Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

Edirne’de yaşayan ve kalan iki bıçak bileyicisinden biri olan Mehmet Çetin, yıllardır baba mesleğini sürdürerek adeta yıllara ve gelişen teknolojiye meydan okuyor. Çetin, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyararak kurbanlık kesiminde kullanılacak bıçakların keskin olması gerektiğini söyledi. Edirne'de baba mesleği olan bıçakçılığı 1951 yılından beri devam ettiren Tahtakale esnaflarından Mehmet Çetin, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle işlerin yoğunlaşacağını belirterek, vatandaşların bıçak bileme işlemlerini son güne bırakmamalarını istedi. Yaşamı boyunca sadece bu mesleği icra ederek 2 oğlunu da üniversite mezunu yapan ve Edirne'de kalan iki bıçak bileyicisinden biri olan Çetin, "Bıçak var oldukça bizim mesleğimiz ölmez" dedi.
 
MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM
1951 yılında Bulgaristan'dan göç ederek Edirne'ye yerleşen ve o zamandan beri babasının bıçakçı dükkanında yetişen ve mesleği öğrenen Mehmet Çetin, Tahtakale'deki küçük dükkanına yarım asrı sığdırarak 2 oğlunu da üniversite mezunu yaptı. “Mesleğimi severek yapıyorum” diyen Çetin, insanların özellikle yerli yapımı bıçakları tercih etmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu. “Türkiye'de bu sanayi çok gelişti” diyerek sözlerine devam eden bıçak ustası Çetin mesleğe başlamasını ve bıçakçılığı şöyle anlattı:
“1951 yılından beri bu mesleği icra ediyoruz. Bu bizim baba mesleğimiz, 1951 yılında Bulgaristan'dan göç ettik, doğal olarak babamızın mesleği olduğu için de babamızın yanında yetiştik. Ben sanat enstitüsünden mezun oldum, dolayısıyla mesleğe daha yakın oldum. Bunların yanında bıçak satışı da yapıyoruz. Genelde buradaki bıçaklar Bursa ve Sürmene yapımı bıçaklar, yani yerli malı bıçak satmayı ve bulundurmayı tercih ediyoruz. Biliyorsunuz bıçak sanayi artık bir hayli ileri durumda, dolayısıyla insanlar yerli malını tercih ediyor. Yani bir Çin malı değil de, yerli malını tercih ediyorlar."
 
ÇIRAK BULAMIYORUZ
Çetin, vatandaşların artık bıçakları biletmekten ziyade yenisini almayı tercih ettiğini belirterek, “Benim 2 oğlum var, birisi bu işi biliyor ama devam etmedi, başka bir mesleği var, boş zamanlarında bana yardımcı oluyor. Çırak bulamıyoruz, çünkü talep yok, bundan sonra bizim mesleğimiz ne olur bilmiyoruz. İnsanlar artık bıçakları biletmekten ziyade yeni almayı tercih ediyor. Eskiden evlerimizde bir veya iki bıçak olurdu ve o her işe yarardı, şimdi insanlar her iş için ayrı bir bıçak kullanmayı tercih ediyorlar. İşimi severek yapıyorum, severek yapılan iş başarılı olur ve bu işin hiçbir zaman biteceğini düşünmüyorum. Şöyle olur ben yaşlanırım devam etmeyebilirim ama iş ölmez, hele bu iş bıçak var oldukça hiç ölmez” diye konuştu.
 
KURBANLIK BIÇAKLARI KESKİN OLMALI
Son olarak Kurban Bayramı öncesi Edirne halkına da bir tavsiyede bulunan tecrübeli bıçak ustası Mehmet Çetin, insanların erken davranması gerektiğini, özellikle Edirne'de sadece 2 kişi kalmalarından dolayı talepleri yetiştirmekte zorlandıklarını dile getirerek, “Kurban Bayramı dolayısıyla işlerimiz yoğunlaşacak, bu vesileyle müşterilerimizin her zaman olduğu gibi erken davranmalarını öneriyoruz. Gecikirlerse hem onlar hem biz mağdur oluyoruz, istedikleri işi istedikleri zamanda yetiştiremiyoruz, dolayısıyla onlar da üzülüyorlar, biz de. Kurbanlık bıçaklarının keskin olması gerekir. Hayvana eziyet çektirmeden işi bitirmek lazım” ifadelerini kullandı.
 
Haber Merkezi