Sarıoğlu: Tekirdağ sanayi kentidir

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, "Faaliyetteki 13 OSB ve 7 küçük sanayi sitesiyle Tekirdağ bir 'Sanayi Kenti'dir" dedi.

GÜNDEM 1.05.2014 13:43:00 0
Sarıoğlu: Tekirdağ sanayi kentidir

1 MİLYON İNSAN SANAYİDEN EKMEK YİYİYOR

Sarıoğlu, “OSB sayısı bakımından Bursa, İzmir ve Kocaeli’nden sonra Türkiye’de 13 OSB ile dördüncü sıradadır. Tekirdağ, Sanayi Siciline kayıtlı kalburüstü bin 450 sanayiciye sahiptir. Küçük işletmelerle birlikte bu rakam bin 700’ü bulmaktadır” dedi. Tekirdağ’da 250 bin kişinin sanayi sektöründe istihdam edildiğine dikkat çeken Sarıoğlu, “1 milyonu aşkın kişi karnını sanayiden doyuruyor. İlde Merkez, Malkara, Çorlu, Çerkezköy ve Hayrabolu ilçelerinde olmak üzere toplam 5 Ticaret ve Sanayi Odası 4 de Ticaret Borsası var. Ulaşım avantajı, güçlü telekomünikasyon altyapısı, İstanbul’a ve Avrupa’ya yakınlığı Tekirdağ, Çerkezköy ve Çorlu’yu  yatırım açısından cazip kılıyor. Bu cazibe çift hatlı Halkalı-Edirne Hızlı Tren Projesi gerçekleştirildiğinde daha da artacak” dedi.

TEKİRDAĞ SANAYİ KENTİDİR

Tekirdağ denince akla kiraz, köfte, deniz ve tarımın geldiğini söyleyen Sarıoğlu, “Oysa Tekirdağ bir sanayi kentidir. Tekirdağ Gayri Safi Yurt İçi Hasılası içerisinde, sanayi sektörü yüzde 43.5’lik pay ile en fazla GSYİH oluşturan sektör konumundadır. Tekirdağ, Türkiye ihracatçı iller liginde 702 milyon dolarlık ihracatla 21’nci sırada yer alıyor. Ancak Tekirdağ genelinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının merkezleri İstanbul’da olduğu için il genelinden yapılan ihracat İstanbul’un hanesine yazılıyor. Yaptığımız hesaplamalar Tekirdağ’ın ihracatçı iller liginde 3-3.5 milyar dolar ihracatla 7-8’inci sırada yer aldığını gösteriyor” dedi.

TOBB’DAN DESTEK GÖRMEDİK

Sarıoğlu, “Bu göstergelere bakıldığında Tekirdağ, Sanayi Odası’nı hak ediyor. Ticaret ve Sanayi Odaları sanayicinin sorunlarına çözüm bulamıyor. Yönetimde, temsilde adalet sağlanamıyor. Biz sanayiciler tüccar ve esnaftan çok farklı gündem ve beklentilere sahibiz. Sanayiyi daha rekabetçi hale getirmek ve büyük çevre yatırımı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın kısa sürede uygulanabilmesi için 12 Aralık 2012’de Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti’ni oluşturduk. Faaliyetteki bin 50 sanayicinin imzasıyla 26 Nisan 2013’te TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurarak tüm evraklarımızı teslim ettik. Başvurmadan önce Tekirdağ milletvekilleri ve Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ile görüşüp desteklerini aldık. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu, eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ü, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek desteklerini istedik. Hepsi de destek verdi. Yine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız desteklerini açıkladı. Başvuru sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yeni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a konuyu illettik ve desteklerini aldık. Ancak başvurumuza TOBB’dan yasal süresi içinde cevap alamadık. Hukuki zorunluluktan İdare Mahkemesi’ne gittik. TOBB’un tavrının şık olmadığını düşünüyorum. Dava sürecinde Tekirdağ Sanayi Odası’nın altyapısını oluşturmak ve tüzel kişiliğimizi güçlendirmek üzere 22 Ocak 2014’de Tekirdağ Sanayiciler Derneği’ni kurduk. Seçim kampanyası sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu bir kez daha ilettim. ‘Seçimden sonra ele alalım’ dedi. Başbakan’a bir ziyaret yaparak süreci hızlandırmak istiyoruz. İnşallah Türkiye’nin 13. sanayi odasını Tekirdağ’da bu yıl içinde kuracağız” dedi.

TRAGEP’İN BÜTÇESİ 10 MİLYAR TL

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ve Derin Deşarj Kanal Projesi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Ömer Sarıoğlu, “Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 6 Mayıs 2011’de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıklandı. Yatırım tutarı, 3.2 milyar TL’dir. Daha geniş kapsamlı Trakya Gelişim Projesi’nin (TRAGEP) yatırım tutarı ise 10 milyar TL’dir. 15 ana başlıkta programlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın en öneli ayaklarından biri dağınık ve plansız sanayiyi OSB’ler çatısı altında toplamaktı. Bu kapsamda Tekirdağ’da 8, Lüleburgaz’da 2 yeni OSB kuruldu, faaliyete geçti. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın dağınık sanayiyi OSB’ler çatısı altında toplamasının ardından önemli ikinci ayağı Ergene nehrine bırakılan evsel ve endüstriyel atıkların arıtılmasıdır. Bu kapsamda nüfusu 10 binin üzerinde 12 ilçede evsel atık arıtma tesisi, 22 ilçe ve beldede kanalizasyon şebekesi yapılıyor. 8 baraj ve gölet, 25 sulama tesisi, 28 derede de ıslah çalışmaları bu plan kapsamında peyderpey yapılıyor. Yeni OSB’lerin alt yapı ve arıtma tesisi projeleri kredilendirildi ve çalışmalar hızla yürütülüyor” dedi.

ERGENE KENDİ DEBİSİNDE AKACAK

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın üçüncü ayağının endüstriyel atıklara ilişkin yürütülen deşarj projesi olduğunu söyleyen Sarıoğlu, “350 milyon TL bütçeli Kanal Projesi’ne göre Ergene nehrine 8 OSB’den arıtılmış da olsa bir gram su bırakılmayacak ve Ergene nehri kendi doğal debisinde akacak. 86 kilometrelik bir kanalla kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçirilen endüstriyel atık sular ve bazı yerleşim birimlerinin evsel atık suları Marmara Denizi’ne kıyıdan 4 bin 800 metre uzakta 47.5 metre derinlikte deşarj edilecek. Bu proje Tekirdağ Valisi ve Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Koordinatör Valisi Ali Yerlikaya’nın yönetiminde yapılmaktadır” dedi. Sarıoğlu, “Meriç’teki taşkınlarla ilgili bir çalışma var mı?” sorusuna ise “Ergene Havzası’nda yeni kurulan OSB’lerin su ihtiyacını karşılamak ve yeraltından su çekilmesini önlemek amacıyla bir kanal projesi gündemde. Meriç’ten alınacak fazla su 136 kilometrelik bir kanalla Ergene’ye Çorlu’ya getirilerek OSB’lerin kullanımına verilecek. Bozulan yer altı su dengesi sağlanarak yeniden doğal ekolojik yapı kazanılacak” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ