Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

TBMM Başkanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Tekirdağ’ın ekonomisinin tarım ve sanayiye dayandığını söyledi.
 
SON 51 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE İNDİ
 
Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi, yağışların Trakya Bölgesi’nde de mevsim normallerinin altında seyrettiğini kaydeden Candan Yüceer, bölgenin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Sulak alanların kurumaya başladığına dikkat çeken Candan Yüceer, “Taşkınlarla gündeme gelen Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesi son 51 yılın en düşük seviyesine indi. Meriç ve Tunca’nın, debilerinde yüzde 40’lık bir oranda düşüş meydana geldi; nehirlerde adacıklar oluştu” ifadelerini kullandı.
 
ÇİFTÇİ TEDİRGİN
 
2013 yılında doluluk oranı yüzde 57 olan barajların doluluk oranının yüzde 45’e düştüğüne dikkat çeken Yüceer, susuzluk riski yüzünden, sulak alana ihtiyaç duyan ayçiçeği ve çeltik yetiştiren, umudunu tarladaki ürüne bağlayan üreticinin tedirgin olduğunu belirtti. Yüzde 20 oranında kayıp bekleyen çiftçilerin, ekili alanlarının önümüzdeki günlerde yağmur almaması durumunda ciddi sıkıntılar yaşayacağını söyleyen Yüceer, “Trakya yıllardır böyle bir kuraklık görmedi. Ayçiçeği, çeltik, buğday üreticisi endişe ediyor. Son 11 yıldır, her yıl kazancı düşen, ancak maliyetleri her gün katlanarak artan çiftçimiz, zor şartlarda üretmeye çalışıyor. Çiftçi, mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarında yaşanan büyük artışlarla borç ve haciz kıskacı içerisindedir. Kuraklık da bu durumun üzerine tuz biber ekti. Bakanlık bir an önce, acil eylem planı oluşturarak önlem almalı ve çiftçilerin zararı tazmin edilmeli” açıklamalarında bulundu.
 
BAKANLIĞIN KURAKLIK İLE İLGİLİ BİR EYLEM PLANI VAR MIDIR?
 
Yüceer, Tarım Bakanı Eker’in, “Tekirdağ’da kuraklık tespit çalışmaları yapılmış mıdır? Kuraklıktan etkilenen çiftçi sayısı ne kadardır? Bu çiftçilerden ne kadarı borç ertelemesinden faydalanmıştır? Bakanlığınızın kuraklık ile ilgili bir eylem planı var mıdır? Bu eylem planı içerisinde neler yapılacaktır? Kuraklık nedeniyle Bakanlığınız çiftçilere hangi destekleri yapacaktır/yapacak mıdır? Kuraklıkla ilgili tarımsal sigorta kapsamında zarar ödemeleri ne kadardır? Kuraklığın sulama ihtiyacını artıracağı da göz önüne alınarak, maliyetleri düşürmek için sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında bir indirim yapılacak mıdır? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Tekirdağ sınırları içinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Türkiye genelinde kaç çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, ne kadar borcu bulunmaktadır? Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatılmıştır?” sorularını yanıtlamasını istedi. 
 
Haber / Gökhan TEKER