Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliTekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) nükleer santral tedariki yapabilecek firmalara yönelik çalışmalarının ardından Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren tekstil firmalarını ‘teknik tekstil’ üretimine teşvik etmek amacıyla bir araya getirdi.
Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Tekstilde Dönüşüm-Teknik Tekstile geçiş’ konulu toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, TEKSANDER Başkan Yardımcısı Erdim Noyan, TEKSANDER Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği yöneticisi Ahmet Temiroğlu veTekirdağ’da faaliyet gösteren çok sayıda firmanın temsilcisi katıldı.TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu’nun açış konuşmasıyla başlayan toplantıda NKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe ile TEKSANDER Başkan Yardımcısı, Öztek Stampa Genel Müdürü ve ortağı Eşref Akın birer sunum yaptı.
AMACIMIZ KATMA DEĞERİ YÜKSEK TEKNİK TEKSTİL KONUSUNDA BİLGİ VERMEK
TEKSANDER’in,Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, KOSGEB, NKÜ Teknopark A.Ş. ve NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi’nin katılımıyla düzenlediği toplantının açılış konuşmasını yapan TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu, “İlimizde faaliyet gösteren Tekstil sektöründeki firmalarımızı katma değeri yüksek ‘Teknik Tekstil’ konusunda bilgilendirmek ve bu alanda üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Bildiğiniz üzere, ilimiz toplam Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 45’i sanayi sektöründen elde ediliyor. Bu oranın yüzde 70’i tekstil sektöründen elde edilmektedir. Bu toplantıyla tekstil üretiminde sektörün katma değeri yüksek üretimle kilogram başına ihracatını ve karını artırmasını hedefliyoruz.” dedi.
BU TOPRAKLAR İÇİN CANINI VEREN ŞEHİTLERİMİZE BORCUMUZ VAR
Toplantıya gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu belirten TEKSANDER Başkanı Sarıoğlu şunları söyledi: “ Ar-Ge çalışmalarını ve inovasyonu artıracağız, nitelikli üretime geçeceğiz ve markalı ürünlere yöneleceğiz. Bugün Türkiye 1 kilogram ihracattan ortalama 1.5 dolar gibi gerçekten çok düşük bir rakam elde ediyor. İhracatta bir nevi hamallık yapıyoruz. 1 kilogram ortalama ihracat Almanya’da 4.1 dolar, Japonya’da 3.5 dolar, Güney Kore’de 3 dolardır. Türkiye kısa sürede 1 kilogram ihracatını en azından 2.5 dolara çıkarmalıdır. Yani yıllık 100 milyon ton ihracattan ilk planda 250 milyar dolar elde edebilmeliyiz ki; Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. Yıldönümünün kutlanacağı 2023 hedefi olan 500 milyar doları yakalayabilelim. Bu ülkeye, Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu topraklar için canını veren şehitlerimize borcumuz var. Bu nedenle Türkiye’yi gelişmiş ülkeler ligine yükseltmek boynumuzun borcudur.”
AR-GE ÇALIŞMALARINDA YETERSİZİZ
Sarıoğlu uzun konuşmasını, Ar-Ge konusuna değinerek tamamladı. Sarıoğlu, “Avrupa’da yatırım ve istihdam bakımından, en büyük tekstil sektörü Türkiye’de olmasına rağmen, sektörün en önemli zayıf noktası, AR-GE çalışmalarının kıyaslandığında yok denecek kadar az olmasıdır. Teknik Tekstil ürünleri ciddi AR-GE çalışmalarına ihtiyaç göstermektedir. Teknik tekstil üzerine 2017 yılına kadar yapılan öngörülerde küresel pazarın büyümeye devam edeceği bildirilmektedir. TEKSANDER olarak ilimizdeki firmalarımızın fırsatı değerlendirmelerine yardımcı olabilmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik” dedi.
KATMA DEĞERİYÜKSEK ÜRÜNLER
TEKSANDER Başkanı Sarıoğlu’nun ardında kürsüye gelen Türkiye’de teknik tekstil üretiminin öncü kuruluşlarından Öztek Stampa Genel Müdürü ve ortağı Eşref Akın bir sunum yaptı. Aynı zamanda TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Akın, katma değeri yüksek ürünlerin önemine dikkat çekti. Türkiye’de 200’den fazla firmanın teknik tekstil ve dokusuz yüzeyler ürettiğini belirten Akın şunları söyledi: “Teknik tekstiller en az konvansiyonel tekstiller kadar eskidir. Teknik tekstillerin üretiminin başlangıcı olarak gemiler için yelken bezlerinin üretilmesi kabul edilmektedir. 1939 yılında ilk sentetik lifin kullanılmasından sonra, teknik tekstillerin üretiminde ve uygulama alanlarında büyük çapta artma olmuştur. Özellikle dayanıklılığıve performansı yüksek sentetik elyafların kullanıma elverişliliği ile teknik tekstil pazarı zenginleşmiş ve bu elyafların teknik tekstillerin üretiminde kullanılan toplam elyafların içindeki oranı yüzde 30’a ulaşmıştır. Günümüzde üretilen katma değeri yüksek teknik tekstil ürünleri, diğer birçok alanda olduğu gibi askeri ve uzay sanayisindeki Ar-Ge çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Avrupa ve Amerika da bu ürünlere yönelik teknolojiler belli bir süre kullanıldıktan sonra özel sektöre devredilerek kullanımı yaygınlaşmakta ve özel sektör desteklenmektedir. Türkiye’de 200’den fazla firma teknik tekstil ve dokusuz yüzeyler üretmektedir. Aralarında büyük ölçekli ve uluslararası nitelikli firmalar bulunmakla birlikte, bu üreticilerin bir kısmı da küçük ve orta ölçekli firmalardır.”
TEKİRDAĞLI SANAYİCİLER ÇOK DUYARLI
Önümüzdeki yıllarda teknik tekstillerin kullanım alanlarının ve insan yaşamındaki öneminin daha da artacağını belirten Akın “Günümüzde tekstil sektörünün öncelikli hedefi, katma değeri yüksek, kaliteli, özgün ve özel mamüller üretip uygun fiyatlarla pazara sürmektir. Bunun başarılabilmesi için katma değeri yüksek, yenilikçi, rekabetçi ve akıllı teknik tekstil ürünlerini geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verilmesi gerekmektedir. Bugünkü toplantı çok önemli bu toplantılara sahip çıkıp onu devam ettirelim. Üniversite-Sanayi işbirliğine değinmek istiyorum. Buna benzer toplantılar daha önce de oldu. 10 kişiden fazla katılım olmadı. Tekirdağlı sanayicilerimiz çok duyarlı. Böyle yoğun katılımdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”
NE YAPMALIYIZ?
Tekstilde atıl kapasitelerin biraz harcama yapılarak teknik tekstil üretimine yönlendirilmesini isteyen Eşref Akın tekstilcilere ne yapılması gerektiğini konusunda şöyle seslendi: TEKSANDER, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile hazırlanmış olan yol haritasına hepimiz destek vermeliyiz. Geleneksel tekstilden teknik tekstile geçmenin en önemli parametresi Ar-Ge ve inavasyondur. Bunun içinde üniversite-sanayi işbirliği şarttır. Çünkü yeni bir teknik tekstil ürünü yaratabilmek için tekstil mühendisliği dışındaki disiplinlerden de yardım almak lâzımdır. Teknik tekstil fuarlarını da takip etmek çok önemlidir. Bilhassa iki yılda bir yapılan Tech-Textile Frankfurt Fuarı’nı ziyaret etmenizi mutlaka öneririm. Maalesef kendi firmamın da katıldığı Tech-Textile Frankfurt Fuarı’nda 4600 firma ürünlerini sergilemekte fakat Türkiye’ den sadece 61 firma geçen seferki fuarda ürünlerini sergilemiştir. Daha önceki yıllarda 20-30 firma katılmaktaydı. Biz Türkiye olarak bu fuara önümüzde yıllarda en az 300 firmayla katılmalıyız.”
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ BİR TAKIM OYUNU
Sarıoğlu ve Akın sonra bir sunum yapan NKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, üniversite-sanayi işbirliğinin bir takım oyunu olduğunu belirterek, “Futbolda takım oyunu neyse burada da o. Takım oyunu oynayamamanın ağır bedellerini ödüyoruz. Takım oyunu oynayabilmek için bir aradayız. Teknik tekstil konusunu masaya yatıralım, dedik. Beraber nasıl bir yol alabiliriz? Bir eylem planı, bir yol haritası çıkaralım. Bu yol haritasını sizlerle paylaşıyorum. Sizlerden gelecek önerilerle son şeklini vereceğimiz bir çalışma içindeyiz. Acaba tekstili nasıl tanımlarsınız? Kısa kesin net bir tarifi, her türlü elyaftan yüzey elde etme sanatı ve teknolojisidir. Bunu evde yaparsanız zanaat, makinede yaparsanız teknoloji olur. Biz işin teknolojiyle ilgiliyiz” dedi.
NEDEN TEKNİK TEKSTİL ÖNEMLİ
Prof. Dr. Göktepe, Tekirdağlı sanayicilere teknik tekstilin önemini anlatırken şu özelliklere dikkat çekti: Yüksek katma değer, daha yüksek kâr marjları, moda ve sezondan bağımsız rutin üretim, Büyük partiler halinde rahat çalışma, ekonomik krizlerden daha az etkilenme, yüksek pazar istikrarı.
Teknik tekstil ürünlerinin neredeyse her alanda kullanıldığını belirten Göktep şunları kaydetti: “Çok daha büyük ebatlarda kullanabiliyorsunuz. Büyük statların çatılarında veya büyük yakıt tankeri olarak kullanabiliyorsunuz. Araçların klimalarında veya evdeki süpürgelerde yine bu tekstil kullanılıyor. Dünyada yılda 1 milyar civarında lastik üretiliyor her lastikte bisikletken uçağa kadar içinde bez var. Kurşun geçirmez yelekler teknik tekstille yapılıyor. Araçların zırhları da bunlarla yapılıyor. Skorski helikopter çevikliğiyle bilinir bunu içinde kullanılan tekstilden alıyor. Bisikletin kendisi, lastiği, golf sopaları, raketlerler, kayaklar hepsi kompozitler, yarış aracından emniyet kemeri ve kaska kadar her şey tekstil. Formula 1 araçlarının tüm gövdeleri tekstildir. Otomobil 300 kilometre hızla çarpar, pilotu içinden elini koluna sallayarak çıkar. Otomobillerin geleceği nerde? Elektrikli otomobilde. Bunlardaki ana problem nedir? Batarya var ciddi ağırlık yapıyor. Ağırlığı hafifletmeniz lazım ki menzili uzatabilesiniz. Bütün elektrikli otomobillerde gövde aynen yarış otomobillerinde olduğu gibi karbon lifinden yani tekstilden yapılacak. Dokuma üzerine kompozit. BMV bir karbon firmasının yüzde 15’ini satın almış, şimdiden geleceği görüyor. Avrupa’dan geçerken görmüşsünüzdür üzüm bağlarının üzerine kaplıyorlar, dolu ve güneş ışığına karşı koruyorlar. Elektronik devre bordları da yine tekstildir. Cep telefonun içi, kablolarda bunlar kullanılıyor.”
İŞTE DÖNÜŞÜMÜN YOL HARİTASI
AB pazarında teknik tekstilin payını da uzun uzun anlatan Prof. Dr. Göktepe son olarak, tekstilde dönüşümün yol haritasını 6 madde ile çizdi. İşte o maddeler:
1. İstekli firmaların tespiti. Bu işte mutlaka talep olması lazım. Sürecin başlayabilmesi için ciddi talep gerekiyor.
2. Firma makine parkı ve üretim yeteneklerine uygun teknik tekstil ürünlerinin belirlenmesi. Hedef ürünlerin belirlenmesi gerekiyor.
3. Firma sahibi ve ilgili birim (satış, pazarlama, fabrika müdürleri vb.) yöneticileriyle potansiyel ürünler arasından hedef teknik tekstil mamulünün kararlaştırılması.
4. Buraya kadar işin yarısı. Bundan sonrası prototip geliştirme için firmaya uygun proje hazırlanması. Burası da koordineli şekilde yapılabilir. (KOSGEB, TÜBİTAK TEYDEB, Santez, Kalkınma Ajansı vb.) bu kurumlar da kaynaklarımızdır.
5. Prototip geliştirilmesi. Ürüne göre 18 aylık, 24 aylık sürelerde prototip üreteceğiz. Teknik tekstilin zor tarafı akıllı olması. İşin içine bilgi koymanız gerekiyor, bütün bilimsel verileri kullanmamız gerekiyor. Fizik, matematik hepsini kullanmanız gerekiyor. Prototipi test etmeniz gerekiyor. Mesela paraşütün açılmaması halinde iade edin diyemezsiniz. Ama giyside bunu diyebilirsiniz. Dolayısıyla teknik tekstilde standartlar çok yüksek. Onun sağlanması prototipin yapılması çok önemli. Yani standartlar sağlanırsa ondan sonra seri üretime geçilir.
6. Seri üretim ekip olarak gerçekleştirilecek bir aşama.
Yorumlar
Yorum Yap