DSİ BU İŞİ AĞIRDAN ALIYOR

Pınarça ve Çorlu derelerinin ıslahı ile ilgili Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'nın topu Belediyelere atmasının ardından ilk açıklama Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'dan geldi.

GÜNDEM 7.10.2014 15:59:00 0
DSİ BU İŞİ AĞIRDAN ALIYOR

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın “Belediyeler kamulaştırmayı yapmak zorunda” açıklamalarına ilk yanıt Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan geldi. Akay, “DSİ bu işi ağırdan alıyor. Burası kesin. Şu oldu bu oldu meselesi değil. Büyükşehir olmadan önce farklı bir DSİ vardı. Büyükşehir olduktan sonra farklı bir DSİ var.”diye durumu özetledi.

 

YERLİKAYA BELEDİYELERE TOPU ATMIŞTI

Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen basın buluşmasında Çerkezköy’de yaşanılan sel felaketinin gündeme gelmesi ve dere ıslahları ile ilgili oarak basın mensuplarına “DSİ’nin kamulaştırma görevi yok. Belediyeler kamulaştırmayı yapmak zorunda. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile görüşeceğim. Ya vatandaşın rızasını alarak ya da parasını vererek bu kamulaştırmayı yapmak zorundalar. Aksi takdirde DSİ bölgede gerekli çalışmaları yapamaz” şeklinde yaptığı açıklamalara cevap geldi.

 

DSİ’NİN BAKIŞ AÇISI FARKLI

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, dere ıslahlarıyla ilgili olarak DSİ’yi suçlarken, sorunun çözümü olarak ise Büyükşehir Belediyesi’ni gösterdi. Akay,“Şurası kesin ki DSİ bu işi ağırdan alıyor. Yani Büyükşehir olmadan önceki DSİ ile Büyükşehir olduktan sonraki DSİ farklı. Bakış açısı değişmiş durumda. Tekirdağ Büyükşehir oldu. Bu işleri Büyükşehir yapsın diyor.”dedi.

 

BİZİM YAPMAMIZ İMKANSIZ

Kamulaştırmaları Çerkezköy Belediyesi olarak yapmalarının imkansız olduğunu vurgulayan Vahap Akay, “Bizimde takıldığımız noktada budur. Sayın Valimiz geçmiş dönemde yaşananlardan dolayı DSİ’nin çalışma yapamayacağını belirtmiş. Bu konu belediyelerin imkansızlıkları nedeniyle uzuyor. Çerkezköy Belediyesi’nin kamulaştırma yapması imkansız.  Sadece Çerkezköy sınırlarındaki kamulaştırma bedeli 30 Milyon TL. Bunu bizim karşılamamız mümkün değil.”diye konuştu.

 

SORUMLULUĞU BÜYÜKŞEHİR ÜSTLENECEK

Kamulaştırmaların Büyükşehir Belediyesi’nin üstlenmesinden başka çare olmadığını söyleyen Başkan Vahap Akay, “Artık Büyükşehir bunu yapacak. Burada sorumluluğu üstlenecek olan Büyükşehir. Çerkezköy’e gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve daire başkanları ile birlikte derenin ıslahı konusunda görüşmeler yaptık. Belediye olarak da bu konuyu TESKİ’ye yazıp dosyamızı da gönderdik. Önümüzdeki süreçte daire başkanlarımızın çalışmaları, kamulaştırmanın ne şekilde olacağını ve hangi çerçevede bakacağımız konusunda yol haritası belirleyeceğiz. TESKİ’de bu konu hakkında çalışma halindedir.”açıklamalarını yaptı.

 

ÖNÜMÜZDEKİ AY BİR AÇIKLAMA YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi’nin dere ıslahları ile ilgili çalışma yaptığını hatırlatan Başkan Vahap Akay, “Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki ay dere ıslahlarıyla ilgili bir açıklama yapacak. Bu konuyu bir çözüme bağlayacağız.”dedi.

 

30 EYLÜL’DE BİTECEK DEMİŞLERDİ

Yaşanan taşkınlar nedeniyle Çerkezköy Belediyesi’nin bazı önlemler aldığını belirten Vahap Akay, şunları anlattı:  “Biz boş durmuyoruz. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. DSİ’nin eski ve yeni bölge müdürleri ile 5 Haziran ve 10 Temmuz tarihleri arasında birer görüşme yapmıştık. O dönemde bölge müdürünün gönderdiği kepçe yetersiz kaldı. Bize 30 Eylül’de Pınarça Deresi bitecek demişlerdi. Bende kendilerine ‘Böyle giderse bu bir dahaki 30 Eylül’de de bitmez.’demiştim. ‘Yok 30 Eylül’de biz bitireceğiz.’dediler.”

 

HÜKÜMET CADDESİ ÜZERİNDEKİ KÖPRÜYÜ YAPIN

Başkan Akay, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketinin ardından ikinci kepçe de geldi. Mezbahanenin orada çalışma yapılıyor. Hükümet Konağı ve Bağlık Mahallesi’nde çalışmalarımızı belediye olarak sürdürüyoruz. Çalışmalar Pınarça deresi bağlık köprü altında kalmış durumdadır. Bağlık Köprüsü altında taşkınlar olduğu için o köprüyü yıkmak zorunda kaldık. Hükümet Caddesi üzerinde ki köprünün yapılması gerektiğini söyledik. DSİ yetkilerine de söyledik her zaman söylüyoruz.”dedi.

 

Haber / Ahmet Kılavuz