Dr Arzu Yalçın


Oruç tutmaya doktorunuzla birlikte karar verin...

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr Arzu Yalçın; kronik hastalığa sahip kişilerin, oruç tutmaya başlamadan evvel muhakkak takip eden uzman hekimlerine danışmaları gerektiğine dikkat çekiyor.


Ramazan yaklaşıyor. Kronik hastalıkları olanlar için oruç, muhakkak takip eden hekim ile değerlendirilmesi gereken bir konudur. Şeker, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, reflü (yemek borusuna asit ve yiyecek geri kaçması), gastrit (mide iltihabı) bu hastalıklardan bir kaçıdır. Ayrıca sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıkları olanlar da oruç tutmaya başlamadan evvel bir uzmana danışmalıdırlar.
Oruç tutmak uzun bir süre açlık ve sudan uzak durma durumu olduğu için gerçekten bu sorun hastalar için önemlidir.Diyabeti olan hastalar, hastalıklarının ağırlığına ve tipine göre, insülin kullanıp kullanmadıklarına göre ayrılırlar. Eğer hastamız ilaçsız, sadece diyet ve egzersizle takip ediliyorsa, şekerinin takiplerine göre oruç tutmasına izin veririz. Örneğin ilaçsız olarak şeker düzeyleri normal seyreden, uzun açlıklarda şeker düşüklüğü (hipoglisemi) nöbetleri olmayan bir hastaysa, izin verir gidişata göre devam edip edemeyeceğine karar veririz.
İlaç kullanıyor ancak, yoğun bir tedavi değilse ve ilaçları sahur veya iftarda alabilecek gibi ayarlanabiliyorsa, aynı şeyi uygularız. Ancak ilaç aralıkları sahur ve iftar için fazla kısa ve ayarlaması zorsa izin vermeyiz.
İnsülin kullanan hastalar ise asla oruç tutmamalıdırlar. Aksi takdirde insülinlerinin yapılma zamanları şaşar, yapmadıkları takdirde ciddi şeker yüksekliği, hatta koma bile gelişebilir. İnsülinlerini yaparlarsa da, ciddi hipoglisemi meydana gelir. Bu da hayatı tehdit edici bir durumdur.
Hipertansiyon hastaları eğer tek ilaç kullanıyor ve tansiyonları düzenliyse, sahur veya iftarda ilaçlarını almak üzere oruca izin verilir. Ancak bu şekilde tansiyon gidişi bozulursa, oruç tutma durumuna son verilir. 3-4 ilaç kullanarak tansiyon düzenlenebilmiş hastaların da oruç tutması önerilmez.
Böbrek hastalarının sıvı ihtiyacı önemlidir. 2-2,5 lt sıvı almalıdırlar. Bu nedenle böbrek hastaları da oruç tutmamalıdırlar. Diyalize giren hastalar ise asla oruç tutmamalıdırlar.Gastrit, reflü gibi rahatsızlıkları olan hastaların ise sık ve az yemek yemeleri gerekir. Fakat hastalıklarının aktif döneminde değillerse orucu deneyebilirler. Eğer ağrı, şişkinlik, reflü başlarsa sonlandırmaları uygun olur. Nadiren bazı hastalar, toklukta bu yakınmaları daha yoğun yaşarlar. Bazen hastalara bu süreç iyi de gelebilir. Ancak uzun aç kalmak sıklıkla semptomları başlatır.