Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

Çerkezköy’de eğitim öğretim veren Özel Gülerçin Koleji, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında ‘İstiklal Marşı Okuma’ yarışması da yapıldı.
İSTİKLAL MARŞI TÜRK MİLLETİ’NİN DESTANIDIR
Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Programda açılış konuşmasını Özel Gülerçin Koleji Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Sezgin gerçekleştirdi. Sezgin, “Bugün İstiklal Marşı’nın kabulünün 93. yıl dönümüdür. Mehmet Akif Ersoy’un da ölümünün 78. yılı dolayısıyla okulumuzda hem anma programı hem de İstiklal Marşı’nı en iyi okuma yarışması düzenliyoruz. İstiklal Marşı Türk Milleti’nin destanıdır. İstiklal Marşı milletimizin bağrından çıkan, okunduğu zaman kimi zaman ağlatan, kimi zaman da duygulandıran, kimi zaman mutluluktan havalara uçuran çok önemli bir marştır. Bu marş, ülkemizi karanlıktan aydınlığa giden ve sonsuza kadar Türk Milleti’nin bağrında ve kalbinde yaşayacak önemli bir destandır” diye konuştu.
YAZILIŞ HİKÂYESİNİ ANLATTI
İstiklal Marşı’nın yazılış hikâyesinden de bahseden Sezgin, “İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşıdır. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından "İstiklâl Marşı" olarak kabul edilmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur Milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Akif Ersoy da bugünün parası ile 70 bin TL’yi Kızılay’a bağışlamıştır. Sırtında ödünç palto olmasına rağmen Mehmet Akif Ersoy bu ödülü kabul etmemiştir” dedi.
DUYGULU ANLAR YAŞANDI
Süleyman Sezgin’in konuşmasının ardından yarışmaya geçildi. Yarışma jürisi için Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi Edebiyat öğretmenleri Nevzat Bögüz ve Mehmet Şengur, Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi Müzik öğretmeni Ayşegül Ülkü ve Edebiyat öğretmeni Aslı Satır seçildi. Çerkezköy’den toplam 13 okuldan 35 öğrencinin katıldığı yarışmada öğrencilerin performansları esnasında zaman zaman duygulu anlar yaşandı. İstiklal Marşı’nı heyecandan unutup göz yaşlarına hakim olamayan öğrencileri ise öğretmenleri teselli etti.
ŞAMPİYONLAR BELLİ OLDU
Yarışmanın sonunda ise Kızılpınar Atatürk Ortaokulu öğrencisi Nergis Şevval Gün birinci olurken, Veliköy Belediye Ortaokulu öğrencisi Şevval Bozkurt ikinci, Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Elif Öztoğrul ise üçüncü oldu. Yarışmada birinci olan Nergiz Şevval Gün’e altın madalya ve yarım altını Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hamdi Zenginal, ikinci olan Şevval Bozkurt’a gümüş madalya ve çeyrek altını Gülerçin Koleji Anadolu Lisesi Müdürü Süleyman Sezgin, üçüncü Elif Öztorul’a ise bronz madalya ve gram altını Gülerçin Koleji Anaokulu ve İlkokul Müdürü Tuğba Zenginal verdi.
Haber / Gökhan YILMAZ