Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği tarafından düzenlenen bir programa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Mehmet Altan, “Türkiye’de hukuk bilinci gelişmedi. Toplumun kendini gözden geçirmesi gerekiyor” dedi. Konuşmasında IŞİD konusuna da değinen Altan, “IŞİD meselesi bana fazla oyun gibi geldi. IŞİD çıktı, Ortadoğu’daki bütün işler, mevcut egemen gücün canını sıkmayacak şekilde gelişiyor.”diye konuştu.
 
PARAVANLAR PERDELEYEMEDİ
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Mehmet Altan, Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği tarafından önceki gün Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programda, “Güncel Meseleler Işığında Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Trendler ve 2015 Beklentileri” konulu seminer verdi. Geçtiğimiz yıllarda yoğun ilgi gören ÇESİAD’ın benzer programları, 17 Aralık sonrası yaşanan süreçte aynı ilgiyi görmedi. Katılımın az olduğu programda, ÇESİAD yetkilileri, boş koltukları salonun ortasına koydukları paravanlarla kapatmaya çalıştığı gözlendi.
 
ÜLKELERİN GÜCÜ ASKER SAYISI İLE ÖLÇÜLMEZ
ÇESİAD’ın bağlı olduğu üst kuruluş TUSKON’un tanıtım videosunun gösterimi ile başlayan programın açılış konuşmasını ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş gerçekleştirdi. Bir ülkenin dünyada söz sahibi olabilmesinin silah ya da asker sayısına bağlı olmadığını belirten Asbaş, “Ekonomisi çarkına oturmuş, adaleti halkın her kesimine eşit dağıtabilen ülkeler güçlüdür.” diye konuştu. Asbaş, düzenlenen programın herkese fayda sağlamasını temenni etti.  
 
SANAYİ SONRASI DÖNEM BAŞLADI
Dünyada çağın muazzam bir şekilde değiştiğini belirterek sunumuna başlayan Mehmet Altan, “21. yüzyılın 14’üncü yılını idrak ettik. Sanayi sonrası dönem başladı. Ama henüz yerli yerine oturmadı. Eski, hızlı bir şekilde buharlaşırken, yeni ise aynı hızla gelmiyor. Bunun ne anlama geldiğini iyi anlamak için benzer dönemlerle kıyaslamak gerekiyor. Bunu için 1700’lü yıllardaki sanayi dönemi yıllarına gitmek gerekiyor.” dedi.  
 
KOL GÜCÜ YERİNE BEYNİN EMSAL ALINDIĞI BİR ÇAĞDAYIZ
Türkiye’de her 5 gençten 1’inin işsiz olduğuna dikkat çeken Mehmet Altan, “Bu durum dünyada da böyledir. Çünkü yıllar geçtikçe bazı meslekler yok oluyor. Bugün dünya genelinde fabrikalarda çalışan işçi sayıları ortalama olarak 100’den 16’ya düştü. ABD’de ise 12’ye düştü. Çünkü teknoloji geliştikçe kol gücüne olan ihtiyaç azalıyor. Kol gücü yerine beynin emsal alındığı bir çağdayız. Eskiden makineler kol gücünü model alıyordu. Şimdiki makineler ise beyni model alıyor. Bilgisayarlar yerini akıllı makinelere bırakıyor. İngiltere’de be ABD’de öğrencilere küçük yaşta Bilgisayarlı Algoritmalar dersi veriliyor.” ifadelerini kullandı.
 
EDİSON’UN DİNİNİ, DİLİNİ YA DA IRKINI KONUŞMUYORUZ
Türkiye ekonmisinde en az para getiren unsurun üretimin kendisi olduğuna dikkat çeken Mehmet Altan, “Bir işletme eğer daha fazla kar elde etmek istiyorsa, üretim öncesi Ar-Ge çalışmalarına ve üretim sonrası dağıtım ağına daha fazla yatırım yapmak zorundadır.” diye konuştu. İnsanı var eden en önemli şeyin beynindeki cevher olduğunu söyleyen Altan, “Edison mükemmel bir insandı. Bugün Edison’un dinini, dilini ya da ırkını konuşmuyoruz. Onun icadını konuşuyoruz. Konuşmaya da devam edeceğiz.” dedi.  
 
BİLGİ ARTTIKÇA KAZANÇ ARTIYOR
Ekonomide bilgi arttıkça kazancın da arttığını ifade eden Mehmet Altan, “Yıllarca bir cam firmasında çalıştım. Cam, kumdan yapılıyor. 1 kilogram camın fiyatı 1,7 liradır. Bugün ileri teknoloji sayesinde bilgisayarlar da kumdan yapılıyor. 1 kilogramlık bilgisayarın fiyatı ise bin 700 liradır. Bilgi arttıkça kazanç artıyor. Oysa ki kum aynı kum” diye konuştu. Türkiye’de tarımda çalışan nüfusun, 300 milyon nüfuslu ABD’de tarımla uğraşan nüfustan daha fazla olduğunu kaydeden Altan, “Buna rağmen ABD çiftçisi hem 300 milyonluk nüfusu doyuruyor, hem de ihracat yapıyor. Türkiye’de yüzde 20 olan tarım nüfusu oranının yüzde 4’e inmesi gerekiyor.”diye konuştu.
 
GERÇEKLERİ GÖZ ARDI ETMEMEK LAZIM
Türkiye’nin özellikle son 10 yılda ekonomik anlamda iyi işlere imza attığını söyleyen Altan, “Fakat bu yeterli değil. Biz burada yaptığımız duble yollarla övünürken, başkaları bin 700 kilometre yukarıda şehir kuruyor. Bizdeki ilerlemenin hakkını vermek gerekiyor ama bir yandan da gerçekleri de göz ardı etmemek lazım.” dedi.  
 
AVUSTURYA VE ALMANYA’DA MADEN KAZASINDA KİMSE ÖLMÜYOR
Soma’da yaşanan maden kazasının kelimenin tam anlamıyla bir katliam olduğunu ifade eden Mehmet Altan, “Dünyada maden işçiliğinin en gelişmiş olduğu ülkeler Avusturya ve Almanya’dır. Fakat buralarda maden kazalarında kimse ölmüyor. Çünkü Soma’daki gibi bir facianın olmaması için adam 300 milyar vererek gerekli tüm tedbirleri alıyor. Soma’da ölenlere verilen paralar ise Kadıköy’de bir ev parası etmiyor” diye konuştu.
 
PARASI OLMAYANLAR ÖLÜYOR
Türkiye’de yaklaşık 153 bin sanayi kuruluşu olduğunu söyleyen Altan, “Maalesef bunların yalnızca 100 küsürü ileri teknoloji kullanıyor. Eğer ülke olarak bu yapıyı doğru şekillendiremezsek, bugün geldiğimiz noktadan daha ileri bir noktaya gidemeyiz. 2015 yılı bu açıdan çok daha zor geçecek. Maalesef ülkemizde parası olanlar ‘repo ne olacak, bonolar ne olacak’ diye sorarken, parası olmayanlar ölüyor. Üstelik hemen de unutuluyorlar. Isparta’daki kadın işçiler unutuldu. Soma’dakiler unutuldu. Tersanelerde ölenler unutuldu. Ülkemizde en önemli olaylar bile 23 gün sonra unutuluyor” açıklamasını yaptı.
 
MUAZZAM BİR İMKANI KAÇIRDIK
Türkiye’de hukuk bilincinin gelişmediğinin altını çizen Mehmet Altan, “Hiç hukuk konuşmadığımız için vatandaş ile devlet arasındaki ilişki illegalite üzerine oluyor. Hereksin ödü patlıyor. Bu devlet vergi almıyor, vatandaş vergisini vermiyor, geçinip gidiyorlar. Toplumun kendini gözden geçirmesi gerekiyor” dedi. Altan, “İnsan haklarına saygılı, işçilerini öldürmeyen, kadınlarını bıçaklamayan, ürettikleri nitelikli, demokrat bir toplum olacağız zannediyordum. Dünya da böyle zannetti. 2011’den sonra bu denge tamamen tersine döndü. Hilafet, padişahlık… Dünya, gezi olaylarına kadar işlerin iyi gittiğini zannediyordu. Peki gezi niye patladı? 4 milyon insan neden sokaklara döküldü. En üzücü olan ise biz muazzam bir imkanı kaçırdık.” dedi.  
 
IŞİD BANA FAZLA OYUN GİBİ GELİYOR
Konuşmasında IŞİD konusunda da değinen Altan, “IŞİD meselesi bana fazla oyun gibi geldi. IŞİD çıktı, Ortadoğu’daki bütün işler, mevcut egemen gücün canını sıkmayacak şekilde gelişiyor. Kürtleri birleştiriyor, Kürt ordusu çıkıyor. Meşrulaşıyor. Sünniler bi tarafa, Aleviler ve Şiiler bi tarafa ayrılıyor. Irak Ordusu toz oluyor. Pırrr diye bir yerleri alıyorlar. Bir şekilde Kuzey Irak’a bulaştılar. Burada muazzam bir Kürt birliği çıktı. Bu işlere biraz karışık bakıyorum. Fakat, bir yandan da yeni sınırlar oluşurken ki oluşacak yapıların alt zemini hazırlanıyor diye düşünüyorum.”diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ