Anayasa Mahkemesi, boşanma sonrası yoksulluk nafakasının süresiz olarak talep edilmesine imkan sağlayan düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
Türk Medeni Kanunu’nun 175’inci maddesinde bulunan “süresiz olarak” ibaresine yönelik gerekçeli karar, 30 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.
NAFAKA KALKMADI, “SÜRESİZ” HÜKMÜ İPTAL EDİLDİ
Karar, yoksulluk nafakasını tamamen ortadan kaldırmıyor.
Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek ve kusuru diğer eşten daha ağır olmayan tarafın nafaka talep edebilmesine ilişkin hak devam ediyor. AYM yalnızca nafakanın kanunda herhangi bir süre ölçütü olmaksızın “süresiz olarak” talep edilmesini sağlayan ifadeyi iptal etti.
30 HAZİRAN 2027’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
AYM, iptal kararının oluşturabileceği hukuki boşluğu dikkate alarak hükmün yürürlüğünü 9 ay erteledi.
Buna göre mevcut düzenleme 30 Haziran 2027’ye kadar yürürlükte kalacak.
Bu süre, TBMM’nin yoksulluk nafakasının süresine ve hangi şartlarda devam edeceğine ilişkin yeni bir yasal düzenleme yapabilmesine imkan sağlayacak.
AYM’DEN “AŞIRI KÜLFET” VURGUSU
Yüksek Mahkeme, boşanma sonrasında geçimini sağlayamayacak eşin korunmasının meşru bir amaç taşıdığını kabul etti.
Ancak nafaka yükümlülüğünün belirli ve öngörülebilir ölçütler bulunmadan süresiz hale getirilmesinin, ödeme yapmakla yükümlü taraf açısından bazı durumlarda ağır ve ölçüsüz bir külfete dönüşebileceği değerlendirmesinde bulundu.
EVLİLİK SÜRESİ VE TARAFLARIN DURUMU DİKKATE ALINABİLECEK
Kararda nafaka süresi belirlenirken tarafların kişisel ve ekonomik koşullarının dikkate alınabileceğine işaret edildi.
Evliliğin süresi, tarafların yaşı, eğitim ve sağlık durumları ile geçimlerini kendi imkanlarıyla sağlayabilme kapasiteleri gibi kriterlerin yeni düzenlemede belirleyici olabileceği belirtildi.
AYM ayrıca koşulların gerektirdiği bazı durumlarda daha uzun süreli, hatta yaşam boyunca nafaka verilmesine imkan sağlayabilecek düzenlemeler yapılmasının da mümkün olduğuna işaret etti.
SÜREÇ ANTALYA’DAN BAŞLADI
Kararın çıkmasına Antalya 12. Aile Mahkemesi’nin başvurusu yol açtı.
Mahkeme, baktığı bir dava kapsamında Türk Medeni Kanunu’nun 175’inci maddesinde yer alan “süresiz olarak” ifadesinin iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
AYM, 4 Haziran 2026’da yaptığı değerlendirmede söz konusu hükmün iptaline oy çokluğuyla karar verdi. Gerekçeli kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 9 aylık geçiş süreci de başlamış oldu.
GÖZLER ŞİMDİ TBMM’DE
Kararın ardından nafakanın bundan sonra hangi süre ve şartlarla uygulanacağına ilişkin yeni düzenleme gündeme gelecek.
TBMM’nin 30 Haziran 2027’ye kadar yeni kuralları belirlemesi beklenirken, mevcut nafakaların durumu ve geçiş hükümlerinin nasıl uygulanacağı yapılacak yasal düzenlemeyle netleşecek.





