Gözden kaçırmayın

Bakan Kacır: Türk sanayisi bugün ihracatın lokomotifi olduBakan Kacır: Türk sanayisi bugün ihracatın lokomotifi oldu

2012 yılının Kasım ayında resmi gazete yayımlanan yasa ile İlçe olan Kapaklı, bugün üçüncü yılının ilk ayına adım attı. İki yıl geride kalırken, ikinci Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ile yeni bir başlangıç yaptı. Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz, henüz iki ay oldu Kapaklı’ya geleli. Samimi ve sıcak tavırlarıyla ilçede hemen herkesin gönlünü kazanmayı başaran Kaymakam Gürbüz, bu kez evinin kapılarını Marmara Haber’e açtı! Ailesi ile birlikte konuk ettiği Marmara Haber’e, Kapaklı’daki ilk izlenimlerini anlattı, geleceğe dair projelerini paylaştı. İşte Kaymakam Gürbüz ile söyleşimiz:
 
TOKALAŞMADIĞIM KİŞİ KALMASIN İSTİYORUM
Nasıl gidiyor?
İyi bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum. Hemen hemen herkesle tanıştım. Görev sürem el verirse, Kapaklı’da tanışmadığım kişi, tokalaşmadığım  kişi kalmasın istiyorum. Bunu söylerken, Kapaklı halkından bahsediyorum. Tüm Kapaklılılarla en az bir kez tokalaşmak isterim. Hiç söz verilmemiş kişileri dinlemek istiyorum.
Kapaklı halkını nasıl buldunuz?
Görevim gereği, Türkiye’nin dört bir tarafında çalışma imkanı buldum. Karadeniz’de, Anadolu’da Trakya’da görev yaptım. Kapaklı’da Türkiye’nin özeti var. Gördüğüm o ki herkes ekmeğinin derdinde!
 
ÇOCUK YUVASI REHABİLİTASYON MERKEZİ OLACAK
Yeni bir ilçesiniz, haliyle kamu kurumları da yeni oluşturuluyor. Son durum nedir?
Tüm birimlerimiz oluşturuldu. Şu anda eksik yok diyebiliriz. Zaten emniyet, jandarma gibi kurumlarımız vardı. Nüfus Müdürlüğü başladı. Mal Müdürlüğü başladı, bütün kamu kurumları tamam. Sadece Gençlik Spor Müdürlüğümüz eksik. Yeni ismiyle Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ihdas etmemiz lazım. Bunlar dışında bir de tabii Kredi Yurtlar Kurumu gibi kurumların yatırımları var. Mesala Karağaç’taki Çocuk Yuvası’nın atıl binasını rehabilitasyon merkezi yapacağız. Burası Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışacak.
 
KAPAKLI’DA 750 CİVARINDA ESNAF VAR
Bir de yarı kamu kurumları var? Kapaklı’da esnaf odası, ticaret odası yok! Bunlarla ilgili bir çalışma var mı?
Evet, Esnaf Odası kurulması için destek veriyorum. Ticaret ve Sanayi Odası kurulmasını istiyoruz. Kapaklı’da 750 civarında esnaf var. Birkaç yıl içerisinde esnaf odası, ticaret odası gibi diğer buna benzer yarı resmi kurumların zaten kurulacaktır. Ancak biz bir an önce kurulmasını istiyoruz. Bu konuda esnafımızla görüşüyorum, onlara destek verdiğimi belirttim.
Yatırımlar ne durumda, özellikle hükümet konağı, diğer kamu binaları?
Şu anda bildiğiniz gibi Hükümet binamız kira. Kapaklı’ya bir hükümet binası lazım. Valimizin de destekleriyle bu konuyla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Yeni yapacağımız Hükümet binasının yeri tamam. Kazak Gölü yolu üzerinde Bengü Sitesi karşısında eski ofis alanının olduğu yeri belirledik. Burayla ilgili süreç başladı.
Kapaklı’da hastane olmasını istiyoruz. Şu anda 150 yatak kapasiteli bir hastane yapılması isteniyor. Kapaklı’nın nüfusu 5 yıl sonra 10 yıl sonra 150 bin olacaksa en azından 150 yatak kapasiteli hastane olmalı. Sağlık Bakanlığı' nın öngördüğü sistemde yatak başına 200 metrekare kapalı 200 metrekare açık alan isteniyor. Şu anda elimizde olan arsa 50 yatak kapasiteli.  Yer arıyoruz. Kamu kurumlarının ihtiyacına uygun arsa istiyoruz.
Çevre yolu için Köprülü Kavşak düşünüyoruz. Bu konuda Karayolları ile görüşmeler yaptım. Bu yatırımı karayolları ancak yapabilir. Çünkü 3-4 milyon TL’lik bir yatırım. Çerkezköy’den gelen  araçların, alt geçit yoluyla çevre yoluna geçip devam edeceği şekilde bir köprülü kavşağın burada olması lazım. Bu doğrultuda çalışmamız var.
 
UYUŞTURUCU’NUN REKLAMINI YAPMAYALIM
Kapaklı’da emniyet, asayiş durumu nasıl?
Kapaklı huzurlu bir ilçe! Suç oranının çok yüksek olmadığı bir yer. Bunun istatistiklerine bakmıştım. Şu an yanlış rakamlar vermemek için söylemeyeyim ama Türkiye genelinde işlenen suç oranlarına bakıldığında, Kapaklı bu oranların altında kalıyor. Bu oran içerisindeki olayların yüzde 20’si de iş kazası oluşturuyor. Bu da sanayi bölgesi olmasından kaynaklanıyor.
Son dönemlerde uyuşturucu ile mücadele gündemde, siz Kapaklı’da buna dair bir çalışma düşünüyor musunuz?
Uyuşturucunun reklamını yapmak istemiyorum. Özellikle bu sentetik uyuşturucular çok tehlikeli, konuşuldukça gençlerde merak uyandırıyor.
 
ÜSTÜN ZEKALILAR OKULU
Son olarak şunu sormak istiyorum. Bir gün Kapaklı’dan gittiğinizde arkada ne bırakmak istersiniz?
İyi bir hükümet konağı için çalışıyoruz. Halk Eğitimi Merkezi, Proje ürüten AB (Avrupa Birliği) Proje Bürosu bırakmak isterim. Tabii ben de hastane, spor tesisleri, sosyal tesisler, gençlik merkezi, kültür merkezi, daha bir çok şey Kapaklı’da olsun isterim. Ancak bütün bunlar zamanla olacak şeyler, bu nedenle ilk saydığım üç konu çok önemli.
Kapaklı için projeniz var mı?
Evet üstün zekalılarla ilgili bir projemiz var. Ben toplumun en dezavantajlılarının üstün zekalılar olduğunu düşünüyorum. Bakıyorsunuz eksik de olsa engelliler için var ama üstün zekalılar için hiçbir eğitim yok! Üstün zekalılarla ilgili okul ya da en azından bir sınıf düşünüyorum. Proje yapıp Trakya Kalkınma Ajansı’ndan destek alacağız. Bir de trackıng  (Doğa yürüyüşü) alanı yapabiliriz. Kazak Gölü ile İkiz Göller arasında neden trackıng yapılmasın? Kapaklı için çok iyi olur.
 
BİRİ FUTBOLCU BİRİ PEYZAJ MİMARI OLACAK!
Söyleşinin son bölümünde Kaymakam Gürbüz’e yoğun iş temposu dışında kalan zamanını nasıl değerlendirdiğini, hobilerini sorduk. Bu arada söyleşimizin başından sonuna kadar büyük oğlu Ataberk (10) bizi yalnız bırakmadı. Kaymakam Gürbüz’ün iki çocuğu var. Göktürk,(6) söyleşinin sonuna yetişti. Her çocuğa sorulan klasik soruyu sormadan edemedik! Ataberk, büyüyünce futbolcu ve kaleci olmak istiyor, Göktürk ise peyzaj mimarı.
İşte Kaymakam Gürbüz’ün cevabı: Kitap okuyorum. Aynı anda bir iki kitap takip ediyorum. Basketbol severim. Satranç oynuyorum.
Son bir not, söyleşi boyunca bize ikramlarda bulunan hanımefendi Esra Gürbüz’e de teşekkür ederiz.