Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliKeşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB ve İpsala TB Yöneticileri, hayırsever iş adamı Mehmet Emin Meriç tarafından Keşan’a Tarım Meslek Lisesi Kazandırılması ile ilgili hazırlanan raporu, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na sundu.
RAPOR BAKAN’A SUNULDU
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve Keşan Belediyesi tarafından desteklenen, ‘Keşan Gençlik Merkezi’nin temel atma törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, Keşanlı hayırsever iş adamı Mehmet Emin Meriç tarafından yaptırılması düşünülen Tarım Meslek Lisesi’nin bölge için gerekliliği ve önemini içeren rapor oda ve borsa yöneticileri tarafından sunuldu.
TARIM MESLEK LİSESİ İLE İLGİLİ MÜEZZİNOĞLU’NA BİLGİ VERDİLER
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ile kurum, kuruluş ve daire amirlerinin yanı sıra birçok davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen Keşan Gençlik Merkezi temel atma töreninin ardından, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borası ve İpsala Ticaret Borsası yöneticilerinin daveti üzerine Keşan Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda mini bir toplantı tertiplenerek, yaptırılması düşünülen Tarım Meslek Lisesi ile ilgili hazırlanan raporun ana hatları ile ilgili Bakan Müezzinoğlu’na bilgi verildi.Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan TB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan’a Tarım Meslek Lisesi kazandırılmasının önemine değinerek hayırsever iş adamı Mehmet Emin Meriç’e tüm kurumlar ve bölge halkı adına teşekkür etti. Daha sonra söz alan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğluda Trakya’nın tarıma dayalı bir bölge olmasına rağmen bir tarım lisesi olmayışının bölgenin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
ARA ELAMAN SORUNU DAHA DA ARTACAK
“Hayırsever iş adamımız ve büyüğümüz Mehmet Emin Meriç’e öncelikle hepinizin huzurunda tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Bölgemiz tarım ve hayvancılık konusunda her geçen gün hızla gelişme gösterdiğinden ara eleman ve uzman eleman ihtiyacı artmaktadır. Tarım sanayinde faaliyetini sürdüren işletmelerimiz özellikle ara eleman konusunda oldukça sıkıntı çekmektedir. Ayrıca bölgenin genç nüfusu son yıllarda sanayi bölgelerine göç etmektedirler. Yakın süreçte Hamzadere ve Çakmak Barajları’nın faaliyete geçecek olması bu sorunu daha hissedilir bir biçimde karşımıza çıkaracaktır. Çünkü Trakya’nın GAP’ı olarak adlandırılan Hamzadere Barajı’nın tamamlanmasıyla sulanabilir araziler iki katına çıkacak ve alternatif ürünler ile birlikte tarım cirosu en az 4’e katlanacak. Yine Çakmak Barajı’nın faaliyete geçmesiyle sulu tarım yapılan arazi miktarı yüzde 16’dan yüzde 50’lere çıkacaktır.”Modern tarıma geçişle birlikte ara elaman ihtyiacının daha da artacağını belirten Helvacıoğlu, Tüm bu gelişmeler ile birlikte, bölgemize kurulması düşünülen ve ön hazırlık çalışmaları başlatılan Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Trakya bölgesi geleneksel tarım toplumundan modern tarıma geçişte öncü bir bölge olma yolundadır. Bu da orta vadede çok sayıda ara elaman ihtiyacını beraberinde getirecektir.”dedi.
ÇEVRE İL VE İLÇELERE DE ELAMAN YETİRECEK
Tarım Meslek Lisesi’nin çevre il ve ilçelere de ara elaman yetiştireceğini belirten Helvacıoğlu şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra bölgemiz, hızla gelişen sanayisi, değişen ekonomik ve sosyal çehresi ile diğer bölgelere ilham kaynağı olmaktadır. Açılacak olan tarım meslek lisesi sadece Keşan için değil çevre il ve ilçelerinin de eleman yetiştirecek ve bölgemiz bir merkez konumuna gelecektir. Tarım Meslek Lisesi, yetiştirdiği binlerce tarım ve hayvancılık konusunda uzman genç ile bölgemizin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.”
ÇİFTÇİLİĞİN DE OKULU OLMALI
Çiftçiliğin de okulu olması gerektiğini savunan Helvacıoğlu, “Dedelerimiz tarımla uğraşıyordu. Çocukları tarımla uğraştı, çocukların çocukları yani torunlar tarımla uğraşmıyorlar. Onun yerine fabrikalarda asgari ücretle sabahtan akşama kadar durmadan çalışıyorlar. Neden gençlerimiz tarımdan uzaklaşıyor? Enez’in Çeribaşı Köyü’nde 3 dönüm tarlasında çilek yetiştiren bir kardeşimiz, Çerkezköy’de bir fabrikada çalışan kardeşinden en az iki kat daha fazla gelir elde ediyor. Çiftçilik bir meslektir. Her mesleğin olduğu gibi çiftçiliğin de okulu olmalıdır. Çiftçilerimizin çoğu hiçbir eğitim almadan çiftçilik yapmaktadırlar. Tarıma akıl koyamıyoruz. Bu durumda ülkemizin tarım ülkesi olmasından söz edilemez. Ülkemizde modern, genç çiftçiler olmalıdır. Bu da ancak Tarım Meslek Liseleri ile mümkün olabilir.”diye konuştu.Helvacıoğlu konuşmasının sonunda, Keşan’a bir huzur evi kazandırılması konusunda da çalışmalara başlayacaklarını ifade ederek, proje aşamasındaki konunun olgunlaşmasıyla birlikte kamuoyuna bilgi verileceğini kaydetti ve Tarım Meslek Lisesi ile ilgili hazırlanan raporu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sundu.
Yorumlar
Yorum Yap