Şaban KARDEŞ


Verdiğimiz Rahatsızlıktan Ötürü Özür Dilemeyiz

Yine bize tepsi içinde sunulup, "Bunları yazacak, çizecek, edecek, konuşacak ve konuşturacaksın" diye bize sunulan gündemin peşinden koşmadık. Geçen hafta da gündemi belirleyen, konuşulan ve bu haftaya da sarkan, kentin gündemini belirleyen konular ile övünülesi bir şey değil, yapmamız gerekeni yaptık. Gazetecilik yaptık.


Memlekette günümüz koşullarında gazetecilik yapmak zor mesele. İşte bir Sözcü Gazetesi’nin başına gelenler malum. 15 Temmuz hain darbe girişimi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı ilçeyi veya oteli haber yaparak terör örgütüne hedef gösterdiği gerekçesiyle baskı, gözaltı, hapis.

Geçen hafta bizim payımıza düşen ise üç beş abonelik iptali. Yalan dolan yazdığımızdan değil, haberlerimizin gerçeği yansıtmasından. Gerek Çerkezköy Haber gerekse Marmara Haber’de köşe yazarlarımızın değindiği konuların, daha doğrusu değindiği gerçeklerin getirdiği rahatsızlık. Olabilir. Ne, “Kim ne der, kim nasıl kızar. Kim abonelik iptal ettirir, reklamını keser” kaygısı güderiz. Ne de her türlü bedelini ödemeye göğüs gerdiğimiz meslek anlayışımız ve duruştan taviz veririz. Geçen hafta aboneliklerini iptal ettiren herkese o güne kadar abonelik yoluyla gazetemize sundukları katkıdan dolayı teşekkür ederiz.

Bu arada genel bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Türkiye’nin hiçbir yerinde gazeteler gerçek değerinde satılmamaktadır. Şöyle bir örnek vermek gerekirse kafeteryalardan söz etmiyorum, çay ocaklarında, dernek ve kıraathanelerde satılan bir bardak çaydan daha düşük bir fiyatla elinize geçen gazetenin içinde kağıt ve matbaa işçiliği ile baskı maddeleri; mizanpaj işçiliği ile gerekli altyapı ekipmanları, muhabir ve editör işçilikleri; mekanın elektriği, suyu, dağıtım işçiliği… Vesairesi var. Bizim için her bir abonelik gideri azaltan bir ekonomik girdiyle birlikte gazetenin daha çok duyulması, yayılması ile birlikte reklam vereni cazip eden bir hale gelmesidir. Kesinlikle küçümsemekteyiz, aksine çok önemsemekteyiz. Sadece bir bilgiyi paylaşmış oldum.

Geçen haftanın Çerkezköy, Tekirdağ ve Trakya’da gündem oluşturan vakası AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan’ın termik santral yapılmasına karar verilen Ambardere’deki arsa edinme girişimidir. Burası bir yorum köşesinden ziyade bilgi paylaşımı köşesi. Biz tarafları konuşturarak konunun takdirini kamuoyuna bıraktık. Habere yorum katmadık. Ayşe Doğan’ın aktif siyasetteki konumundan esasla bu yatırım girişinin ne derece doğru, ahlaki ve etik olduğunun takdiri bu aşamadan sonra tamamen kamuoyunun takdiridir.

Bu arada yayın politikamıza dair bir bilgiyi de tekrar paylaşmak durumdayım. Bu gazete ne genel iktidardaki AK Parti ne de yerel iktidardaki CHP ile asla ilişkilendirilmeyecek, ikisinden birine ne yandaş, ne candaş gazetedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ve diğer emsallerinin göreceli değil somut hangi yanlışlarını görmezden geldik, haberleştirmedik. AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel’in Büyükşehir Belediyesi’nin üç yıllık icraatını değerlendirdiği basın açıklamasını bizim kadar detaylı değerlendiren, beş altı habere ayrıştırıp veren ikinci bir gazete, il gazetesi var mı?

Hangi siyasi partiye üye olursanız olun… Gazetelerin partilerden daha çok siyaset yapılan yerler olduğu doğrudur ama elinde tuttuğunuz bu gazete istisnasız hiçbir partinin yayın organı; hiçbir milletvekili veya belediye başkanının avukatı, sözcüsü, trölü vesairesi, olmamış ve olmayacaktır.

Tarım Kredi Kooperatifleri’ndeki 5 milyon TL tutarındaki somut yolsuzluk vakasını birkaç abone kaybedeceğiz kaygısıyla görmezden geleceksek, “Bu yaptığımız gazetecilik”  kapatırız kepengi gideriz.

Yazdığımız gerçeklerin çevreye verdiği rahatsızlıktan ötürü özür dilemeyiz…

Üçüncü gününe girdiğimiz Mübarek Ramazan ayınızı tebrik eder

Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir hafta dilerim.