Gözden kaçırmayın
2 araca çarpan kum yüklü TIR, köprünün ayağına çarparak devrildiTRAK KAVMİNİN 5 BİN YILLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Süleymanpaşa Karaevi Höyüğü olarak bilinen Heraion Teikhos Antik Kenti, antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan'da yaşayan ve Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olan Trak kavminin 5 bin yıllık tarihine ışık tutuyor. Tekirdağ il merkezinin 15 kilometre doğusunda İstanbul-Tekirdağ karayolu üzerinde Heradot’un da sözünü ettiği Hera kenti olarak bilinen antik kent Heraion Teikhos’ta yapılan kazı çalışmalarında kentin M.Ö. 3 bin yılı başından M.S. 13. yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Bir Trak yerleşimi olan kentin en parlak dönemleri olan Klasik dönem ve Helenistik dönemle birlikte Bizans dönemi boyunca da iskan edildiği biliniyor.
TRAKLAR’IN KÖKENİNİ VE KİMLİĞİNİ ARAŞTIRIYORUZ
Yapılan kazı çalışmalarının Türkiye’de Traklara ait araştırılan ilk çalışma olduğunu söyleyen Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, “Traklar kabileler olarak yaşamış ve çok geniş bir coğrafyaya yayılmış bir halktır. Bugünkü Bulgaristan’ın tümü, Yunanistan’ın kuzeyi, ülkemizde bütün Batı Trakya ve Romanya’nın güneyini kapsayan bir alana yayılmışlar. Heradot’a göre kabileler halinde olan Traklar, Hintlilerden sonra dünyada en kalabalık olan halktır. ‘Eğer birleşebilseler ve tek krallıkları olsa yenilmez olurlardı’ diyor. Biz de şimdi ülkemizde, Trakya’da bulunan bu kenti kazarak hem kültür turizmine değişik bir antik kent kazandırmak istiyoruz, hem de bilim tarihinde açık kalan Traklar’ın kökenini ve kimliğini araştırıyoruz. ‘Traklar kimdir ve bir Türk boyu mudur?’ sorularının cevabını arıyoruz. Bu çalışmalarla onlara ışık tutmayı hedeflemekteyiz” dedi.
VALİ POTANSİYELİ FARK ETTİ
Antik kazı yapılmış alanın akropol denen şehrin en yüksek tepesinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atik, “100 metreye 300 metrelik bir alanın içerisinde çeşitli sondajlar yaptık. Kazı yaptığımız hiçbir yer boş çıkmadı. Her yerde kalıntılar çıktı” diye konuştu. Kazı çalışmalarının yapıldığı alanda Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın öncülüğünde kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getiren Prof. Dr. Atik, “En güzel gelişme bundan 2 yıl önce Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın ziyareti ile gerçekleşti. Valimiz Ali Yerlikaya buradaki kültür turizmi potansiyelini hemen fark etti ve kamulaşma çalışmalarını başlattı. Şu anda çok güzel bir noktaya gelindi. Kamulaşma çalışmaları son derece güzel ilerledi ve bir iki aya kadar tamamlanması söz konusu. Kamulaşmanın ardından bu antik kentimizin etrafını çevirerek, daimi bekçi koyarak ve levhalandırarak kültür turizmine kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
Yorumlar
Yorum Yap