Gözden kaçırmayın

Altın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeliAltın satma vaadiyle 3 kişiyi dolandıran 12 kişi tutuklandı: 4’ü belediye personeli

HEDEF KAYIT DIŞILIĞI ENGELLEMEK
 
Yayınlanan genelge ile günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması ile kayıt dışılığın engellenmesinin hedeflendiğini ifade eden Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İşçimen, şartlara uymayanlara verilecek cezalar konusunda mağduriyet yaşanmaması konusunda uyarılarda bulundu.
 
10 BİNLERCE GÜNLÜK KİRALANAN EV VAR
 
Apart daireler ve günlük kiraya verilecek evler için işletme sahibinin mülki idare amirlerine beyanda bulunması ve izin alması gerektiğini ifade eden Mustafa İşçimen, “Ayrıca ev sahibinin bir esnaf odasına kayıt yaptırması, vergi vermesi, Yapı Kullanma İzin Belgesi alması gerekiyor. Yurt genelinde kayıt dışı olarak 10 binlerce günlük kiralanan ev bulunuyor. Bu kapsamda günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması, kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor” diye konuştu.
 
GEÇİCİ SÜRELERLE MÜHÜRLENECEK
 
Polis ve Jandarma ekiplerinin ev sahiplerini ruhsat çıkartmak üzere belediyelere yönlendireceğini kaydeden İşçimen, “Uyarıya karşın ruhsat almadan pansiyon hizmeti vermeyi sürdüren günlük kiralık evler, mülki amirin kararı ile geçici sürelerle mühürlenecek. Ev sahiplerine Kabahatler Kanunu’nun Emre Aykırı Davranış suçundan 183 TL idari para cezası kesilecek” dedi.
 
KALANLARIN KİMLİK BİLGİLERİ KARAKOLLARA BİLDİRİLECEK
 
Aranan şahıslar ve şüphelilerin daha çok günübirlik evleri tercih ettiklerine dikkat çeken İşçimen, “Hiçbir kimlik bilgisi olmadan çok kolay kiralanan günlük evlerin mülki idare amirlerinin bilgisi dahilinde vergilendirilmesi amaçlanıyor. Ticari işletme haline gelmiş kayıt dışı bulunan bu evlerde kalanların da kimlik bilgisi otellerde olduğu gibi karakollara bildirilecek. Genelgeyle günübirlik evlerin cezai işlemlerinin ise otellerde olduğu gibi önce uyarı cezası, sonra para cezası ve ardından kapatma cezası şeklinde uygulanacağı belirtiliyor” diye konuştu.
 
GEÇİCİ İKAMET YERLERİ KİMLİK BİLDİRME SİSTEMİ’NE DAHİL EDİLECEK
 
Bakanlar Kurulu kararı ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sistemi’nin, günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirileceğini ifade eden Mustafa İşçimen, “Pansiyon hizmeti veren tüm işletmeler bu sisteme dahil edilecek. Pansiyonlar kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu Polis Merkezi veya Jandarma Komutanlığı’na bildirecek” dedi.
 
3 YIL HAPİS
 
İşletmelerin GİYKİMBİL sistemine girmelerinin ardından, konaklama bilgilerinin internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne veya Jandarma Komutanlığı’na aktarılacağını belirten Mustafa İşçimen, pansiyon sahiplerinden gelen müşteri bilgilerinin Genel Bilgi Tarama (GBT) ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden sorgulanacağını kaydetti. İşçimen son olarak, hakkında yakalama ya da tutuklama kararı bulunan kişinin, kiraladığı evde gözaltına alınacağını ve kimlik bilgilendirmesi yapılmaması halinde aranan şahısların yakalanması sonucu sorumluluk alan kişinin yardım ve yataklık suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılacağını ifade etti.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ