Gözden kaçırmayın

Son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koyduSon noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu

KADIN KOTASINI YÜZDE 33’E YÜKSELTTİK
‘Hak verilmez alınır’ diyen Candan Yüceer, CHP’nin kadın kotasını yüzde 33’e çıkardığını belirterek, “Yıllar sonra kadın ve gençlik kurultaylarımızı yaptık. Şimdi bize düşen bunu daha da geliştirmektir. Kadın demek mücadele demek, emek demek, gelecek demek! Biz bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Ülkenin, ‘Kadının yeri evidir’, ‘Biz kadınlarla seçim kazanamayız’ diyen bir iktidar tarafından yönetildiğini kaydeden Yüceer, “Siyasi liderler ‘biz siyasi başarımızı, kadınlara borçluyuz’ cümlesinin arkasına sığınıyor. Ancak, kadının siyasette olmadığı, sadece alanlarda olduğu, karar mekanizmalarında olmadığı bir ülkede yaşıyoruz” dedi.
 
 BİZ O ÇİZGİYİ GEÇTİKTEN SONRA, YARIŞI BİRİNCİ OLARAK BİTİRİRİZ
“Siyaset bir yarış maratonudur” diyen Candan Yüceer, o koşuya erkeklerle aynı çizgiden başlamak gerektiğini belirtti. Yüceer, “Biz o çizgiyi geçtikten sonra, yarışı birinci olarak bitiririz. Ancak, bu sosyal gerçeklik içinde bu kotalara ihtiyacımız var.  Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Milletin anası, medeniyetin aynası’. Ulu Önder, bunun için kadın erkek eşitliği dedi, bunun için insan hakları dedi”diye konuştu. Kadınların 1934’de seçme ve seçilme hakkını elde ettikten sonra, 1935’de Parlamentodaki kadın vekil sayısıyla dünyada 2. sırada olduğunu anımsatan Yüceer, “Bugün dünya sıralamasında sonlardayız. Çünkü halkına güvenen, demokrasiye, eşitliğe inanan bir liderin aksine, halkını küçük gören, kadın erkek eşitliğine inanmayan bir iktidar tarafından yönetiliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
AYDINLANMA DEVRİMİNİN ADI ATATÜRKÇÜLÜK’TÜR
4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının eve mahkûm edildiğini savunan Yüceer, “Yeni hayata geçirilen düzenlemeyle liseye giden kız çocuğunun evlenmesinin önü açıldı. Kadınlar olarak yaşam alanımız, varlığımız, geleceğimiz tehdit altında. Uygarlık tarihinin, aydınlanma devriminin, Anadolu’da, Trakya’da adı Atatürkçülüktür.  Kadınlar haklarına Atatürk sayesinde sahip olmuştur. Cumhuriyet kadından yanaydı, kadın da Cumhuriyetten yana olmuştur” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ