi sağlıyoruz. Büyük bir kesimin gelir düzeyi düşük.Bu nedenle insanlarda alım gücü kalmadı.Muhalefet partileri de üzerlerine düşeni pek yapmadıklarını görüyoruz. Küçük esnafın işi çok  zor. Varla yok arası yaşam savaşı veriyor. 2015’ yılın da da durumun değişeceğini sanmıyorum.”dedi.

2015’TE HER KESİMİN NEFES ALMASINI ARZU EDİYORUM

Kamil KASIRGA (Kasırga Çay ocağı Sahibi) “Bende 2014 yılının beklentilerimize cevap verdiğini görmedim. Bir önceki yıla göre 2014’de fiyatlar daha da yükseldi. 2015’te de yeni yıl ile birlikte zamlar yapıldı. Bizim gibi küçük esnafın yakası nasıl bir araya gelecek. Bu şekilde gelmesi mümkün değil. 2015 yılının ekonomik özgürlüğün yaşandığı bir ülke olmasını ve herkesimin rahat bir nefes almasını arzu ediyorum.”

HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK

Mehmet AKDENİZ (Akdeniz Oto Emlak) “Uzun yıllar bu sektörün içindeyim. Ancak 2014 yılın gibi sıkıntılı bir yıl geçmemişti. Gerçekten 2014 yılında beklentilerimizi gerçekleştiremedik. Bu da insanların geçim sıkıntısı içinde olmalarından kaynaklanmış olması da bizim işlerimizde durgunluk yarattı.2015 yılının 2014’ten daha kötü olacağını düşünüyorum. Asgari ücrete yapılan zamla emekliye yapılan zam ortada daha bir şey söylemeye gerek yok! Seçim zamanı gelecekler yine atıp tutacaklar. Ankara’ya giden milleti unutuyor.”

Erhan ÇİFTÇİ (Elektronik eşya tamirçisi) “Bizim gibi küçük esnaf ve sanatkarlar çok zor durumda. Büyük marketlerinde her geçen gün çoğalması küçük esnafı ortadan kaldırdı. Artık her mahallede birkaç tane market var. Bizim gibi küçük esnaflar özelliklede el emeği göz nuru ile ekmek parası kazananların işi de oldukça zorlaştı. Vatandaş artık tamir içinde bir şey getirmiyor. Bozulunca yenisini alıyor. Şu an küçük esnafın büyük kesimi vergisini bile veremiyor. Ne diyelim Allah yardımcımız olsun.2014’te işlerimizde bir değişiklik olmadı.2015 yılında da pek bir şeyin değişeceği yok.”

BELİRSİZLİKTEN YATIRIMCI YATIRIM YAPMIYOR

Yaşar AYGÜN (AYGÜN Gayrimenkul sahibi) “2014 yılından sektör olarak çok umutluyduk. Ancak beklentilerimiz boş çıktı. Her yıl sektörümüzde mayıs haziran aylarında hareketlilik oluyordu. 2014 yılında hiç olmadı. Bu nedenle 2015’te de fayla bir şeyin değişeceğine inanmıyorum. Sektör olarak giderlerimiz fazla buna rağmen gelirlerimiz az dışarıdan bakıldığında bizim sektör çok cazip görünüyor. Ne demişler içi seni dışı beni yakar misali. Eğer 2015 yılında da mayıs ve haziran aylarında sektörümüzde belirsizlik yaşanır kıpırdama olmaz ise hiçbir şey değişmeyecek. Belirsizlik olunca da yatırımcı etkileniyor ve yatırım yapmıyor. Eğer belirsizlik ortadan kalkarda kıpırdanma olur, sektörümüz olmak üzere tüm piyasalar canlanır. Önümüzdeki günler getirir ne götürü bilemiyoruz. Beklemedeyiz.”

2014 İNİŞLİ ÇIKIŞLI BİR YIL OLDU

Nurettin YILMAZ (Altıntaş Kuyumculuk Çerkezköy Mağaza Müdürü)  “Sektör olarak 2014 yılı bizim için çok inişli çıkışlı bir yıl oldu. Diğer sektörlerin 2014 yılında beklentileri, nasıldı bilemem ama, bizim sektör de beklentilerimize göre iyi olmasada ortada bir yıl olarak geçti. Tabii ki buda çevremizde ve dünyada meydana gelen bazı olayların etkisinden kaynaklandığını düşüncesindeyim. Temennimiz 2015 esnafın, tüccarın, işverenin olduğu kadar çalışanlarında el emeğinin alın terinin aldığı ve her kesimin rahat bir yaşam süreceği yıl olması en büyük temennim. Beklentim bu yönde.”

Haber/Seyit SÜREN