Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Türkiye’de yapılması planlanan Nükleer Güç Santrallerine tedarikçi olmak isteyen sanayicilere yönelik bilgilendirme toplantısı, önceki gün saat 14.00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
Toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Projeler Daire Başkanı Necati Yamaç, TEKSANDER Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Cem Özyıldırım ve sanayi kuruluşları temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Teksander Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Akın gerçekleştirdi. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Akın, TEKSANDER’in kuruluş amacı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
TEDARİKÇİ OLABİLECEK SANAYİCİLERİMİZİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Nükleer Güç Santrali tedarikçiliği kapsamında Çerkezköy’de iş yapma potansiyeline sahip sanayi kuruluşlarının Akkuyu NGS şirketi yetkililerine gezdirdiklerini söyleyen Akın, “Sanayicilerimizin bu süreçte tedarikçi olarak yer almalarını istiyoruz. Yurt dışında yapılması planlanan pek çok Nükleer Enerji Santrali var. Bu projelerde tedarikçi olabilecek sanayicilerimizi ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi ve desteklerinden dolayı Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ile Akkuyu NGS şirketi yetkililerine teşekkür etti.
 
HEDEF YERLİ ÜRETİM
Bilgilendirme toplantısı TEKSANDER Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Cem Özyıldırım’ın konuşması ile devam etti. Vali Ali Yerlikaya ile yapılan toplantıdan sonra TEKSANDER, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü ve NKÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Özyıldırım, “TEKSANDER bünyesinde Nükleer Enerji Komisyonu oluşturduk. Yol planı hazırladık” dedi. Tekirdağ sanayisinin Türkiye’de önder konumlar içinde varlığını ispatladığını söyleyen Özyıldırım, “Nükleer Enerji Santrallerinin çoğunu yerli olarak üretebilmeyi hedefledik.
 
RUSYA’YA GEZİ DÜZENLENECEK
Toplantının amacının yalnızca ülkemizde yapılacak olan santrallere malzeme ya da ekipman üretmek olmadığının altını çizen Cem Özyıldırım, “27-31 Ekim’de Rusya’da yapılacak olan santrale sanayicilerimizle gezi düzenleyeceğiz. 3 gün boyunca katılacağımız fuar çalışmalarımızı pekiştirecektir” dedi. Nitelikli personel ihtiyacının belirlenmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını kaydeden Özyıldırım, “Üniversite ve sanayi destekleri ile birlikte ortak proje ve eğitim çalışmaları yapmak istiyoruz” diye konuştu.
 
ÇOK GÜÇLÜ SANAYİMİZ VAR
Türkiye’nin çok yüksek teknolojileri ihtiva eden sanayisinin olmadığını belirterek konuşmasına başlayan Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım ise “Tedarik anlamında, ara malı üreten çok güçlü bir sanayimiz olduğu da bir gerçek. Bugün ÇOSB’ye girdiğimizde tüten bacarlardan, büyük saanayi kuruluşlarından iftiharla görüyoruz ki bu memleket büyük ve güçlü sanayii kuruluşlarında, hemen her aşamasında, tüm ekipmanları ile bu büyük sanayi kuruluşlarına destek verecek kapasitededir. Bu potansiyelin, bu büyük haritanın önemli bir bölümünde de şüphesiz Çerkezköy, Ergene, Çorlu, ve Velimeşe Organize Sanayi Bölgeleri yer almaktadır” dedi.
 
ÇOK ÇALIŞMAK GEREKİYOR
Tekirdağ sanayisi olarak savunma sanayiinde önemli mesafe aldıklarının altını çizen Yıldırım, “Türkiye'nin kalkınması gibi büyük bir hayalimiz var. Enerji anlamında Çin'den sonra enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülke haline geldik. Ama çok çalışmak gerekiyor. Bugün toplanma amacımızda olduğu gibi Nükleer Enerji'ye çok ihtiyacımız var. Yerli kaynakları kullanarak bu enerji açığını ülkemizin imkanları ile karşılamamız gerekiyor. Nükleer Enerji konusunda nedense bugüne kadar hep geç kaldık. Ama Mersin ve Sinop'ta olmak üzere 2 büyük hamle ile önümüzdeki yıllarda enerji açığını kaldırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
 
DESTEK OLMALIYIZ
Türkiye’de birçok önde gelen sanayi için yedek parça yapılabildiğini hatırlatan Mahmut Yıldırım, “Tedarik ve ara malı üretiminde nükleer enerji santrallerinin kurulmasında, kendi imkanlarımız ile yüzde 30-40 gibi kendimiz tedarik edebiliriz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum, Mercedes'e yedek parça yapabiliyorken Boing'e yedek parça yapabiliyorken neden nükleer enerji santrallerine yedek parça yapamayalım. Biz idareciler ve kamu yöneticileri olarak bu projelerin yürütenlere destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Toplantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Projeler Daire Başkanı Necati Yamaç, Bakanlık ve Akkuyu NGS A.Ş. yetkililerinin sunumlarının ardıdan sona erdi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ