Gözden kaçırmayın

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’deUzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin, yeniden CHP’de

18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENME YASAKLANMALI
 
Türkiye’nin kanayan yarası çocuk gelinlerle ilgili kanun teklifi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, teklifinde Medeni Kanunun “Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” maddesinin değiştirilmesini istedi. Yüceer, ilgili maddenin yerine“Kadın veya erkek 18 yaşını doldurmadıkça evlenemez” hükmünün getirilmesini teklif ederken, “Evlenme kişiyi ergin kılar” ile “Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez” tanımlamasının da kanundan çıkarılmasını önerdi.
 
ÇOCUK GELİNLER SORUNUNUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
 
CHP’li Yüceer, Türk Ceza Kanunu’ndaki “Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir” hükmünün de değiştirilmesini istedi. Teklifte hükümdeki “iki aydan 6 aya” ibaresinin, “1 yıldan 3 yıla” şeklinde değiştirilmesi önerildi. Yüceer, “Siirt’te 11 buçuk yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 12 buçuk yaşında anne olan 14 yaşındaki Kader Erten’in, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci bebeğinin ölümünün ardından, evinde tabancayla vurulmuş halde ölü bulunması ülkemizde çocuk gelinler sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur diye konuştu.
 
YASALAR YETERSİZ
 
Türkiye’de 130 bin çocuk gelin olduğunu ve dünyada çocuk gelinlerin en çok görüldüğü ikinci ülkenin de Türkiye olduğunu ifade eden Yüceer, “Bunun başlıca nedenleri arasında yoksulluk, eğitimsizlik, aile içi şiddetten kaçma vardır. Türkiye’de 14 milyon kız çocuğu 18 yaşından küçük evlendirilmiştir. Her üç evlilikten biri, çocuk evliliğidir. Sığınma evlerindeki kadınların 3’te birinin çocuk gelin olduğu saptanmıştır. Reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısı erkek çocuklarının sayısından tam 20 kat fazladır. 18 yaşında küçük kızlarını evlendirmek için dava açan aile sayısı yüzde 94.2 artmıştır. Bu tablo kabul edilebilir değildir. Rakamlar ürkütücü, yasalar yetersiz ve sorunun çözümü acildir” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Emine LALE