Gözden kaçırmayın
Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliİlaç sektörünün en önde gelen isimlerinden Deva Holding’in bin 700 metrekare büyüklüğündeki yeni ilaç üretim tesisi İnhaler Tesisi, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde önceki gün saat 14.00’da gerçekleştirilen açılış töreni ile faaliyete geçti.
İLAÇ İTHALATI AZALACAK
İnhaler İlaç Üretim Tesisi’nde üreteceği ilaçlarla devletin sağlık bütçesine büyük katkı sağlamaıs beklenen DEVA Holding’in yılda yaklaşık 500 milyon kutu ilaç ürettiği belirtildi. Yetkililer, açılışı yapılan yeni tesisin Türk ilaç sektörünün dışa bağımlılığından kurtulması noktasında dev bir adım olduğunu dile getirdi. Açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, toplam maliyeti 15 milyon TL olan astım ve kronik obsrüktif akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünlerin üretileceği tesisin, dört ay gibi rekor sayılacak bir sürede hazır hale getirildiğini kaydetti. Türkiye’de üretilmediği için ithal edilmek zorunda kalınan ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıktığına işaret eden Hass, “Yeni tesisimizde astım ve KOAH hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz. Böylece ilaç sektörü olarak ithalatın azalmasına katkı sağlayacak cari açığın dengelenmesinde de rol oynamış olacağız” dedi.
ÖNEMLİ ÜRÜNLER İHRAÇ EDECEĞİZ
Açılışı yapılan tesisin, Türkiye pazarının yanı sıra dünya pazarına da ilaç ihraç edebilecek donanıma sahip olduğunu kaydeden Hass, “Bu tesisten önemli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu tesisin, hükümetimizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. İlaç sektöründe inhaler pazarının 2018 yılında yaklaşık 60 milyar dolara ulaşacağını kaydeden Hass, en büyük talebin yine ABD’den geleceğinin altını çizdi. Asıl ihracat hedeflerinin ABD ve Avrupa pazarları olduğunu söyleyen Hass, “Deva’nın dünya standartlarındaki Çerekzköy İnhaler tessilerinde 21 üretim personeli ve inhaler ürün geliştirmelerinde 10 arge personeli görev yapacak. 2013 yılında ihracatın yüzde 38 artıran şirketimiz, özellikle ınhaler gibi fark yaratan ürünlerin ihracatına başlamasıyla birlikte bu yıl daha da büyük bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyor” dedi.
10 YILDA HER ALANDA CİDDİ GELİŞMELER KAYDETTİK
İlaç sektörünün ülke ekonomisinde savunma sanayinden sonra ikinci önemli sektör olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ise “10 yılda her alanda ciddi gelişmeler kaydettik. Özellikle kurumun kurulmasından sonra geliştirdiğimiz mevzuatlarda yatırımların en üst düzeyde olması için büyük gayretler içindeyiz. Açacağımız tesisimiz bunun canlı örneğidir. Avrupa düzeyinde hizmet verecek bir tesisi hayata geçiriyoruz. İlaç sanayiinde Argeye çok büyük yatırımlar yapılmadığını gördük. Son dönemlerde biyoteknolojik anlamda ülkeye ciddi yatırımlar olduğunu farkettik. Bugün açılışı gerçekleştirilecek bu tesisin çok anlam ifade ettiğini gururla söylüyorum” dedi.
TÜRKİYE KENDİ İLACINI BULMA İMKANINA KAVUŞACAK
AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise dünyada ilaç üreten 36 ülke arasında Türkiye’nin de yer aldığını belirterek, “Philipp Hass, DEVA’yı satın alarak ülkeye ciddi yatırım yaptı. Bununla da kalmadı. Yatırımı yeniledi ve geliştirdi. Yaptığı arge yatırımı ülkemizin geleceği için çok önemlidir. İnevasyon bizim için vazgeçilmezdir. İleride Türkiye kendi ilacını bulma imkanına kavuşacaktır. Hükümet tarafından argeye yatırım yapanlara ciddi katkılar sağlandı. Sağlık alanındaki bu tür işler yüz güldüren işlerdir. Bu alanda yapılacak her yatırım insanlığa, yaşam kalitesine yapılan yatırımdır. Bir ülkede yaptığınızdan mutluluk duyuyorsanız az para kazansanız da olur. Önemli olan ülkeye ve kendinize yaptığınız katkıdır. Bu alan giderek artan rahatsızlığa çözüm olan alandır” dedi.
İLAÇ SEKÖTRÜ SİLAH SEKTÖRÜNDEN DAHA ÖNEMLİ HALE GELDİ
Ekonomik krizlerde, savaş ve olağan durumlarda ilaç sektörünün çok daha önem akzandığına dikkat çeken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “İlaç sektörünün silah sektöründen daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Türkiye her alanda olduğu gibi 2002 den buyana ilaç alanında da önemli alt yapı yatırımları yaptı. Türkiye başta organizasyon ile birlikte alt yapıyı daha kolay işleyen hale getirdi. Mart 2010’dan bu yana Türkiye’nin ithal ettiği ilaçları fabrikaları bizim kurumuz yerinde denetliyor. Ona göre ithalatına onay veriyor. Bu kurum Türkiye’de bu sektörü idare eden, gelişmesine katkı sağlayan kurumdur” ifadelerini kullandı.
BİZİM 2023 HEDEFLERİMİZ VAR
Türkiye’de 84 ilaç üretim tesisi olduğunu söyleyen Şentop, “Bunlardan 13’ünde ham madde üretimi yapılırken, bu tesislerde 300’e yakın firma çalışmaktadır. 300 bin çalışanın yanı sıra 6 bin de ilaç ürünü üretiliyor. 2013 verilerine göre bu sektör Avrupa’da altıncı, dünyada ise 15’inci sıradadır. Piyasa büyüklüğü 15.4 milyar TL olmuştur. 2013’de 1 milyar dolar ihracat, 4.5 milyar dolar ithalat yapmışız. Türkiye 150 ülkeye ilaç ihracatı yapıyor. Bizim 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’de 23 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. DEVA Holding Türkiye’nin imkanları ile üretimine devam edecektir. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass’a ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu tür yatırımların gelişmesini arzu ediyorum” açıklamalarında bulundu.
13 OSB OLDUK
Türkiye’nin 2023 hedefleri ile tatlı bir rekabet içersinde olduklarını kaydeden Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, “Tekirdağ çok güzel tarım, mükemmel sanayi kenti olmakla birlikte dört ulaşımın bir araya geldiği yol kavşağıdır. 2012 yılında talimat ile Ergene havzası koruma eylem planı çerçevesinde sekiz tane ıslah OSB kuruldu. Artık şehrimizde bir serbest bölgemiz var. 13 OSB olduk ve 1500 sanayici sicili ve 12 ilaç sektörümüz bulunmaktadır. Tekirdağ, Organize Sanayi Bölgeleri’nin dışında sanayi tesisi kurma imkanı olmayan tek kenttir. Bu İstanbul’da bile yok. Tekirdağ serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesinin dışında var olan sanayi lejantlarına mekansal kısıtlama cesaretini göstermiş bir kenttir. Bu konu yargıdan bile dönmüştür. 38 bin dekarlık sanayi alanına kısıtlama getirilmiştir. Bizim kentimize batı komşusu İstanbul’dan devamlı sanayici geliyor. Gelmek isteyenlere geçmişte ev sahipliği olarak kusur işledik ve hazırlıksız yakalandık. İmar yetkisini kullanan 33 belediye ve il özel idare hazırlıksız yakalandı. Ergene ırmağı ve onun kardeşleri çok güzel bir nefes almıştır. Hükümetimiz Türkiye’deki 25 havza içersinde sadece Ergene havzasına başbakanlık genelgesi ile koruma eylem planı getirdi. Bu noktada arıtma tesisleri 194 münferit arıtmayı kapatıp, beş ortak arıtma haline getirdik. Bu 246 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bu çalışmaya sanayicinin cebinden beş para da ve teminat mektubu da çıkmamıştır. Bunlar içinde Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olan Velimeşe’de 150 bin metreküp günlük arıtma yapılıyor. 565 milyon TL ile OSB lerin altyapısı yapılacak” dedi.
KURDELEYİ BİRLİKTE KESİTİLER
İnsan hayatının iki nefes arasında geçen ömür denen süreden ibaret olduğunu belirten Vali Yerlikaya, “Bu yatırımı buraya kazandıran herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan ve DEVA Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Philipp tarafından kesildi.
KATILIM YOĞUN OLDU
Deva Holding İnhaler Üretim Tesisi Açılış Töreni’ne Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Deva Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Sait Yazı, Altur Turizm’in sahibi ve Galatasaray Eski Yöneticisi Abdurrahim Albayrak, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürdal Adal, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, Çerkezköy Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çetin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve çok sayıda davetli katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap