Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Kongre’de Kırklareli Üniversitesi bünyesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Ali Çakır da “Trakya Mutfağı’nda Kültürel Unsurlar: Kırklareli örneği” başlığı altında sunum gerçekleştirdi.
 
NASIL BİR GELECEK İSTİYORSAK ONU YEMELİYİZ
Cittaslow Gökçeada Eko-Gastronomi Kongresi  sürdürülebilir gelişmenin temel ilkelerini içeren gastronomi uygulamalarını tartışmak olarak belirtiliyor. Eko-gastronomi, çevresel sürdürülebilirlik ilkelerine uyulduğunda, toplumun sosyo-kültürel ve ekonomik olarak da gelişebileceğini öne sürüyor. Bu açıdan, eko-gastronomi aynı zamanda sürdürülebilir gastronomi olarak da adlandırılmakta ve gelişen bir sistemin tüm parçalarıyla iletişime geçmekte. Kongreyle ilgili bilgi veren, konuya ilişkin çalışmaları bulunan Öğretim Görevlisi Ali Çakır şu açıklamayı yaptı:  “Sürdürülebilir her geleneksel gıdanın ardında yüzyıllara uzanan bir bilgi birikimi, beceri, akıl ve yaratıcılık vardır. Beslenme eylemini üretimin bütünleyici ve ayrılmaz bir parçası olarak gören eko-gastronomi; üretici, araştırmacı, satıcı, aşçı, çiftçi ve tüketicilerden oluşan geniş bir ağı içerir. Yeryüzündeki tüm insanların sahip olduğu temel insan haklarından biri, yaşamlarının ve toplumlarının sürdürülebilirliğini sağlayacak düzeyde yeterli gıda üretmektir. Ancak; bunun bedeli, doğanın dengesini bozmak olmamalıdır. İnsanlar ve toplumlar artık görmezden gelmemeli: yediklerimiz konusunda seçtiklerimiz yeryüzünü yönlendiriyor. Başka bir anlatımla; nasıl bir gelecek istiyorsak onu yemeliyiz”.
 
KIRKLARELİ’DE ÇEVRE VE İKLİM ŞARTLARI YEMEK KÜLTÜRÜNÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİYOR
“Cittaslow Gökçeada Eko-Gastronomi Kongresi iki temel faaliyeti içeriyor. Bir taraftan eko-gastronomiye ilişkin bilimsel tartışmalar; diğer taraftan eko-gastronomi ilkelerini benimsemiş çiftçiler, üreticiler ve şeflerle atölyeler gerçekleştirdik. Eko-gastronomik ve geleneksel Gökçeada Mutfağı’nı tanıdık ve tattık. Gökçeada Yeryüzü Pazarı’nı (Earth Markets) birlikte açtık.
Her yörenin kendine özgü bir yemek kültürü ve damak tadı vardır. Bu yemek kültürünün oluşup yerleşmesinde geçim kaynaklarının, iklim şartlarının, çevre koşullarının etkisi olduğu gibi, yöre insanının yaşam şekillerinin, kültürel kimliklerinin ve inançlarının da büyük önemi vardır. Kırklareli yöresine bakıldığında çevre ve iklim şartlarının yemek kültürüne büyük etkisi olduğu görülmektedir. Halk arasında Balkan ya da dağ köyleri diye tabir edilen bölgelerde hayvancılık beslenme alışkanlıkların da ön plana çıkarken, ova olarak tabir edilen yerleşim yerlerinde tarımsal faaliyetlere dayalı beslenme alışkanlıklarının ön plana çıktığı, kıyı kesiminde ise balık ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerin tüketildiği görülmektedir.”
 
YAN YANA İKİ KÖYDE BİLE KÜLTÜR FARKLILIĞI VAR
“Kırklareli’nde yan yana iki köy arasında bile yemek kültürü olarak farklı zenginlikler olduğu gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise o bölgede yaşayan insan topluluklarının sahip olduğu toplumsal ve kültürel kimliktir. Kırklareli’nde yöre halkının çoğunluğunu Türkmen Amuca Kabilesi, Arnavutlar, Boşnaklar, Gacallar, Muhacirler, Pomaklar ve Tatarlar oluşturmaktadır. Yemek kültürünü farklı kılan da bu kültürel zenginliklerin bir arada yaşamasıdır. Bu çalışmada Kırklareli’nde yaşayan kültürel unsurların mutfak kültürüne olan etkileri incelenmiştir”.
 
ALİ ÇAKIR KİMDİR ?
Yazar Ali ÇAKIR 1977 yılında Tekirdağ’da dünyaya gelir. Annesi Kırklarelili babası Tekirdağlı olması sebebiyle yöre kültürünün değerleriyle büyür.
2009 Yılında Kırklareli Üniversitesi’ne geçen Ali ÇAKIR 2009-2010 yıllarında müdür yardımcılığı görevinde de bulunmak üzere Pınarhisar MYO’da çalışmaya başladı.
Halen Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar MYO'da “yiyecek-içecek ve mutfak uygulamaları” dersleri veren ÇAKIR’ın çok sayıda turizm alanında yayımlanmış makalesi bulunmaktadır. Bugüne kadar 2.si Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği Programı’ndan, 2.si Trakya kalkınma Ajansı’ndan olmak üzere toplam 6 büyük projede görev aldı. Yazarın diğer kitapları; Slow Food Takya Vize, Kırklareli Mutfağı, Cittaslow Vize isimli çalışmalardır. Cittaslow Vize Derneği Kurucu Üyesi olan Ali ÇAKIR aynı zamanda Slow Food Trakya Vize Convivium lideridir.Evli ve Defne Naz isminde bir kız çocuğu babasıdır.