Erol Taşdelen


Emeklinin mağduriyetinde PTT mi, SGK mı suçlu?


Öyle bir memleketteyiz ki emeklilik hakkını elde edenler emekli olamıyor “yaşı da bekle gençsin” deniyor, EYT diye bir mağdur kesim yaratılıyor; emekli olanlar da ay sonunda eline ne kadar para geçeceğini bilemiyor. Hastane muayene, ilaç kesintileri, gelir vergisi kesintisi yetmedi şimdi de ATM’den para çekme kesintisi çıktı başlarına.

Emekli mağduriyeti bir değil ki hangisini yazacağımızı şaşırdık!

Emekli PTT’den maaş çekecek ATM’den 3-5 TL kesinti oluyor. PTT “Limit aşımı olduğu için kesinti yapıldı” açıklaması yaptı. O zaman suçlu siz değilsiniz sizinle maaş ödeme sözleşmesi yapan SGK öyle mi? PTT bir açıklama yaparak 5 TL kesinti suçundan kurtulmuş oluyor. Peki o zaman açıklanması gereken sorular var başlayalım.

 

 

PTT korsan ödeme yapmadığına göre ortada bir protokol var

Emeklilerin maaş ödemesi için SKG kurumlar ile protokoller yapıyor. Emekli olduğunuzda doldurduğunuz başvuru formunda banka ve hesap IBAN numaranızı belirtiyorsunuz. E-Devlet üzerinde de değişiklikler yapabiliyorsunuz. PTT Emekli maaş sözleşmesine ödeme aracı kurum olma sözleşmesini hangi kurum ile yapıyor?  O zaman SGK yetkilileri nasıl olur da Emeklinin üç kuruş maaşından kesinti yapılmasına göz yumar, o maaş ödeme protokolüne  nasıl imza atar? İnsan Emekli maaşlarını öde ama masraf almayacaksın demez mi? Maaş protokollerinin ana unsuru maaş alanın aracı kuruma hiçbir masraf, komisyon gibi ödeme yapmamasıdır. İki Kamu kurumuna da yakışmadı bu durum.

PTT Maaşlardan gelir elde etmiyor mu?

PTT ile anlaşacaksan o zaman şunu demen ve bilmen gerekir. PTT hesaplarına aktardığın maaşları tüm Emekliler aynı gün çekmiyor. Orada vadesizde kuzu kuzu yatan milyar / milyon TL’ler var. PTT bu paraları vadesizde bırakmıyor bankalarda faiz – fon geliri alıyor mudur? Hiç kuşkunuz olmasın. Yani Emekli maaşından para kazanacaksın ama emekliye de hizmeti paralı vereceksin “limit aşım ücreti” diye geçiştireceksin öyle mi? İşi bilmeyenler buna kanabilir ama ben ikna olmadım şahsen. Hiçbir emekli de ikna olmasın zaten. O zaman günlük limiti 50 TL’ye indirin de emekli maaşının yarısını size komisyon diye ödesin. Öyle keyfi bir uygulama olur mu?  O zaman günlük limiti Asgari ücret kadar yapın veya bu para çekme limitini belirlerken Protokolde bu tutar var mı? Bu kısıtlamayı SKG nasıl kabul etti?

PTT Banka mı, değil mi?

Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. – Kısa adı PTT olan kurumun Esas sözleşmesine bakıldığında Amaç ve Faaliyet konuları arasında “Bankalara destek hizmeti” de geçiyor. Unvan dar ama görev alanı çok geniş. Kurum 100’den fazla iş ile ilgileniyor. Yılbaşı yaklaştı personelin kapı kapı dolaşıp Milli Piyango sattığına da şahit olacağız. Ptt-Cell,e-Ptt, PttSigorta gibi faaliyetinde yelpaze geniş.   PTT Bank ismini kullanıyor ama BDDK ve TBB’nde Banka statüsünde mi o bile belli değil, ismi geçmiyor çünkü. O zaman “PTT Bank” ismini nasıl kullanabiliyor. Eee “burası Türkiye kullanır kardeşim” diyorsanız diyecek bir şeyim yok zaten.  “PTT Bank’ın BDDK ve TBB’nde statüsü nedir, BDDK denetimine tabi mi değil mi” açıklayın da bilelim. Banka mı değil mi? Konumuza dönelim, Emeklilerin kullandığı hesap sadece maaş yatıyor ve o maaşı çekiyorlar kısaca. Kardeşim SGK adam gibi bir maaş ödeme protokolü yapsa zaten maaşı kadar nakit çekimde PTT ATM’den çekilen paradan öyle  TL’yi şak diye kesemez. Demek ki SGK – PTT arasında yapılan sözleşmede anormal bir durum var.

Ne yapılabilir?

Konuyu uzatmayalım ve sonuca gelelim. Çalışma Bakanlığı olaya taraf olmalı acil. SKG acil olarak PTT ile ek protokol yaparak Emeklinin maaşı kadar kısmını ATM’lerden ödemelerden kesinti yapmayacağı maddesi eklenmelidir. Yoksa üç kuruşun hesabını yapan ve ay sonunu nasıl getireceğim demekten emekliliğin keyfini çıkaramayan o emeklilerin 5 TL’si boğazınızda kalır biline.

PTT açıkgöz de bankalar salak mı ki Emekli maaş ödemelerine üste bir de 1.000 TL’ye kadar promosyon veriyorlar. Demek ki kar ediyorlar. PTT’nin Emeklileri “bunak” yerine koyması kimin vicdanına sığıyor anlamıyorum. Emeklilerin ATM para çekme mağduriyeti giderilene kadar da konuyu gündemde tutacağımızı ilan ediyorum.