Kahvaltı en önemli öğün

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, yaz aylarında kahvaltının en önemli öğün olduğunu vurguladı.

GÜNDEM 14.08.2013 00:51:00 0
 Kahvaltı en önemli öğün
KİLO ALIMINA SEBEP OLABİLİR
Yaz aylarında beslenme önerilerinde bulunan Kutluay, her gün düzenli kahvaltı yapılması gerektiğini ifade ederek “Düzensiz ve yanlış beslenmen metabolizmayı bozarak kilo alımına da sebep olabilir” uyarısında bulundu.
DENGELİ BESLENME ESAS
Sıcaklığa bağlı olarak, vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın da bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını kaydeden Kutluay “ Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler, en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, şekersiz marmelatlar, domates-salatalık gibi taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir” dedi. Geç saatte yapılan atıştırmalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kutluay “Geç saatlerde mümkün olduğunca atıştırma yapmaktan kaçınılmalı, yapılması durumunda ise enerji içeriğinin düşük olması ve bol posa içermesi nedeniyle domates, salatalık, havuç gibi besinlere yer verilmelidir” dedi.
 
Haber / Menşure KARDEŞ