Bonzai için meclis araştırması istedi

Son günlerde kullanımı iyice yaygınlaşan uyuşturucu madde bonzaiye bağlı ölümlerin sayısının tedirgin edici boyutlara ulaştığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yü

GÜNDEM 9.07.2014 16:55:00 0
Bonzai için meclis araştırması istedi

Türkiye’de gençlerin ve çocukların sağlığını tehdit eden uyuşturucu madde bonzaiyi meclis gündemine taşıyan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na konuyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdi.

BONZAİ ÖLDÜRÜYOR

Türkiye’de uyuşturucu kullanımında sürekli bir artış meydana geldiğini kaydeden ve madde bağımlılık yaşının 11’e kadar düştüğünü söyleyen CHP’li Yüceer, “Uyuşturucu kullanımının, alkol kullanımından 10 kat fazla olduğu Türkiye’de gençlerin ve çocukların sağlığını tehdit eden bonzai adı kullanımı ülkemizde her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Gençler ve çocuklar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Mide bulantısı ve kusma, hipertansiyon, kalp ritmindeki dengesizlikler, böbreklerde yoğun bir tahribat yaptığı tespit edilen bu öldürücü madde, kalp krizine kadar insan hayatını ciddi oranda tehdit etmektedir. Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabilmektedir. Hatta öldürmektedir. Bağımlılığı yüksek derecede olan maddeyi 3 sene kullanan kişinin organları iflas etmektedir. Ciddi fiziksel rahatsızlıklara yol açan bonzai kullanımı sonucu gerçekleşen ölümlerin sayısı son derece tedirgin edici boyutlara ulaşmıştır” açıklamalarında bulundu.

İÇİNDE 400’DEN FAZLA MADDE VAR

2014 yılının ilk altı ayında Türkiye genelinde ele geçirilen 141 kilogram bonzainin yüzde 62’sinin Marmara Bölgesi’nde olduğunun tespit edildiğini söyleyen Candan Yüceer, gençleri ve çocukları ölümün kucağına iten ve kolay ulaşılabilir bir uyuşturucu olan bonzainin satışının internet üzerinden bile yapıldığına dikkat çekti. Yasal düzenlemelerin yetersiz olmasından dolayı bu ölümcül madde kullanımının önüne geçilemediğini dile getiren Yüceer, “Son yıllarda özellikle çocuk yaştaki gençlerimizin hayatını karartan bonzaiye karşı ailelerin yaşadığı dramları her gün okuyor; izliyoruz. Bu konuda mutlaka bir tedbir alınması gerekiyor. İçinde 400’den fazla madde olduğunu söylenen bu uyuşturucu için Meclis de gereken araştırmayı yapmalı ve yasal olarak ne gerekiyorsa mutlaka hayata geçirilmelidir. Geçtiğimiz yıllarda da benzer konularda Meclis komisyonu kuruldu. Ancak, yaptığı inceleme ve araştırmaların hayata geçirilmediğini görüyoruz” dedi.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASI GEREKİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Genelde uyuşturucu madde, özelde ülkemizde son günlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan Bonzai’ye ulaşımın, kullanımının ve satışının önüne geçilmesi, yasal çerçevede alınacak önlemlerin belirlenmesi için meclis araştırması açılması gerekmektedir” diye konuştu.

Haber Merkezi