Sanayicilere NGS tedarikçiliği anlatılacak

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, 18 Eylül Perşembe günü çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Ülkemizde yapılması planlanan Nükleer Güç Santralleri'nin yapımında Tekirdağlı

GÜNDEM 11.09.2014 17:08:00 0
Sanayicilere NGS tedarikçiliği anlatılacak

HER BİR TESİSİN MALİYETİ 22 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan “Akkuyu Sahası'nda Bir Nükleer Güç Santralinin (NGS) Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması” kapsamında Mersin Akkuyu Sahası'nda NGS kurulması çalışmaları başladı. Ayrıca, Sinop’ta ikinci bir NGS'nin kurulumu için 3 Mayıs 2013 tarihinde Japonya ile hükümetlerarası anlaşma imzalanmıştı. Cumhuriyetin 100. yılı hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar Mersin ve Sinop NGS'lerinin işletmeye alınması, üçüncü NGS'nin ise inşaatına başlanması planlanıyor. Her bir NGS yatırımının yaklaşık 22 Milyar dolar olması tahmin ediliyor.

 

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

NGS projeleri çerçevesinde Enerji Bakanlığı, ülkede kurulacak NGS'lerde yerli katkıyı mümkün olduğunca artırabilmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında firmaların kapasite ve ihtiyaçlarının gerçekçi biçimde tespit edilebilmesi için firmalar ile bire bir görüşmeler yapılacak. Söz konusu görüşmeler sayesinde firmaların mevcut yeteneklerini kullanarak nükleer santrallerle ilgili ne tür ekipmanları üretebileceği, hangi alanlarda teknik olarak desteklenebilecekleri ve nükleer santral ekipmanı üretmek için gereken ARGE gereksinimlerine ilişkin ön değerlendirmeler gerçekleştirilecek.

 

TOPLANTI 18 EYLÜL PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK

Çalışmalar kapsamında Tekirdağ'da faaliyet gösteren sanayicilerin bilgilendirilmesi ve Nükleer Santrallere yönelik iş yapabilecek firmaların tespit edilip yönlendirilmesi amacıyla Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER), Tekirdağ Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ)Teknopark A.Ş., Trakya Kalkınma Ajansı ve KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile birlikte 18 Eylül 2014 Perşembe Günü saat 14:00’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapılacak. Toplantıya konuşmacı olarak Enerji Bakanlığı Nükleer Projeler Daire Başkanı Necati Yamaç ve Mersin’deki Nükleer Santralin yüklenicisi Akkuyu NGS A.Ş.'nin Teknik ve Satın Alma departmanlarından yetkililer katılacak.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ