Gözden kaçırmayın

Yetişkin Kursları Güz Dönemi sona erdiYetişkin Kursları Güz Dönemi sona erdi

Bulgaristan’da ve Edirne'de yaşanan şiddetli yağışların ardından, Tunca ve Meriç Nehirleri taştı. Tarihi köprüler sular altında kalırken, araçlar köprülerde mahsur kaldı. 
Bulgaristan’da ve Edirne’de son günlerde yaşanan şiddetli yağışların ardından, Meriç ve Tunca Nehirleri’nin debileri risk seviyesini geçti. Tunca ve Meriç Nehirleri, nehir yataklarından taştı, köprüler sular altında kaldı. Bulgaristan’da bulunan Ivoylovgrad, Elhova, Svilengrad ve Edirne’de bulunan Değirmenyeni bölgelerindeki su debisi yüksekliği de, kritik seviyelere yükseldi.
BİR OTOMOBİL TARİHİ KÖPRÜDE MAHSUR KALDI
Meriç Nehri’nin yatağından taşması sonucu, nehir kenarında bulunan Edirne Belediyesi’ne ait Protokol Evi ve Karaağaç Semti’nde kent merkezine ulaşımda alternatif yol olarak da kullanılan Bosna Köy istikametinde bulunan yol sular altında kaldı. Tunca Nehri’nin su debisinin kritik seviyeye ulaşması sonucu, su seviyesi köprü üstüne çıktı. Tarihi Köprü’yü kullanarak kent merkezine gitmek isteyen bir araç suda mahsur kaldı. Edirne Belediyesi İtfaiye ekipleri ve DSİ personelinin yardımıyla araç, mahsur kaldığı köprüden kurtarıldı.
SOSYAL TESİSLER SULAR ALTINDA KALDI
İki köprü arasında bulunan Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne ait sosyal tesisler ve özel işletmeler de sele teslim oldu. Tesis girişleri, otoparkları ve bahçe alanları tamamen suya gömüldü. Tunca ve Meriç Nehirleri’ndeki taşkından dolayı Karaağaç Semti’nde yaşayan vatandaşlar, okul ve iş yerlerine gitmekte zorluk yaşadı. Tunca Köprüsü’nde bir aracın mahsur kalması sonucu köprüde uzun kuyruklar oluştu.
Edirne Belediyesi İtfaiye ekipleri, Tunca Köprüsü üzerinde çalışma başlatarak, drenaj pompası yardımıyla Tarihi Köprü üzerinde biriken suyu tahliye çalışması başlattı.
CAN VE MAL KAYBINA YOLAÇACAK DÜZEYDE DEĞİL
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise sadece Bulgaristan’da ve Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde aşırı yağışların hayatı olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "Evet, birtakım sel tehdidi var ama ciddi risk yaşatacak ya da can kaybına yol açacak düzeyde değil. Edirne’de gerek Meriç gerekse Tunca Nehirleri üzerinde DSİ’nin kurduğu ölçüm istasyonlarıyla sürekli debiler kontrol ediliyor. Saat 08.00 itibariyle baktığımızda, Bulgaristan’ın Svilengrad bölgesinde su debisi bin 291 metreküp, Edirne Kirişhane mevkindeki su yüksekliği de bin 299 metreküp olduğunu görüyoruz. Zaten Svilengrad’dan Edirne’ye suyun ulaşması 12 ile 15 saat arasında bir zaman alıyor" ifadelerini kullandı.
BÜTÜN TEDBİRLER ALINDI
Başkan Gürkan, en son yapılan nehir temizlikleri ile taşkın riski bin 300 metreküp seviyelerine çıkmıştı. Şuanda DSİ yetkilileri ile de görüştüm, çok olağanüstü bir risk yok. Tabi ki bütün tedbirler alınmış durumda. Meriç ve Tunca Nehri kenarlarında, havzalarında yaşayanlar uyarıldı. Bu anlamda bir sıkıntı yaşanacağını öngörmüyoruz" diye konuştu.
VATANDAŞLARIMIZIN SUYUN YÜKSELDİĞİ NOKTALARDAN UZAK DURMASINI İSTİYORUM
Saat 08.00 itibariyle Tunca Nehri’nde kısmi bir yükselme olduğunu kaydeden Gürkan, "Tunca Nehri’nde su debisi 436 metreküpe yükselmiş durumda. Fakat Tunca Nehri’nin hemen arkasında Bulgaristan tarafında bulunan Elhova Bölgesi’ndeki su debisinin 156 metreküp olduğunu görüyoruz. Bu bize şunu anlatıyor, Tunca Nehri en yüksek seviyesinden çok çok aşağıya düşmüş. Tabi Tunca Nehri’nin kotunun Meriç Nehri’nden daha düşük olması nedeniyle Meriç Nehri’nin geri basması sonucu Sarayiçi diye bildiğimiz o bölgeyi, ekili alanları biraz su basıyor. Kontrollü bir biçimde hem gerekli tedbirleri alıyoruz hem de vatandaşın can ya da mal kaybı yaşamaması için bütün çalışmaları DSİ ekipleri, belediye ekipleri yapıyor. Vatandaşlarımızın suyun yükseldiği noktalardan uzak durmasını istiyorum. Umuyorum ki su daha fazla yükselmeden bu sıkıntıyı atlatacağız" ifadelerini kaydetti.
Karaağaç Semtinde yaşayan Faris Zurnacı da nehir yataklarının temizlendiğini bildiğini ancak yeterli olmadığını düşündüğünü dile getirerek, "Karaağaç Semti halkı olarak daha da fazla önlemlerin alınmasını istiyoruz" dedi.
İha