Organ bağışına davet ediyorlar

Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Türkiye'de her yıl kutlanmakta olan 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası ile ilgili olarak yapılan etkinlik ve çalışmala

GÜNDEM 8.07.2014 18:06:00 0
Organ bağışına davet ediyorlar

BAKANLIĞIN ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ ARASINDA

Bu amaçla İl Sağlık Müdürlüğü’nce il merkezi İstasyon Caddesi’nde Organ Doku Bağışı Standı kurulduğu, Organ Doku Bağışı Standının 4-11-18 Temmuz tarihlerinde 14:00-17:00 saatleri arasında, faaliyet göstereceği ifade edilirken, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr.Ali Fatih Selvi, organ yetmezliklerinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer aldığını ifade ederek, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılmasının Bakanlığın öncelikli hedefleri arasında bulunduğunu söyledi.

BİR YILDA 2 BİN 945 BÖBREK NAKLİ YAPILDI

Dr. Selvi, “Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denir. Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir. Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar, böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, ve ince bağırsaktır. 2013 yılında 2 bin 945 böbrek nakli, bin 249 karaciğer nakli, 63 kalp nakli, 32 akciğer nakli gerçekleştirilmiştir” dedi.

İHA