Şaban KARDEŞ


Sigaraya "Hayır" Dedim. Termik Santrale "Hayır" Diyelim

Sağlık, paha biçilemez değerdeki en kıymetli hazinemiz. İnsan onun değerini ancak sağlığını kaybetmek üzere olduğunda, hayatını riske ettiğinde anlayabiliyor.


Şahsım adına amiyane tabirle düne kadar hiç aklımda bile olmayan veya türlü gerekçelerle tükettiğim aslında hayatımı tükettiğim sigara ile bağımı koparmamın üzerinden 10 günü aşkın bir süre geçti. Rahatsızlığım süresince doktorlarımın konuya dair net, son derece somut değerlendirme ve gösterdikleri veriler an itibariyle sigarayla aramdaki tüm bağın kopmasına etken oldu. Demek ki öylesi bir rahatsızlığı yaşamaya da ihtiyacım varmış. Aksi halde normal rutininde giden bir yaşamda, “Sigarayı bırakacağım” diye hamlede bulunup netice almak hayli zor bir mesele. Bu arada Tekirdağ’da halka sigarayı bıraktırmak için kurulan tek merkez için kel alaka bir şekilde Malkara’da konuşlandırılması da bu süreçte edindiğim ve şahsımı hayretler içerisinde bırakan bir bilgi oldu.

FETÖ SÜRECİNE İLİŞKİN

BİRİLERİ NİHAYET KONUŞTU

15 Temmuz 2016 tarihli FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimi neredeyse bir yılı geride bırakmak üzere. 2.5 ay sonra bugünlerde o akşamın kahramanlarını, şehitlerini anacağız, yad edeceğiz. Nur içinde yatsınlar. Allah mekânlarını cennet eylesin. 9.5 ay sonra gerçekleşen hain kalkışma sonrası kamuya yönelik operasyonların ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz hafta içi 81 ilde yine eş zamanlı bir FETÖ operasyonu yaşandı. Bu meselede siyasetin sütten çıkmış ak kaşık olmadığı kesin. Meselenin siyasi kanadına sıra ne zaman gelir veya gelir mi, gelmez mi bilinmez ancak ola ki gelirse yer yerinden oynayacaktır diye öngörmek altı boş bir öngörü olmayacaktır. Geçen hafta içinde bir diğer önemli gelişme Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklama oldu. Söz konusu açıklamaya göre itirafta bulunanın serbest kalacağına dair hiçbir hüküm veya garanti yok. Tutuklu yargılananlar henüz hüküm giymedi, serbest kalabilirler. Tutuksuz yargılananlar ise beraat etmiş değil, onlar için her an bir tutuklama kararı çıkabilir. Kamuoyunun halka yönelik bu tür bilgilendirmeleri, takdiri kamuoyuna ait olmak kaydıyla önemli.Bu arada bu sürecin en tartışılan hamlelerinden biri askeri okulların kapatılmasıdır. Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ merkezli olarak, askeri okulların yine açılması gerektiğine dair bir tepki gösterildi. Umarız sabun köpüğü gibi kalmayacak ve yetkililer halktan gelen bu sese kulak kabartacaktır.

CANDAN YÜCEER HAYATIN

DEVAM ETTİĞİNİ HATIRLATTI

16 Nisan 2017 Pazar günü gerçekleşen referandumun üzerinden iki haftalık bir süreç geçti ve hayat devam ediyor. Bize hayatın devam ettiğini hatırlatan hamlelerden biri hafta içinde CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Candan Yüceer’den geldi. Gazete olarak da üzerinde önemle durduğumuz ve kurulmamasına yönelik olarak net tavır belirlediğimiz, taraf olduğumuz termik santral konusunu Meclis’e taşıyan Sayın Yüceer’i öncelikle tebrik ediyorum. Bu ilin milletvekili olmanın karşılığını veren bir pratik sergilemiştir. Bu konuyu gündemde tutacak olan öncelikli kurum veya kurumlar siyaset olacaktır. Referandumun bitmesiyle birlikte siyasi partilerin gündem yoğunluğundan önemli bir yük kalkmış oldu. Gazetemiz bu konudaki bildik tavrından geri adım atmayacaktır. Kararlıyız. Şekil o ki toplumun çok büyük bir kesimi kömürlü termik santrale karşı. Kararlı olduğumuza göre o santrale oraya kurdurmayacağız.

Bölgemizde kömürlü termik santral yapılması için acil kamulaştırma kararı alındığını ilk duyuran yayın organı biz olduk. Bu arada, “Müjdeli haber” diyebilir miyiz bilmiyorum ama bölgede arsası olan hak sahiplerinden Oran Sönmez, Çerkezköy’de çalışmalarını sürdüren Avukat Merve Aşut aracılığıyla dava açtı. Danıştay 6’ncı Dairesi, kurum savunmalarının alınmasını istedi. Bu bence önemli, hukuki bir adımıdır diye düşünüyorum. Santrale karşı iyi bir savunma sonrası Danıştay 6’ncı Dairesi’nin kararı Çerkezköy’ün geleceğini ilgilendiren tarihi bir karar olacaktır veya olabilir.

EDİRNE’DE MUTLU

KIRKLARELİ’DE MUTSUZ

Nisan ayını mevsim itibariyle biraz üşüyerek geçirdik. Ancak gökten yağan nimetti. Yağanın nimet olduğuna dair hatırlatma Edirne’den geldi. 10 gün süreli etkili yağış Edirne’de buğday üreticisinin yüzünü güldürdü. Edirne Türkiye’nin en kaliteli ekmeklik buğdayını üretmeye aday. Ancak tarım ve hayvancılıkta her şey güllük gülistanlık değil. Kırklareli’nde süt üretiminde maliyetin yüksekliği ve ülke geneli belirlenen fiyatın üzerine çıkılamaması üreticinin belini bükmüş durumda. Marmara Gazetesi olarak Trakya’nın bir gazetesi olmak hedefindeyiz. Yerel basın için gazeteyi dağıtıp ulaştırmak ayrı bir mesele ancak sitemiz marifeti ile dünyada dahi ulaşılamayacak yer yok. Gazetelerimizin sayfalarında özellikle manşete ve diğer sayfa manşetlerine aldığımız haberlerde alabildiğine hassasız. Varsa yaşanan bir sıkıntı veya mutluluk, gerek sıkıntının sesi soluğu, gerekse mutluluğun paydaşı olmak için varız ve Marmara Haber’de bu yayın anlayışımız sürecek.

FUTBOLDA KIRKLARELİ MUCİZESİ

Geride kalan hafta spor özellikle futbol bakımından da hayli hareketli ve hararetliydi. Ergene Velimeşespor’un 3’ncü Lig’e yükselmesi, Tekirdağspor’un 3’ncü Lig’de kalmayı garantilemesinin getirdiği keyifle haftaya başlamıştık. Bu haftaya ise 2’nci Lig Kırmızı Grup’ta Kırklarelispor’un ligde kalmasının mutluluğu ile başladık. Özellikle Kırklarelispor’un ligde tutunması tam bir mucizedir. Altı hafta öncesinden bugüne baktığımızda, “Düştü” deniyordu. Tutunmak için neredeyse altı maçın tamamını kazanmak zorundaydı. Beşini kazandı, birinde berabere kaldı ve ligde tutunmasını bildi. Tüm temsilcilerimizi kutlarız.

Geride kalan bir haftanın özeti, artısı eksisiyle bu şekildeydi. Yorumun başlangıcıyla bağlamak gerekirse aslında ailem başta olmak üzere yakın çevremi de etkileyecek ani bir kararla sigarayla yollarımı, “Sigaraya hayır” dedim ve ayırdım. Sağlığım ve hepimizin sağlığı için bir diğer önemli risk kömürlü termik santral. Ona da hayır diyorum, biliyorum ki çoğumuz termik santrale hayır diyoruz. Hep birlikte başaracağımıza inanıyorum.

Hepinize sağlıklı, mutlu, keyifli bir hafta diliyorum.