Gözden kaçırmayın

"10 Kasım, Ata’mızın fikirlerini anlatma ve yaşatma günü"

Kapaklı Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2014 Yılı Kurban Bayramı Bilgilendirme Toplantısı, Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
GÖZLERİNİ BAĞLAYIN
Toplantıda Kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren İlçe Müftüsü İsa Aktaş, “Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. Boğa, tosun gibi büyük baş hayvanların kolay kesilebilmesi için çengele asılması caizdir. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, Bismillahi Allah'u Ekber diyerek, deveden başka hayvanın, boğazının herhangi bir yerinden kesilir” dedi.
 
HAYVAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Kurbanlık hayvan seçiminde küçükbaş hayvanların bir yaşını, büyükbaş hayvanların ise iki yaşını tamamlamış olması ve gebe olmaması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Eda Göktepe ise şunları kaydetti: “Zayıf, sürünün gerisinde kalan, tüyleri mat ve karışık, donuk bakışlı, anormal hareketler sergileyen hayvanlar tercih edilmemelidir. Ayrıca, hayvanın gövdesinde veya burnunda akıntı veya ağzında aşırı bir salya bulunmamalıdır. Dışkısı sıvı olmamalı, idrarı saman renginde olmalıdır. Hayvanlar topallamadan 4 ayağının üstüne basarak durmalı ve yürüyebilmelidir. Öksürük ve hırıltı olmaksızın sessiz bir şekilde soluk alıp verebilmelidir. Seçilecek hayvanlar dişlerini gıcırdatmamalı, iniltisi bulunmamalı ve kambur durmamalıdır. Anormal bir şişliği, iltihap ve açık yarası bulunmamalıdır.” 
 
KURBAN HASTALIKLARI
Veteriner Hekim Göktepe, kurbanlıklarda sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hastalıklara dikkat çekti. Göktepe, “Kurban bildiğimiz gibi dini, sosyal ve ekonomik boyutu olan bir ibadettir. Bu ibadet yapılması sırasında halkımızın sağlıklı gıda tüketmesi bizim en büyük isteğimizdir.”dedi. Hayvanların özellikle iç organlarında paraziter hastalıklara sık rastlandığını belirten Göktepe şöyle devam etti: “Özellikle akciğerde kist hidatik paraziti eğer imha edilmezse insanlara da hastalık oluşturma ihtimalleri vardır. Hayvanlar haliyle dış ortamda otlayan ve sularını zaman zaman kirli su kaynaklarından veya derelerden içer. Dış etkilere ve parazitlere açık bölgelerde beslenme ve su ihtiyaçlarını karşılayan canlılar, parazitlerin yumurtalarını alarak bağırsaklarından akciğerlerine, karaciğerlerine ve iç organlarına geçebiliyor.”
Kesim sırasında birçok hayvanın akciğer ya da karaciğerinde bu kist hidatik denilen parazitleri görüldüğünü de belirten Göktepe, “Bu kistlerin yumurtaları veya kistlerin içerisinde bulunan sıvıdaki etkenler insan bağırsaklarında da aynı şekilde çoğalarak vücudun çeşitli yerlerinde su keseleri oluşumuna neden olabilir. Özellikle de akciğerlerde lokalize olması durumunda ciddi ameliyat operasyonlarıyla beraber tedavisi mümkün olabiliyor. Bunun dışında hastalıklar tüberküloz, bruselloz, şarbon gibi hastalıklarda zaman zaman ölümcül sonuçlara neden olabilir” uyarısında bulundu.
Bilgilendirme toplantısına Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Müftüsü İsa Aktaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekimi Eda Göktepe, muhtarlar, kasaplar ve vatandaşlar katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ