Nilay Keçeci Arpacı


KIRMIZI BESİNLER İLE MEME KANSERİNİ ÖNLEYİN

Her 8 kadından birinde görülebilen meme kanseri riskini azaltmak sağlıklı besinleri tüketmekten geçiyor.Kırmızı besinlerin hücreleri yenileyici ve tedavi edici özelliği meme kanseri ile savaşta ön plana çıkıyor.


1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kanserden koruyucu beslenme planı hakkında bilgi verdi. Gün içerisinde en azından bir öğünde salata şeklinde bile tüketilmesi gereken kırmızı lahana, antioksidan etkisi ile cildi ve hücreleri gençleştirir. C vitamini ve folik asit içeriği oldukça yüksektir. Folik asit, meme kanserinden korunmada etkili bir vitamindir.

 

Sofraların vazgeçilmezi turp, mümkünse yine her gün salatalardatüketilmesi gereken bir besindir. Kansere karşı koruyucu bir besin olan turp, çok güçlü bir antioksidandır. Yüksek folik asit ve C vitamini içeriği sayesinde vücut direncinin düşmesini engeller ve bağışıklık sistemini geliştirir. Antioksidanların içinde en güçlüsüdiyebileceğimiz kırmızıbiber, her gün en az bir öğünde yer alması gereken bir besindir. Salatada ya da tek başına çiğ olarak tüketilmesi daha etkili olan kırmızıbiberin kanser önleyici etkisi yüksektir. Aynı zamanda lif açısından da zengin olan kırmızıbiber, hücrelerin yenilenmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcıdır.

 

Yine her gün tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden biri de domatestir. Domates çiğ olarak tüketildiği takdirde yüksek dozda antioksidan tedavi sağlayabilir. Yüksek antioksidan etkili domates, likopen içeriği ile kanseri önleme ve kanserden korunma tedavilerinde baş sıralarda yer alır. İçerdiği bileşenler ile hücreleri ve dokuları yeniler ve kanser hücresinin büyüme ve yayılmasını önlemede yardımcı olur.

 

Ahududu; içerdiği magnezyum, demir, fosfat ve limon asidi sayesinde meme kanseri vakalarında başlıca rol oynayan meyvelerden biridir. Özellikle çayı ya da komposto tarzında tüketilmesi antioksidan etkisini arttırır. Günde 1 avuç kadar tüketilmesi meme kanserine karşı koruyucu özelliktedir. Yine günde 1 avuç kadar tüketilebilen böğürtlen de antioksidan ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Meme kanseri vakalarında hastalık seyrinin yavaşlaması ya da iyileşmenin hızlanması için tüketilebilecek etkili besinlerin başında gelir. Böğürtlen, kanı temizler ve ağrıların giderilmesinde yardımcı olur.

 

Özellikle suyu ve kompostosu tüketilirse, yüksek antioksidan ve kanserden önleyici etkisi olan kırmızı üzüm, içerdiği bileşenler ve vitaminler ile kanser sırasında düşen bağışıklık sisteminin toparlanmasına da yardımcı olur. Günde 1 bardak kadar tüketilen üzüm suyu hastalıklara iyi gelir, cildi düzenler ve hücreleri yeniler. Kansere karşı koruyucu besinlerden biri de yaban mersinidir. İçeriğinde yer alan pterostilben, ellagic asit ile kansere karşı koruyucudur. C vitamininden zengin olan yaban mersini günde 1 avuç kadar tüketildiğinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.

 

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı