Op.Dr İsa Kaman


GENEL CERRAHİ NEDİR?

Değerli okuyucularım. Genel Cerrahi branşı aslında çok kapsamlı bir o kadar karmaşık bir uzmanlık dalı olması sebebiyle halkımız tarafından özellikle isminde genel geçtiği için anlaşılması zor bir uzmanlık dalıdır.


Eskiden diğer cerrahi branşların bu kadar aktif ve donanımlı olmadığı zamanlarda genel cerrahi demek kafadan bacağa kadar her bölgenin ameliyatını yapabilen bir uzmanlık dalıydı. Modern tıbbın ilerlemesi ile birlikte genel cerrahi sindirim sistemi, hormon üreten organlar ve meme hastalıklarıyla ilgilenen bir branş olarak karşımıza çıkar. Genel cerrahinin ilgilendiği konuları özetledikten sonra bu yazımda meme hastalıkları konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

 

Endüstriyel toplumun oluşması yiyecek ve içeceklerin kimyasallaşması neticesinde hayatımızda pozitif anlamda birçok kolaylık sağlanmakla beraber buna paralel olarak kanser ve viral hastalıkların görülme sıklığında gözle görülür bir artış saptanmıştır. Bu hastalıkların başında da meme hastalıkları özelliklede meme kanseri gelmektedir. Erken tanının önemli olduğu ve hastalığın erken dönemde yakalandığında tedavisinin kürabl olduğu hatırlarsak bu hastalıkla ilgili bilgilenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluruz.

 

Kadınlar biraz da korkudan acaba kitle bulurmuyum endişesiyle meme muayenelerini kendileri yapmaktan çekinir. Ben hastalarıma rutin kontrollerini yaptırmaları dışında kendi vücutlarını iyi tanımaları özellikle banyoda sabunlanırken memelerini kontrol etmelerini öneriyorum. Yeni ortaya çıkmış bir kist ağrı tetkik edilecek bir durum olduğu anlamına gelebilir.

 

Öncelikle sakin kalmalısınız. Sizin elinize gelen kitleler çoğunlukla iyi huylu özellikte kitlelerdir. Doktorunuza başvurunuz ve gerekli görüntülemeleri yaptırınız. Meme kanserlerinin ağrıyla ilişkisi net ortaya konulamamıştır. Ağrısız vakalarda altta bir iyi huylu kitle ağrılı hastalarda tümör çıkabilmektedir. Bu tümörün histolojik karakterine ve biyolojisine göre değişmektedir.

 

Kadınlarda memede kistik kitle ve koltuk altı lenf bezleri sıklıkla bulunmaktadır. Bunların sıkı takip ve muayenelerin yapılması ile ileride gelişebilecek kötü durumdan erken farkedilmesini sağlayabilir. Ulusal cerrahi derneklerinin önerdiği tedavi algoritmalarında biopsinin yeri tartışılmaz. Elimizde histolojik kanıt olmadan cerrahi müdahale şansımız olmadığından bu korkular yüzünden olmamız gereken tedavinin gecikmesine sebep olabiliriz. Buna sebep olmamak için meme konusunda uzman bir doktora kendinizi emanet ediniz ve ne derse yapmalısınız.

 

Modern tıbbın ilerlemesiyle kanser cerrahisi ameliyat öncesi ve sonrası kemoterapi ilaçlarında ciddi değişmeler olmuş meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalık sınıflamasına girmiştir. Olumsuz düşünceler tedaviyi reddetme hastalığı inkar etme gibi durullara girmeden cerrahınız, onkoloğunuz ve psikoloğunuzla diyalog halinde tedavinizi yaptırmalısınız. Cerrahi tekniklerin değişmesi ile artık total meme alınması gerekli olmayabilmekte ve koltuk altı lenf nodu örneklemesi ile aksillerdiseksiyon gerekliliği de azalmış olmaktadır.

 

Bütün hastalıklarda moral, doktor hasta diyaloğunun iyi olması hastanın doktorun doktorunda hastasına empati yapmasıyla tedavi dönemi ağrısız huzurlu olabilmektedir. Eğitimli ve tecrubeli doktor arkadaşlarım ,gelişmiş ve modern tıbbi altyapımızla, önce hasta ve güven odaklı sağlık politikamızla herzaman yanınızda oldumuzu belirtmek istiyorum. Sadece muayene olmak için değil fikir almak danışma amaçlıda kapımız sizlere daima açık.

 

GENEL CERRAHİ UZMANI OP.DR İSA KAMAN