Şaban KARDEŞ


Çünkü Biz Tam Bağımsızız

Cumartesi bir takım istisnalar hariç ülkemiz yerel basını için sevimsiz bir gündür.


Kentleşmesi henüz oturmamış, bayi satışlarının hayli düşük sayıda olduğu, satışının çok büyük kısmını abonelik üzerinden yürüten yerel basın cumartesi günü kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı olması, yarı tatil günü olmasından esasla önemli sayıda okur kaybına uğrar. Baskı sayısı aynıdır ancak birçok gazete için o bir gazeteyi okuyan kişi sayısı azami düşer. Bundan ötürüdür ki hele ki varsa elinde özel haber, gazeteci tabiriyle ‘elinde patlaması’; aynı bilginin refikine sızıp haberinin bayatlaması veya çöpe gitmesi riskini dahi gözüne alıp bekleten, sonra kafasını taşlara vuran çok sayıda meslek erbabına da tanık olunmuştur. Hatta bu durumun farkında olan siyaset erbabı varsa düzenleyeceği basın toplantısı, toplantı günü için cumayı pek tercih etmez, haberi cumartesinin gazetesine düşmesin diye.

 

DERGİ ÇIKARTMAYACAK AMA

DERGİ HABERCİLİĞİ YAPACAĞIZ

İşbu tespitten esasla geçtiğimiz cumartesi günü biraz sıra dışı bir çalışmaya imza attık. Dikkatli okurun gözünden kaçmamıştır. İkinci sayfayı sinema, dördüncü sayfayı firma ve üretim, altıncı sayfayı kadına açtık. Gazetenin toplam güncel haber alanının neredeyse yarısını aktüel diye de adlandırılabilir ama cumartesi günlerinin tatil havasına uygun haberlere tahsis ettik. Önümüzdeki haftalarda bu oranı biraz daha arttırma amacındayız. Bir diğer amacımız dergi haberciliğini hayata geçirmek. Alp Ajans bünyesinde iki gazete ve bir radyo varken, bir televizyon test yayınlarını tamamlayıp asıl yayına hazırlanmak üzere iken aynı bünyede bir dergi çıkartmayı da masaya yatırmadık değil. Yatırdık ve dergi çıkartmamaya karar verdik. Gerekçelerini paylaşmayacağım. Ama bu dergi haberciliği yapmayacağız anlamına gelmez. Gerek cumartesi günkü sayılarımızda gerekse hafta içi günleri kimi haber çalışmalarımızda dergi tadında bir haberciliğe tanık olacaksınız.

 

İLGİNİZ VE ELEŞTİRİLERİNİZ

YÖNLENDİRİCİ OLACAK

Hiç ama hiçbir şeyde ısrarlı değiliz. Hangi hamlede ne kadar isabetli olduğumuzda takdir kamuoyunun. Bu anlamda aynı haberin sitelerimizde yayınlanmasının ardından önce okur, sonra yorum sayısı bizim için önemli bir veri. Öte yandan yenilik olarak öne sürdüğümüz her çalışmaya dair pozitif veya negatif ama yapıcı olduğuna inandığımız her eleştiriniz bizim için yönlendirici olacak.

 

O HABERLERİN KAYNAĞI

PİAR ŞİRKETLERİ

Cumartesi günkü denemede önemli bir eksiğimiz kişiler itibariyle yerelleştirememek oldu. Bu eksiği de zamanla gidereceğiz. Örneğin moda ve giyim üzerine bir haberde fotoğrafların da, kişilerin de yerelleşmesine özen göstereceğiz. Bu arada o tür haberlerde önemli bilgi kaynağımızın İstanbul’da hayli fazla sayıda yer alan, PİAR hizmetleri veren şirketler olduğunu belirtelim. Eposta listesinde yer aldığımız PİAR şirketlerinden gelen haberler bir takım düşeş istisnalar her ne kadar yerel olmasa dahi konu itibariyle herkesi ilgilendirdiğini düşündüğümüz, bizce enteresan, ilgi çekeceğini düşündüğümüz haberleri sayfalarımızda değerlendirmeye devam edeceğiz.

 

TARAFIZ AMA TAM BAĞIMSIZIZ

Son zamanlarda yerel basının önemi giderek arttı. Öncelikle giderek tekelleşen ve iktidara güdümlü, bağımlı bir yayın politikası güden havuz medyasında hak ettiği yeri bulamayan gerek ana muhalefet, gerek muhalefet partileri kitlelere basın marifetiyle ulaşma yönünde Marmara Haber ve Çerkezköy Haber gibi bağımsız yerel gazetelerin kendilerine sunduğu imkanı en iyi şekilde değerlendiriyor. Birçok siyasi partinin genel başkanını ziyaret ettiği il veya ilçedeki yerel basına, radyo ve televizyon kanallarına özel demeç ve röportaj verirken görmek mümkün. Bu anlamda elbette bir takım şeylerden yana taraf bir yayın organı olarak, taraf olduğumuz şeyler dahil tam bağımsız olmanın getirdiği rahatlığı yaşıyoruz. Günümüz iktidar partisinin basına yönelik ama nemalandırma, nemalandırma olmazsa her tür baskıyla susturma hamlelerine karşın iyi ki varız ve bunu pratikte de ispatlamışızdır ki iktidar partisi için de iyi ki varız. Malum duruşumuza karşı iktidar partisine yönelik özellikle habercilikte eşit mesafeli yaklaşım ve duruşumuz, yukarıda izah ettiğim konumumuzdan ötürüdür. Biz tarafı gibi gözüktüklerimizden de tam bağımsızız.

 

SAYFA DÜZENİMİZİ DÜZELTTİK

Gazetemize yönelik bir eleştiriyi, bizi de üzen bir konumu daha son zamanlarda gidermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Haber içeriğimiz ne kadar iyi olursa olsun, haberi okura tabiri caizse “satan”, okutan iyi bir sayfa düzeni işçiliğine sahip olmasıdır. Gözü yormayan, sütun atlamalarda haberin nereden devam ettiğini okura aratmayan, görsel olarak güzel ve kaliteli bir sayfa düzenini son zamanlarda tutturduk. Bu konuda gelen olumlu izlenimler de keyfimizi arttırıp her tür yorgunluğumuzu alıyor.

 

BAL VE SAL’DAKİ ADALETSİZLİĞİ

SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTACAĞIZ

Habercilikte ise Marmara Haber’in rakibi Çerkezköy Haber, Çerkezköy Haber’in rakibi Marmara Haber. Bu haberciliğin her dalında böyle. Geçtiğimiz hafta 1911 Çerkezköyspor Teknik Direktörü Emre Morgil ve futbolcusu Hakan Tice ile yaptığımız röportajlar ülke gündeminde yerini edindi. Özellikle bölgesel amatör lige yönelik yayın yapan sitelerde de kaynak olarak gazetemiz gösterildi ve haberimiz yayıldı. O haberin içerikleri artık ülke geneli bölgesel amatör lig camiası tarafından konuşuluyor. Bu arada konuyu sürekli gündemde tutacağımızı, sadece Çerkezköy veya Trakya ile sınırlı tutmadan ülke genelinde etkin spor insanları ile konuyu tartıştırmayı sürdüreceğimizi duyurmak isterim.

 

ÜLKEMİZ SPORUNA KARINCA

KARARINCA KATKI SUNACAĞIZ

Şayet gerek bölgesel amatör lig gerekse süper amatör lig takımları, kulüpleri için bariz adaletsizlikler içeren bu statüyü önümüzdeki sezon için daha adil bir hale getirebilirsek ne mutlu bize. Statü hazırlayıcılarının üzerinde bu yolla kurduğumuz kamuoyu, spor camiası destekli baskı sonuç verirse ülkemiz sporuna önemli bir katkıyı karınca kararınca sağlamanın onurunu yaşayacağız. Bu aynı zamanda bu mesleğin mensupları olarak varlığımızın temel nedeninin pratiğe dönüşmüş olacak. Ama olmadı. Hiç olmazsa vicdanımız rahat olacak. “Biz basın kuruluşu olarak elimizden geleni yaptık. Hiç olmazsa seyirci kalmadık. Özellikle günümüz iktidar şartları göz önünde tutulduğunda konuya dair konuşma, kendini ifade etme medeni cesaretini sergileyen herkesin, yerelimizde de herkesin ülkemizde de erişebildiğimiz kadar herkesin sesi soluğu olduk” diyeceğiz.

 

KÖŞE YAZILARINDA

DOĞRU YOLDAYIZ

Bu hafta biraz uzamış olabilirim ama bir diğer yeniliğimiz köşe yazarı sayımızın artması ve köşe sayısı fazlalığımız oldu. Kimi yazarlarımız aynı gün içinde iki farklı konuda, iki farklı köşede görüş, fikir, düşünce ifade ediyor. Bunu çok ama çok önemsiyoruz. Özellikle yerelden seçilen konulara olan okuyucu ilgisi, doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi. Bu anlamda ülkemiz ve bir ülke mozaiği olan yerelimizde konu yoğunluğunun alabildiğine fazla olması yazmak istedikten sonra, yazma medeni cesaretini gösterdikten sonra köşe yazarları için önemli bir avantaj.

Her türlü gücü siz okurlarımızdan aldığımızın bilinciyle yeniliklerimizin aralıksız süreceğini belirtir, herkese mutlu bir hafta dilerim.