Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi hakkında tebliğin yayınlanmasının ardından Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Topçu, “Tarıma yatırım yapma zamanı, tarımsal yatırımlara yüzde 50 hibe var.”çağrısı yaptı.
 
AMAÇ KIRSAL ALANDA GELİRİN YÜKSELTİLMESİ
Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Topçu, KKYDP kapsamında 26 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi hakkındaki tebliğin amacının; Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğunu ifade etti.
 
HİBE KAPSAMINDAKİ KONULAR
Hibe kapsamında olan konular ile ilgili de açıklamalarda bulunan Akif Topçu, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerin yapımı kapsamında, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerinin yapımı, hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması ile tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımların hibe desteği kapsamında değerlendirildiğini anlattı.
 
HİBE KAPSAMINDA OLMAYAN KONULAR
Topçu, açıklamasının devamında hibe kapsamına girmeyen konuları bildirdi. Topçu şunları kaydetti: “Tebliğ kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik herhangi bir hibe desteği verilmiyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Yine sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değil. Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik yeni tesis başvurularında sadece çelik silo ve soğuk hava deposu hibe desteği kapsamında değerlendiriliyor. Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabiliyor.”
 
YATIRIM PROJELERİNİN TAMAMLANMA TARİHİ 1 ARALIK 2015
Açıklamasında başvuru sürecine de değinen Topçu, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyası girişinin tebliğin yayım tarihi olan 26 Ekim tarihinden itibaren altmış gün içerisinde elektronik ağ üzerinden yapılacağını ve son başvuru tarihinin 24 Aralık 2014 olduğunu söyledi. Başvuruların gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacağını da sözlerine ekleyen Topçu, başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerektiğini ifade etti.Yatırımcıların, daha geniş bilgi almak için İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerektiğini belirten Akif Topçu son olarak, ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranları ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 1.000.000 Türk Lirası. Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası. Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası. Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası. Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası. Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası.”
 
Marmara Haber/Menşure KARDEŞ