Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliÇerkezköylü iki bayan ilerleyen yaşlarına rağmen “Okumanın yaşı yok” dedi üniversite bitirdi. Nermin Uludoğan ve Hale Karakoyun önce lise daha sonra üniversite diploması aldı.
ÖRNEK OLDULAR
İlkokulu bitirdikten sonra ailevi şartlar nedeniyle eğitimine devam edemeyen Nermin Uludoğan 44 yaşında üniversite hayalini gerçekleştirirken, 2011 yılında kayıt yaptırdığı açık liseyi başarılı bir şekilde iki senede bitiren Hale Karakoyun da Uludoğan gibi uzun yıllardır hayalini kurduğu üniversiteyi kazanarak bayanlara örnek oldular.
AKMAN’DAN ÖVGÜ
Nermin Uludoğan’ın çok başarılı bir öğrenci olduğunu kaydeden Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman “ Nermin Uludoğan 8 Aralık 2009 tarihinde ortaokula kayıt yaptırdı ve 15 Kasım 2010 tarihinde okulu bitirdi. Okuma azmini sürdüren Uludoğan daha sonra ise 21 Şubat 2011 tarihinde liseye kayıt yaptırdı ve 21 Ağustos 2013 tarihinde ise mezun oldu. Gerçekten iki sene gibi bir süre zarfında liseyi bitirerek azmini gösterdi. Notlarına da baktığımız zaman çok başarılı bir şekilde okulunu bitirmesini bildi. 17 yaşından küçükler senede iki sınava giriyor ve yaşıtları ile beraber bitiriyorlar. Ancak yetişkinler çalıştıkları takdirde iki senede bitirebiliyorlar. Nermin hamımın bir kızı tıp fakültesinde okuyor ve kendisinin de terzi dükkanı var. Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavına girip 268 puan alarak Anadolu Üniversitesi İlahiyat bölümünü kazandı” diye konuştu.
20 YIL RÜYALARIMDA OKUDUM
İlkokulu bitirdikten sonra o günkü şartlar gereği okuyamadığını kaydeden Nermin Uludoğan “Almanya’da ailem ile yaşarken altıncı sınıfa kadar okudum ve diploma alamadım. Türkiye’ye ise geldiğimde ailem beni okutmadı. 20 yıl boyunca rüyalarımda hep okuduğumu gördüm. Kendim okuyamadığım için çocuklarımı hep okutmaya çalıştım. Daha sonra ise 2009 yılında çocuğumu Nurullah Narin Okulu’na götürdüğüm zaman sınavların ilçelerde yapıldığını duyduğum zaman halk eğitim merkezine kayıt yaptırdım. Eskiden Tekirdağ’da yapıldığı için eşim okumamı istemedi. Sınavların ilçede yapılması ile birlikte ailemin ve çevremin desteği ile okula başladım. Ortaokul ve liseyi de çok çalışarak kısa bir sürede bitirdim” dedi.
44 YAŞINDA ÜNİVERSİTELİ OLDU
Sınavlara bir ay kala geceleri bir ile üç saat arasında çalıştığını kaydeden Uludoğan “Üniversite sınava girdim ve 268 puan aldım. Daha sonra ise Anadolu üniversitesi ilahiyat fakültesini tercih ederek dışarıdan okumak istedim. Her zaman örgün eğitime merakım vardır. Ancak bu bölümü iş olanakları olduğu için seçmek zorundaydım. 39 yaşında ortaokula başladım ve 44 yaşında ise üniversiteli oldum. Büyük kızım diş hekimliği fakültesini kazandı. Üniversite sınavına ise kızım ile birlikte hazırlandık. Anlamadığım ve zorlandığım noktalarda kızımın yardımını aldım” diye konuştu.
DİN KÜLTÜRÜ ÖĞRETMENİ OLMAK İSTİYOR
Gençlik çağında eğitimde kendisine destek olmayan ailesinin üniversiteyi kazandıktan sonra olumlu tepkiler verdiğini kaydeden Uludoğan “ Ailemin desteği çok önemlidir. Her zaman benimle gurur duyuyorlar. Sınav günlerimi takip edip dua ediyorlar. İlahiyat bölümünün dört yılı olmadığı için iki yıla tercih yaptım. İki yılı bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde üçüncü ve dördüncü sınıfı uzaktan eğitim ile tamamlamayı hedefliyorum. Bu yıl tekrar üniversite sınavına girip halkla ilişkiler bölümünü de kazanıp iki üniversiteyi birlikte okumak istiyorum. Okulumu bitirip Din Kültürü öğretmeni olmak istiyorum. Bu işi sözleşmeli de olsa yapmak istiyorum. Çünkü bu bölümde yaş sınırı yoktur” dedi.
OKUMANIN YAŞI YOK
Kendisi gibi okumak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Uludoğan “ Çevremdeki herkesi teşvik etmeye çalışıyorum. Bir insanın kendisinin istemesi gerekiyor. İstemeyen insanı zorla okutamazsın. Okumak isteyenlerin amaçlarında özgüven olması gerekiyor. Herkes okusun. İnsanlarımız eğitimin kıymetini ve öneminin farkında bile değiller. Okumanın gerçekten yaşı yoktur. Özgüven ile çalışırlar ise her türlü başarıyı yakalayabilirler” diye konuştu.
NELER YAPABİLECEĞİMİ GÖRDÜM
Uludoğan gibi iki yıl içinde liseyi bitirip Üniversiteyi kazanan Hale Karakoyun’da okumanın yaşının olmadığını kaydetti. Geçmiş yıllarda liseye kayıt yaptırmasına rağmen önemsemediğinden dolayı liseyi bitiremediğini kaydeden Karakoyun” 3 Şubat 2011 yılında kayıt yaptırdığım açık liseyi 21 Ağustos 2013 tarihinde bitirdim. Liseye başvurmadan önce iş başvurusu yapmaya gittiğim zaman hep lise diplomalarını sordular ve ben de bu işi önemsemeye başladım. Diplomasız bir şey olmuyor. Çok doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Sadece iş konusunda hırsım oldu. O yüzden lise diplomasını almak istedim. Gerçekten kitap açmadan liseyi bitirdim. Çalışsaydım daha başarılı olurdum. Üniversite sınavında bulunmayı çok istedim. O ortamı merak ettim ve çok heyecan yaşadım. Ne başarabileceğimi görmek istedim. 268 puan aldım ve çalışsaydım neler yapabileceğimi gördüm” dedi.
BİZ BAŞARDIK HERKESE ÖRNEK OLSUN
Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü kazandığını kaydeden Karakoyun “ Liseye başladığım zaman üniversite de halkla ilişkiler bölümünü çok istiyordum. Örgün eğitimi çok istedim ama açıktan Anadolu Üniversitesine tercih ettim. Bizler başardık ve herkese bu örnek olsun. Okumanın gerçekten yaşı yoktur. Okumak ve yeni bir şeyler öğrenmek güzeldir. İnsanların okuyarak bakış açılarının değişmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.
İSTEMEK BAŞARMANIN YARISI
Açık liseye kayıt yaptırmak isteyenleri Halk Eğitim Merkezi’ne davet eden Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman “Biz Halk Eğitim Merkezi olarak gerekli desteğimizi veriyoruz. Onlara öğrenmek adına kurslar açıyoruz. Yeter ki onlar istesinler ve öğrenmek istedikleri için bizlere başvursunlar. Açıktan da olsa gelip bize kayıt olsunlar. Eğitim ve öğretime devam etsinler. Bizlerde yönetici olarak üniversite de başarılı olacaklarına inanıyoruz. İstemek başarmanın yarısıdır. Okumak isteyenler yeter ki istesinler. Örnek olarak bu arkadaşlarımızı sizler ile buluşturduk. Okulumuzdan bir çok öğrencimiz böyle mezun oldu” diye konuştu.
Haber / Gökhan YILMAZ
Yorumlar
Yorum Yap