Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

YAŞ SINIRI ÇOK DÜŞÜK
Dünya sağlık örgütünün verilerine göre dünya nüfusunun %10’nu obeziteden muzdarip. Üstelik 21. yüzyılda bu problem yetişkinler kadar çocukların da problemi haline geldiği belirtiliyor.
Obezite dünya üzerinde hastalık oluşumunun en önemli sebeplerinden biri olarak açıklanıyor. Tüm sistemleri, kalp dolaşım sistemini olumsuz etkilemesinin yanında obezite,  öncelikle şeker hastalığı, kalp problemleri ve kanser oluşumuna yatkınlık ile birlikte KOAH ve astımla da yakından ilişkili.
BİRÇOK HASTALIĞIN ALTINDAN OBEZİTE ÇIKIYOR
Obezite ve solunum sistemi yan yana düşünüldüğünde ilk akla problemler Obezite Hipoventilasyon Sendromu ve Uyku Apne Sendromları. Çünkü obezite bu iki hastalıkta anahtar rol oynar. Yalnız aşırı kilonun yol açtığı problemler yalnızca bunlar değil.
SOLUNUM GÜÇLEŞİYOR
Morbid obez olarak tanımlanan ve Vücut Kitle İndeksi’nin 30’un üzerinde olduğu kişiler için hem göğüs kafesi üzerinde hem de karın içinde biriken yağ mekanik olarak solunum işini zorlaştırır. Ayrıca akciğerin hareket kapasitesi ve elastikiyeti azalır. Bunun sürekli olması solunum ve erken dönemde kalp yetersizliğinin gelişmesine neden olur. Vücut kitlesinin artması ile birlikte oksijen tüketiminde de artma olur. Vücutta karbondioksit birikimi meydana gelir. Özellikle hareketin azaldığında uzun ve kırıklar nedeniyle zorunlu olan immobilizasyon dönemlerinde akciğer embolisi (Akciğerin atardamarlarının pıhtı ile tıkanarak ölüme dek gidebilen ciddi bir sorundur) obezlerde normalden çok daha fazla görülür.
UYKU APNESİ SIK GÖRÜLÜYOR
Uyku Apne Sendromu belki de obezite ile ilgili en majör solunum problemi. Bugün pek çok tıp disiplini uyku kalitesinin ve uyku içindeki olayların insan sağlığı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin önemini anlamış ve araştırıyor. Yine bugün en net olarak bilinen uyku ile ilişkili sorun “uyku apne sendromu”. Bu sorun kısaca uyku sırasında horlama ve aralıklı olarak solunumun durması olarak tanımlanıyor.
TEK TEDAVİSİ KİLO VERMEK
Obezite Hipoventilasyon Sendromu ise yukarıda sayılan ve solunum yetersizliğine yol açan tüm durumların birleşmesiyle meydana gelen bir durum. KOAH astım gibi belirgin tıkayıcı solunum yolu hastalıkları olmaksızın yaşanan bir solunum yetersizliği olarak tanımlanıyor. Tanı ve tedavide zorluklar yaşanan ve yegane tedavisi de belki de kilo vermek olan tek hastalık.
KOAH VE ASTIMLILAR DİKKAT!
Son olarak KOAH (Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı/Kronik Bronşit, Amfizem) ve Astım'a sahip hastalarda birlikte var olan obezitenin tedaviyi zorlaştırdığı ifade ediliyor. KOAH 'ta en önemli sebep olan sigaranın bırakılmasının ardından savaşılması gereken ikinci neden eğer varsa obeziteyken,  tedavisi normalde daha kolay olan astımın tedavisinde ise obezite tedaviye direnç gelişmesine sebep oluyor.
Yurt dışında trafik kazaları yapan kişiler üzerinde geriye dönük olarak yapılan bir araştırma obeziteye bağlı uyku apnesi olan hastaların kaza risklerinin uyku apnesi olmayanlara göre 7 katı daha fazla olduğu kaydediliyor.
Haber/Gülay YİĞİT SEZEN