Nurcan Erarslan


Sağlık Sorunu: Kilo

En çok bayanların sorun haline getirdiği kilo aslında herkes için bir sorun. Kilolu bir görüntüye sahip olmaktan bahsetmiyorum. Vücudunuzun olması gereken kilonun üstünde olmasından bahsediyorum. İnternette yer alan boy kilo oranları maalesef tam olarak doğru değil. İnternet hesaplamaları 1.50 boyundaki bir insanın 45 kilo olmasını söylerken, işini ciddiye alan bir diyetisyen 60 kilo olmasını söylüyor, aradaki 15 kiloluk farkın vücudunun ihtiyacı olduğunu.


Sanırım mankenler, magazin programları derken standart görüntü algısı tamamen oturmuş kafamıza. Hâlbuki Allah’ın bir mucizesi olan bedenlerimiz tıpkı parmak izimizin farklı olması gibi birbirinden farklıdır. Bazıları bu farkları kusur olarak kabul etse bile, aslında farklarımızı kucaklamalı ve kendimizle, bedenimizle barışmalıyız. Bu duygusal bir haz yaratarak bizim daha mutlu olmamızı, dolayısıyla da hayata pozitif bakan bireyler olmamızı sağlayacaktır.

Vücudunuzun ideal kiloda olmasının tek artısı ruhsal değil tabii…

Eğer bir masaya kaldırabileceğinden fazla yük yüklerseniz bir süre sonra masanın eğilmeye başladığını görürsünüz. Hala ağırlıkları atmazsanız kırıldığına şahit olabilirsiniz.

Bu noktada vücudumuz da çok farklı değil.

Boy kısalması, vücut bozuklukları sadece uzun listedeki iki madde.

Olması gerekenden fazla yağ olması vücutta bazı organların görevlerini de yerine getirmemelerine sebep oluyor. Üretilmesi gereken bazı salgılar duraklıyor. Bacaklarda ve sırtta gerildiğimizde çıkan sesler “kıtlamalar” artıyor. Kireçlenme sorunları baş gösteriyor. Üstelik bir kez yerleşen kiloları vermek de kolay değil. Diyete girmek tam anlamı ile kâbus oluyor. Çünkü yemek yerken de salgıladığımız serotonin hormonu çok fazla yemek yiyen bir insanın her yemek yemesinde salgıladığı için artık bu “yeme” eylemleri dışında salgılamamaya başlıyor. Dolasıyla mutlu olmak için yemek yemeye devam ediyor. Derken 100 kilo olmuşsun, obez etiketini taşımaya başlamışsın. Bacakların bu ağırlığı taşıyamadığı için başta hafif ağrılar, derken ağırlığını daha çok verdiğin bacağına göre kireçlenme, hop; artık topal da oldun.

Artık doktor doktor geziyor sorunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışıyorsun. Tahlil üstüne tahlil. Aslında sağlıklısın ama vücudun, “Kaldıramıyorum bu ağırlığı” diye bağırıyor.

Mide küçültme ya da yağ aldırma da yaptıramazsın, zira bu tür ameliyatlar için bile belli bir kiloda olmak gerekiyor.

Hadi diyelim bu tahliller yapılırken gerçekten bir hastalığın olduğu fark edildi. Örneğin muhtemelen kilon ile alakalı olması pek muhtemel bel kayması. Ameliyat olmazsan ölme ihtimalin var. Ameliyat edilebilmek için ise yine kiloların engel. Doktorlar asla böyle bir risk almak istemez.

Uzun lafın kısası vücudunuzun kaldırabileceğinden fazla kiloyu taşımak sizi hasta eder. Kısa yoldan bir çözüm de yok. Azimli olmalı - mümkünse diyetisyen gözetiminde - doğru diyetlere girmeli ve tavsiye edilen sporları yapmalısınız.

Sağlıklı olmanız dileğiyle…