Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çerkezköy’e gelerek Koçak Farma Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi’nin temel atma törenine katıldı. Daha sonra Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’ne geçen Bakan Fikri Işık, ÇOSB Konferans Salonu ve ÇOSB Yönetim Binası’nın da açılışını gerçekleştirdi.
 
BAKAN KOÇAK FARMA’DA AÇILIŞ YAPTI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık Çerkezköy’de ilk olarak Koçak Farma Fabrikası’nda açılış yaptı. Fabrika’da Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Partili Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Kamuran Ersan, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Reşat Bahar, Çerkezköy Kaymakamlığı personeli, STK temsilcileri ile çok sayıda davetli tarafından karşılanan Bakan Işık, biyolojik ilaç üretim tesisinin temel atma törenine geçti.
 
BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİLECEK
Koçak Farma İlaç Firması’nın biyolojik ilaç üretim tesisinin temeli atıldı. Temel atma töreninde konuşan İlaç Firması’nın CEO’su Dr. Hakan Koçak “Dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırım, ülkemizde biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek” dedi.  
 
CARİ AÇIK EN KIRILGAN YANIMIZ
Konuşmasında yerli üretimin önemine dikkat çeken Hakan Koçak, “İlkokulda kutladığımız ‘Yerli Malı Haftası’nda ‘Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı’ sloganıyla yerli üretimin önemi vurgulanırdı. Bugün de dünya, ulaşım ve iletişim olanaklarındaki gelişmelerle global bir köy haline gelmesine rağmen ekonominin kuralları değişmemiştir. Türkiye’nin uyguladığı ihracatla kalkınma modeli doğru bir seçimdir. Ülkemiz son 12 yılda tarihinde görülmemiş bir kalkınmayı gerçekleştirmiş ise de, sanayimiz başarması gereken yapısal değişimi gerçekleştiremediğinden cari açık ekonomimizin en kırılgan yanı olma özelliğini sürdürmektedir” dedi.
Daha sonra Koçak Farma Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cem Koçak tarafından firmayı tanıtan bir sunum yapıldı.
 
BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ ÜRETİMİ KAHRAMANLIKTIR
Daha sonra kürsüye Bakan Fikri Işık geldi. Işık, Koçak Farma Fabrikası’nı yatırımı nedeniyle överek şunları söyledi: “ “Böyle bir yatırımı hayata geçirmek için adım atan Koçak Farma’yı tebrik ediyorum. Biyoteknolojik ilaç üretimi işine girmek kahramanlıktır. Gelecek açısından son derece stratejik öneme sahip bir alana yerli bir firmanın yatırım yapması ayakta alkışlanmalıdır. İşte en yüksek teknoloji burada. Türkiye’nin katma değerli, ihracatını artıracak üretimi yapması lazım, bu tesis ise bunları yapacak. İyi ki varsınız. İyi ki bu yatırımları yapıyorsunuz. İyi ki Türkiye güveniyorsunuz. Şimdiye kadar Türkiye’ye güvenen hiç kimse hiç pişman olmadı” dedi. Yatırımların devam etmesi gerektiğini kaydeden Bakan Işık, “Bu yatırımların, biyoteknolojik ilaç alanında verilen mücadelenin önemini bilenler için ayrı bir yeri var. Bu taşın altına bırakın elini, başını, gövdesini koyan girişimcilerin her türlü desteklenmesi lazım. İleriki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yerli ilaç sanayisinin sorunlarını değerlendireceğiz. Bu çalışmanın sonucunda yerli ilaç üreticilerinin sorunlarına çözüm bulmuş olacağımıza inanıyorum” 
 
TEVŞİKLERLE İLAÇ SEKTÖRÜNE ÖNCELİK VERİLDİ
Son dönemlerde ilaç sektörüne sağlanan teşviklere değinen Bakan Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerli üretimi artırmazsak sürdürebilir bir ilaç politikası konusunda çok zorlanacağız. Bu açıdan arkadaşlarımızın yaptığı bu yatırımı son derece önemsiyoruz. Türkiye kendi yatırımlarını kendi tasarrufları ile yapamıyor. Büyümede yavaşlama pahasına cari açığı azaltma yönünde girişimlerde bulunduk. Cari açığı ortadan kaldırmak için yerli üretimi artırmak lazım. Türkiye’de üretimi en zor alanlardan biri ilaç üretimi ve özelikle biyoteknolojik ilaç üretimidir. İlaç ihracatında Türkiye’nin aldığı pay binde 1,6’dır.İlaç üretimi konusunda agresif olacağız. Ar Ge’nin bilimle en az kesiştiği alanlardan birisi tıp alanıdır. Adeta iki ayrı küme gibiler. 100 milyon dolar bütçeyi tekno yatırım için Ar Ge’ye ayırdık. Bu kaynağı kullanılmasını istiyoruz. Yeni teşviklerde ilaç sektörü yatırımlarına öncelik verildi” dedi.  
 
BAKAN’A PLAKET
Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Burada günün anısına Bakan Fikri Işık’a, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak tarafından bir plaket verildi. Koçak Farma’daki program, Bakan Işık ve protokol üyelerinin, tesisin temelini atması ile sona erdi. Bakan Işık ve beraberindekiler daha sonra diğer Konferans Salonu ve Yönetim Binasının açılış töreni için ÇOSB Müdürlüğü’ne geçti. Açılış törenleri için verilen kokteylin ardından konferans Salonu’na geçildi. Programda konuşmalardan önce sahne alan Canan Anderson, kemanıyla müzik ziyafeti sundu.
 
TRAKYA’DA SALON BULAMADILAR
ÇOSB Müdürlüğü’ndeki programın açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu gerçekleştirdi. Bir önceki Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün birkaç yıl önce Trakya’da bir toplantı yapmak istediğini anımsatan Ömer Sarıoğlu, “Fakat Tekirdağ’da bir konferans salonu bulamadılar. Aradılar taradılar ve sonunda Edirne’de eski püsklü bir salonda toplantı yaptılar. Dolayısıyla gördük ki yalnız Tekirdağ’da değil, tüm Trakya’da düzgün bir konferans salonu yok. Böylece bu modern ve teknolojik salonu yapmaya karar verdik. Biz 300 kişilik yapmayı düşünüyorduk, fakat bakanımız Nihat Ergün 500 kişilik olmasını rica etti. Biz de kendisini kırmadık. NKÜ’nün de bugün güzel bir konferans salonu var fakat bizim salonumuzla kıyaslanamaz. Bugün de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık bizi şereflendirerek açılış törenimize katıldı” dedi.
 
SARIOĞLU TOOB’UN SANAYİ ODASI’NA İZİN VERMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Ömer Sarıoğlu, daha sonra Tekirdağ’da kurulmak istenen Sanayii Odası’na değinerek, “12 yıldır süren ekonomik istikrar yeni demokratik atılımlarla daha da güçleniyor. Çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması ve yeni ana yasanın oluşturulmasının ardından ülkemizin ekonomik anlamda çok daha fazla yol katedeceğine inanıyorum. Burada OSB’mizin reklamını yapmayacağım fakat ülkenin en önemli 3 OSB’sinden birisiyiz. Şehrimiz sanayi bakımından oldukça zengin fakat hala sanayi odamız yok. TOBB 25 senedir tek bir sanayi odasının kurulmasına izin vermemiş. Odamızı kurmamızın önündeki en büyük engel TOBB’dur” dedi. Sarıoğlu, Bakan Fikri Işık’dan Tekirdağ Sanayi Odası’nın kurulması için yardım isteyerek konuşmasını tamamladı.  
 
DAĞINIK SANAYİ BİRLEŞTİRİLDİ
Sarıoğlu’nun ardından Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Bakan ve davetlilere yönelik bir konuşma yaptı. Açılışı yapılacak olan konferans salonu ve yönetim binasının son derece modern ve teknolojik olduğuna dikkat çeken Vali Yerlikaya, “Çerkezköy OSB 12 bin 340 dekar alana sahip çevreye ve insana saygılı bir OSB’dir. Şehrimiz Ergene Havzası’nın yüzde 70’ine tekabül ediyor. Dağınık sanayileşme yüzünden Ergene’nin 2,5 m3’lük debisi, fabrikalardan gelen atık sularla 9-10 m3’e ulaşıyor. Biz bu bağlamda kimseyi suçlamıyoruz. Bu sorunu hep birlikte çözelim istiyoruz. Bu doğrultuda da çok önemli adımlar attık. 8 adet yeni OSB kuruldu. Dağınık haldeki sanayiler OSB çatısı altında birleştiler. Çok yakında ruhsat vermeye başlayacaklar” dedi.
 
2008 KRİZİNİ UFAK TEFEK SIYRIKLARLA ATLATTIK
ÇOSB yönetimini bölgeye ve ülkeye böylesine modern yapılar kazandırdığı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Fikri Işık, “Dünyada 2008 yılında bir ekonomik kriz yaşandı. Bu kriz bize çok önemli bir gerçeği gösterdi. Ekonomisi üretime dayalı olmayan ülkelerin zayıf ülkeler olduğunu gördük. 2008 krizi bize Yunanistan ekonomisinin nasıl battığını, Almanya ekonomisinin ise Avrupa ekonomisini nasıl sırtladığını gösterdi. AK Parti iktidara geldiğinden beri ülkede reel ekonomiye yatırım yapıldı. Bu sayede 2008 krizini ufak tefek sıyrıklarla atlattık” dedi.  
 
ÜRETİMDE TEKNOLOJİ BAKIMINDAN İLERİ GİTMELİYİZ
2008 krizinin Avrupa’da ayrışmaya neden olduğunu söyleyen Işık, “Bizim muhakkak yapmamız gereken şey üretimde katma değeri yükseltmektir. Yapmamız gereken şey, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmektir. Bu da ancak ileri teknoloji ile mümkündür. Bunun için teknoloji bakımından daha ilerilere gitmemiz gerekiyor” dedi. “Bunun için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Işık, “Bazen size parayla dahi teknoloji vermezler. Öyleyse teknoloji seviyemizi yükseltmeliyiz” dedi.
 
ÜRETİMDE 3 Y
Yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretim olmak üzere 3 Y üretimine önem verdiklerini kaydeden Bakan Işık, şunları dedi: “Türkiye ölçek ekonomisi bağlamında ne üretebiliyorsa yerli üretmelidir. Türkiye enerji kaynağı bol olan bir ülke değil. Enerjiyi ithal ediyoruz. Tasarruflarımız da yetersiz. O zaman ülkemizin cari açık vermeyeceği bir üretim yapısına geçmesi lazım. Türkiye Ar-GE’ye Ür-Ge’ye ve Sis-Ge’ye daha fazla önem vermelidir. Ve Türkiye verimliliği bir yaşam kültürü olarak hayatın her alanında uygulamalıdır” dedi. Yeşil üretimi özellikle Tekirdağ’da vurgulamak istediğini söyleyen Bakan Işık, “Yeşil üretim demek insana saygılı çevreye saygılı üretim yapmak demektir. Eğer üretim yaparken, insan sağlığına zarar veriyor, insan hayatını hiçe sayıyorsanız o üretim yeşil üretim olmaz. Dün gördüm televizyonlarda, inşaata iskele kuruyor, rüzgar iskeleyi atıyor. Veya hiç olmayacak bir sebepten dolayı 10 canı toprağa veriyoruz. Neden? Asansörün stoperi konmamış. İşte Türkiye’nin artık insana ve doğaya önem veren üretim anlayışıyla hareket etmesi gerekiyor” dedi.
 
SİZ İHALE YAPIN BİZ KREDİLENDİRELİM
Tekirdağlı sanayicilere müjde vererek konuşmasını sürdüren Bakan Fikri Işık, “Tekirdağ’da gerçekleştirilecek olan Derin Deşarj projesinin ihalesini kendiniz yapabilirsiniz. Fakat bizim yönetmeliklerimize uymak kaydıyla. Açık ihale usulü bir ihale yapabilirsiniz. Siz ihaleyi yapın, biz kredilendirelim” dedi.
 
OSB ARAZİLERİ RANT OLMAMALI
ÇOSB’de çok güzel gelişmelere şahit olduğunu kaydeden Bakan Işık, “Fakat burada arazi fiyatları çok yüksek. Yatırımcı sermayesinin büyük kısmını araziye yatırmamalıdır. OSB arazileri rant bölgesi olmamalıdır. Dünyada üretimde ciddi bir rekabet var. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlere avantajlar sağlamalıyız” dedi. Bakan Işık konuşmasının sonunda kamu alımları ile ilgili yapılan ihalelerde en çok yaşanan sorunlardan biri olan ‘iş bitirme belgesi’ zorunluluğunu da ortadan kaldırdıklarını belirtti. Bakan Işık, açılışların ardından ÇOSB Yönetim Binası’nda düzenlene “OSB’ler değerlendirme toplantısı”na katıldı. Bakan Fikri Işık, iş adamlarıyla yaptığı basına kapalı toplantının ardından kendisi onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Daha sonra Çerkezköy Gümüşhaneliler Derneği’ni ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ